• Τράπεζες

    Monte Paschi: Η Ιταλία πουλά το 12,5% της τράπεζας έναντι 650 εκατ. ευρώ

    • Bloomberg
    Luigi Lovaglio, CEO Banca Monte dei Paschi di Siena

    Luigi Lovaglio, CEO Banca Monte dei Paschi di Siena (Πηγή: Alessia Pierdomenico/Bloomberg)


    Η Ιταλία πούλησε περίπου το 12,5% της Banca Monte dei Paschi di Siena για περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ (704 εκατομμύρια δολάρια), στο πλαίσιο του κρατικού σχεδίου αποεπένδυσης από την προβληματική τράπεζα.

    Ειδικότερα, η κυβέρνηση Μελόνι, πούλησε 157,5 εκατομμύρια μετοχές έναντι 4,15 ευρώ έκαστη, με έκπτωση 2,5% στην τιμή κλεισίματος του Monte Paschi, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

    Η τιμολόγηση είναι 42% υψηλότερη από την προηγούμενη τοποθέτηση της κυβέρνησης τον Νοέμβριο.

    Η πώληση αφήνει την κρατική συμμετοχή στην τράπεζα με μερίδιο 26,7%.

    Η BofA Securities, η Citigroup Global Markets Europe, η Jefferies και η Mediobanca ενήργησαν ως κοινοί παγκόσμιοι συντονιστές και από κοινού bookrunners.

    Τα έσοδα από τη διάθεση θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους μαμούθ της Ιταλίας, τροφοδοτώντας ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 20 δισ. ευρώ που ξεκίνησε η δεξιά κυβέρνηση.

    Σημειώνεται ότι η Ιταλία ξεκίνησε τη διαδικασία αποχώρησης από το Monte Paschi τον Νοέμβριο, πουλώντας το 25% της τράπεζας για περίπου 920 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που σχολιάστηκε ως σημαντική επιτυχία για την κυβέρνηση Μελόνι, καθώς πουλήθηκε σε χρόνο ρεκόρ.

    Προσπάθειες διάσωσης

    Η Ιταλία, έχει προσπαθήσει πολύ, προκειμένου να βοηθήσει στην διάσωση της τράπεζας που ιδρύθηκε το 1472 και εδρεύει στη Σιένα.

    Η πρώτη φορά που διασώθηκε ήταν το 2009, μετά από πλήγμα που δέχτηκε από κόκκινα δάνεια και συμφωνίες που απέτυχαν.

    Την επόμενη δεκαετία αγωνίστηκε για σταθεροποιήσει τα κέρδη της, δεδομένων των ορίων που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε αντιστάθμισμα για την κρατικοποίησή της το 2017.

    Η Ρώμη, επιδιώκει εδώ και καιρό να πουλήσει το μερίδιο ελέγχου της στην Paschi.

    Πριν από τρία χρόνια, η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε να συγχωνεύσει την τράπεζα με την UniCredit.

    Ωστόσο, η πρόοδος που σημειώθηκε υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Luigi Lovaglio – ο οποίος βοήθησε στην ανάκαμψη της τράπεζας μετά από μια αναδιάρθωση που κράτησε χρόνια – έχει κάνει την Paschi πιο ελκυστική για τους επενδυτές.

    Σημειώνεται ότι η μετοχή της Monte Paschi έφτασε να υποχωρεί έως και 3,1% το πρωί της Τετάρτης στο Μιλάνο, ενώ σημείωνε άνοδο 0,80% στις 12:34 ώρα Ελλάδος.

    Διαβάστε επίσης: 

    Συμβιβασμός Visa – Mastercard για μείωση προμηθειών σε εμπόρους μετά από 20 χρόνια «διαμάχης»

    DBRS: Ανάπτυξη 1,5% για την ελληνική οικονομία το 2024

    Από τον Απρίλιο η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας με οφειλές έως 100 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ