• Τράπεζες

    Natwest: Αποκτά νέα ταυτότητα στον απόηχο ενός σκανδάλου – Αυξημένα κέρδη κατά 20% το 2023

    • NewsRoom

    Paul Thwaite, CEO Natwest (Πηγή: natwestgroup)


    Τη θέση του CEO στη βρετανική τράπεζα Natwest, καταλαμβάνει και επίσημα ο Paul Thwaite, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η οποία αναφέρει κέρδη άνω των προσδοκιών για το 2023, μια χρονιά που επισκιάστηκε από σκάνδαλα, που οδήγησαν σε διαμάχες μέσα σε δικαστικές αίθουσες.

    Η τράπεζα, η οποία παραμένει κατά 35% κρατική μετά τη διάσωσή της στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-9, ανέφερε κέρδη προ φόρων 6,2 δισεκατομμυρίων λιρών (7,81 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για τη δωδεκάμηνη περίοδο, αυξημένα κατά 20% έναντι 5,1 δισεκατομμυρίων λιρών το προηγούμενο έτος και μπροστά από τον μέσο όρο των 5,95 δισεκατομμυρίων λιρών τον οποίο προέβλεπαν οι αναλυτές της τράπεζας.

    Aνακοίνωσε επίσης τελικό μέρισμα 11,5 πένες ανά μετοχή και επαναγορά μετοχών 300 εκατομμυρίων λιρών.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 20123, η τράπεζα παραδέχτηκε «σοβαρά προβλήματα» στον τρόπο με τον οποίο η ιδιωτική της τράπεζα, Coutts αντιμετώπισε τον Νάιτζελ Φάρατζ – όταν προχώρησε σε «debanking» των λογαριασμών του – και υποσχέθηκε «ουσιαστικές αλλαγές» στις διαδικασίες της μετά την ολοκλήρωση της επανεξέτασης από μια δικηγορική εταιρεία.

    Μάλιστα, η διευθύνουσα σύμβουλος Άλισον Ρόουζ είχε παραιτηθεί τον περασμένο Ιούλιο, αφού παραδέχτηκε ότι έκανε «σοβαρό λάθος κρίσης», διαρρέοντας σε δημοσιογράφο του BBC Business τον Simon Jack. τη σχέση του πρώην Νάιτζελ Φάρατζ (Nigel Farage) με την τράπεζα.

    Σήμερα, το πρώην αφεντικό τραπεζικών επιχειρήσεων Paul Thwaite, ανέλαβε να αποκαταστήσει τη φήμη του ομίλου μετά από την επιζήμια διαμάχη με τον πρώην ηγέτη του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ και να προετοιμάσει επίσης το έδαφος για μια προγραμματισμένη πώληση κρατικών μετοχών.

    Το όραμα του Thwaite εστιάζει στην οικονομική ανθεκτικότητα, την καινοτομία και τη βαθιά δέσμευση προς τους πελάτες και την κοινότητα.

    Σημειώνεται ότι τα υψηλότερα επιτόκια συνέχισαν να αυξάνουν τα έσοδα της τράπεζας από τον δανεισμό και αυτός είναι και ο λόγος για τα ικανοποιητικά αποτελέσματα του 2023.

    Ωστόσο, ο κίνδυνος να κοκκινήσουν τα δάνεια σε συνδυασμό με τον έντονο ανταγωνισμό, πιέζουν ξανά τα περιθώρια κέρδους.

    Σύμφωνα με την τράπεζα, το καθαρό επιτοκιακό της περιθώριο (net interest margin) – βασικό μέτρο για την κερδοφορία των δανείων – μειώθηκε σε τριμηνιαία βάση στο 2,86% στα τέλη Δεκεμβρίου, από 2,94% στο τέλος Σεπτεμβρίου.

    Επιπλέον, NatWest διέθεσε 578 εκατομμύρια λίρες ως “μαξιλάρι” για πιθανά επισφαλή δάνεια, μεγαλύτερο ποσό από τα 337 εκατομμύρια λίρες το προηγούμενο έτος, όμως χαμηλότερο από τις προβλέψεις των αναλυτών.

    Διαβάστε επίσης: 

    NatWest: Βουτιά 18% για τη μετοχή στον απόηχο της υπόθεσης Φάρατζ

    Βρετανία: Σε υψηλό τριετίας οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο

    Αποκλειστικό: Τι ζητά η JPMorgan για τη Viva Wallet – Τι λένε οι Αμερικανοί στην αγωγή για την πλευρά Καρώνη



    ΣΧΟΛΙΑ