• Τράπεζες

    Νευρικότητα στις αγορές ενόψει των αποφάσεων της Fed-Προς νέο sell off οι περιφερειακές τράπεζες

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED


    H εξαγορά της First Republic από την JP Morgan έδωσε μόνο λίγες ώρες ηρεμίας στις αγορές. Οι τραπεζικές μετοχές δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις την Τρίτη με αυτές των περιφερειακών τραπεζών να πρωταγωνιστούν σε ένα ανεξέλεγκτο sell off, το οποίο οδήγησε σε αρκετές αναστολές διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια των ενδοσυνεδριακών συναλλαγών και επέστρεψε τον αμερικάνικο τραπεζικό δείκτη σε χαμηλά επίπεδα τριετίας.

    Νέος κίνδυνος για τις περιφερειακές τράπεζες

    Στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street, οι περιφερειακές τράπεζες κινούνται και σήμερα, Τετάρτη σε αρνητικό έδαφος με την PacWest να χάνει έως και 15% και ακολουθεί η Western Alliance με απώλειες έως και 5%. Την Τρίτη η πτώση έφτασε έως και 30%, με τον δείκτη τελικά να κλείνει με μικρότερες απώλειες.

    Η Fed για δεύτερη συνεχή φορά θα ανακοινώσει εν μέσω ανησυχίας μεταξύ των επενδυτών για την αντοχή του τραπεζικού συστήματος, τις αποφάσεις της για την αύξηση των επιτοκίων, όπως ακριβώς έγινε και τον περασμένο Μάρτιο. Οι traders και οι αναλυτές ποντάρουν σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων, η οποία θα είναι και η τελευταία, τουλάχιστον για κάποιο καιρό.

    Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ ήταν αυτές που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον περασμένο Μάρτιο. Η μετοχή της PacWest έχασε το 71% της αξίας της από τις αρχές του 2023 και ήταν η δεύτερη πιο ευάλωτη στην τραπεζική αναταραχή, μετά την First Republic, η οποία έχασε το 41% των συνολικών της καταθέσεων τον προηγούμενο μήνα.

    Αντίστοιχα, η μετοχή της Westent Alliance έχει χάσει το 48% της αξίας της.

    Όλα τα βλέμματα στον Πάουελ

    Σε λίγες ώρες η Fed θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια με αγορές και αναλυτές να κλίνουν σε μία ακόμα αύξηση ύψους 0,25.

    Η κατάρρευση της First Republic έχει τροφοδοτήσει τα στοιχήματα της αγοράς για παύση της αύξησης των επιτοκίων μετά τη σημερινή απόφαση. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τα επιτόκια μετά την αύξηση κατά 0,25 θα κυμαίνονται μεταξύ 5% και 5,25%.

    Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed του Ντάλας, Ρόμπερτ Καπλάν ενισχύουν αυτό το σενάριο. «Θα προτιμούσα να κάνουμε μια «επιθετική παύση». Να μην αυξήσουμε αλλά να στείλουμε το μήνυμα ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο σύσφιξης. Κι αυτό γιατί πραγματικά πιστεύω ότι η κατάσταση με τις τράπεζες ίσως είναι πιο σοβαρή απ’ ότι νομίζουμε», ανέφερε.

    Οι αγορές περιμένουν την ομιλία του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, αναζητώντας ένα σημάδι για τη διάρκεια της νομισματικής σύσφιξης. Οι πιο αισιόδοξοι traders ποντάρουν σε μεταστροφή της Fed μέσα στο 2023 με μείωση των επιτοκίων, αν και οι Aμερικανοί τραπεζίτες διαψεύδουν οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.

    Ήδη αναλυτές της Morgan Stanley και της Goldman Sachs έχουν προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι ίσως απογοητευτούν από την ομιλία του Πάουελ, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει επιθετικός, καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα και μακριά από τον στόχο της Fed για το 2%. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές εκπλήξεις για τους αμερικάνικους δείκτες.

    Νέα προβλήματα στις τράπεζες

    Όταν ανακοινώθηκε το deal της JP Morgan με την First Republic, ο CEO του αμερικάνικου τραπεζικού κολοσσού Τζέιμι Ντίμον ανέφερε ότι δόθηκε λύση στην τραπεζική αναταραχή.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Unicredit, Αντρέα Ορσέλ έχει διαφορετική άποψη. Σε δηλώσεις του προχώρησε σε διαχωρισμό της Ευρώπης από τις ΗΠΑ αναφέροντας: «Στις ΗΠΑ πρόκειται για διάσωση προβληματικών τραπεζών. Στην Ευρώπη δεν βλέπω καμία προβληματική τράπεζα που χρειάζεται διάσωση».

    Και συνέχισε τονίζοντας: «Νομίζω στις ΗΠΑ, κρίνοντας από τη χθεσινή ημέρα, μπορεί να υπάρξουν περισσότερες (σ.σ. τράπεζες προς διάσωση).

    Ο Ορσέλ στην ουσία επαναλαμβάνει τις διαβεβαιώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει το ίδιο προβληματικό τοπίο στις τράπεζες, καθώς αυτές είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και υπό καθεστώς αυστηρότερης εποπτείας.

    Διαβάστε επίσης:

    Με το ένα μάτι στις Κεντρικές Τράπεζες και το άλλο στις… δημοσκοπήσεις!



    ΣΧΟΛΙΑ