• Τράπεζες

    Νέα νομοθετική ρύθμιση για το ΛΕΠΕΤΕ ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας

    • Της Εφης Καραγεώργου
    ΕΤΕ Εθνική Τράπεζα

    Εθνική Τράπεζα


    Το νέο σχέδιο και οι λεπτομέρειες για το «Νέο ΛΕΠΕΤΕ» πρόκειται να συζητηθούν σήμερα το απόγευμα στην προγραμματισμένη συνάντηση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νότη Μηταράκη, με τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, εκπροσώπους των συλλόγων εργαζομένων της τράπεζας (ΣΥΕΤΕ), των συνταξιούχων, καθώς και του ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών).

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο θα παρουσιάσει σήμερα στους συνταξιούχους ολοκληρωμένη πρόταση, και κυρίως το στοιχείο που ενδιαφέρει άμεσα: Πού θα διαμορφωθεί το ύψος των επικουρικών συντάξεων, μετά τις προτεινόμενες αλλαγές…

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο mononews.gr ότι θα δοθούν ποσοτικοποιημένα στοιχεία για το ύψος των αποδοχών, σε σχέση με όσα ρύθμιζε η διάταξη του νόμου Πετρόπουλου, που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο.

    Όπως έγραψε το mononews.gr την περασμένη Πέμπτη, η πρόταση προς τους συνταξιούχους είναι:

    1. να λάβουν χαμηλότερο ποσό επικουρικής σύνταξης
    2. να ενταχθούν οριστικά στο ΕΤΕΑΕΠ (και όχι με προσωρινή ένταξη όπως ισχύει σήμερα)
    3. μέρος της διαφοράς θα το καλύπτει η Εθνική Τράπεζα, η οποία θα δημιουργήσει και θα χρηματοδοτεί νέο λογαριασμό επικούρησης, δηλαδή ένα «νέο ΛΕΠΕΤΕ».

    Όμως, η οριστική ένταξη τους στο ΕΤΕΑΕΠ σημαίνει αυτόματα ότι θα λαμβάνουν χαμηλότερη επικουρική σύνταξη σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τη λεγόμενη «τροπολογία Πετρόπουλου».

    Και εδώ ακριβώς η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προσέγγισε -δεδομένου ότι εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις για το ΛΕΠΕΤΕ- τους συνταξιούχους με πρόταση συμβιβασμού και, συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τράπεζα προτίθεται να δημιουργήσει νέο λογαριασμό επικούρησης τύπου ΛΕΠΕΤΕ, τη χρηματοδότηση του οποίου θα καλύπτει πλήρως η ίδια.

    Καθώς, λοιπόν, τον ερχόμενο Δεκέμβριο αναμένονται δύο σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, αφενός για το θέμα της αντισυνταγματικότητας ή μη του νόμου Πετρόπουλου και αφετέρου για το ύψος των συντάξεων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι της Εθνικής, και οι δύο πλευρές, η διοίκηση της Εθνικής και οι συνταξιούχοι, κάθονται στο τραπέζι των συζητήσεων με στόχο να βρουν κοινά αποδεκτή συμβιβαστική λύση.

    Οι συνταξιούχοι επιδιώκουν οι νέες μειώσεις των αποδοχών επικουρικής σύνταξης να είναι μικρές.

    Η τράπεζα έχει στόχο να γράφει όσο το δυνατόν μικρότερες προβλέψεις στον ισολογισμό της για την χρηματοδότηση του ταμείου επικούρησης.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr, από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας διευκρινίζεται ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας, η ΕΤΕ υποχρεούται να καταβάλει τα αναδρομικά του 2018 στους συνταξιούχους τμηματικά έως 31/12/2020.

    Διευκρινίζεται, επίσης, ότι δεν εκκρεμεί κάποια εγκύκλιος από την πλευρά του υπουργείου.

    Υπενθυμίζεται ότι η νομοθετική διάταξη που ρύθμιζε το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ (4618/2019), μεταφέροντας την πληρωμή των επικουρικών του λογαριασμού επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ) στο ΕΤΕΑΕΠ, ψηφίστηκε λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, παρά τις ενστάσεις που προέβαλε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βρισκόταν, ούτως ή άλλως, σε διαπραγματεύσεις με τους συνταξιούχους για το θέμα.

    Σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε η νομοθεσία, οι συνταξιούχοι έπρεπε να λάβουν αναδρομικά τις επικουρικές για το 2019, κάτι που έγινε μέσα στο καλοκαίρι, όπως και για το 2018 σε 5 δόσεις μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, η διοίκηση της ΕΤΕ δεν κατέβαλε τα αναδρομικά για το 2018, με αποτέλεσμα το θέμα να επανέρχεται για μία ακόμη φορά στην επικαιρότητα, μετά την αποστολή εξωδίκου από τον Σύλλογο Συνταξιούχων της ΕΤΕ (ΣΣΕΤΕ) κατά της διοίκησης της τράπεζας.



    ΣΧΟΛΙΑ