• Τράπεζες

    Νέα συνάντηση εργασίας ΤτΕ-τραπεζών για την πρώτη κατοικία

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας Ελλάδας

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας Ελλάδας


    Συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το σχέδιο νόμου που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον κίνδυνο πλειστηριασμού έχουν αυτήν την ώρα οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

    Από την πλευρά της ΤτΕ, παρόντες στη συνάντηση είναι οι κ.κ. Σπύρος Παντελιάς και Ηλίας Πλασκοβίτης.

    Η ΤτΕ καλείται να γνωμοδοτήσει άμεσα για το αν έχει αρνητικές επιπτώσεις στα κεφάλαια των τραπεζών το νέο σχέδιο. Θέμα για το οποίο οι τράπεζες έχουν διαβεβαιώσει τους Θεσμούς ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα στους ισολογισμούς τους.

    Στις τηλεδιασκέψεις των προηγούμενων ημερών,  οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες εξέφρασαν ανησυχία για  την περίμετρο του πλαισίου, καθώς οι περίπου 180.000 εν δυνάμει επιλέξιμοι δανειολήπτες θεωρούνται μεγάλος αριθμός, με δεδομένο μάλιστα ότι δικαίωμα ένταξης έχουν επίσης επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

    Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, απαντούν ότι στην πραγματικότητα περίπου οι μισοί από τους 180.000 «κόκκινους» δανειολήπτες βρίσκονται ήδη σε καθεστώς προστασίας (νόμος Κατσέλη) και  με το νέο πλαίσιο τα «κόκκινα» δάνεια των υπολοίπων – που δυνητικά θα κριθούν επιλέξιμοι – μπαίνουν σε τροχιά ενεργητικής διαχείρισης, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στα κεφάλαια των τραπεζών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Γεωργακόπουλος (Τράπεζα Πειραιώς): Τα τρία «αγκάθια» για τα «κόκκινα δάνεια»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: HSBC: Οι δύο λόγοι που οδηγούν σε ράλι τις τραπεζικές μετοχές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Attica Bank: Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να χάσει το «fit & proper» ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης



    ΣΧΟΛΙΑ