• Τράπεζες

    Μείωση επικουρικών συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ κατά 34% από το 2025

    Εθνική Τράπεζα: Φέρνει το Apple Pay στους κατόχους καρτών της


    Ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία για την ρύθμιση του ΛΕΠΕΤΕ –επικουρικό ταμείο της Εθνικής Τράπεζας

    Μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις των 17.000 συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ από την 1η Ιανουαρίου 2025 τουλάχιστον κατά 34%. Οι συντάξεις θα μειωθούν –σε κάποιους το ποσοστό μείωσης θα είναι υψηλότερο- και δεν θα αναπροσαρμόζονται.

    Αυτό προβλέπει η τροπολογία για την ρύθμιση του ΛΕΠΕΤΕ –επικουρικό ταμείο της Εθνικής Τράπεζας.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή στο mononews.gr, με την τροπολογία Βρούτση η ΕΤΕ θ καταβάλλει επιπρόσθετη εισφορά 12%, μέχρι το έτος 2032 επί των μεικτών μισθών (τόσο των συνταξιούχων, όσο και των εν ενεργεία μελλοντικών δικαιούχων).

    Από τον Ιανουάριο του 2025 και μετά οι συνταξιούχοι θα χάσουν κατ΄ελάχιστον το 34% της σύνταξης τους –σύμφωνα με μοντέλα υπολογισμού- και θα «πέσουν» στην ελάχιστη επικουρική σύνταξη που χορηγεί σήμερα το ΕΤΕΑΕΠ.

    Η βιωσιμότητα του ΛΕΠΕΤΕ υπολογίζεται σε βάθος 60 ετών. Στο διάστημα αυτό –των 60 ετών- το κράτος θα πρέπει να εισφέρει 400εκατ ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις.

    Επίσης η τροπολογία που ψηφίζεται αφορά αιτήματα συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μέχρι 31-12-2018. Εξαιρούνται δηλαδή όσοι υπέβαλλαν αίτημα το πρώτο εξάμηνο του 2019 και τους περιλάμβανε η τροπολογία Πετρόπουλου (Ιούνιος 2019).

    Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έπρεπε να εισφέρει το κράτος εισφορά, καθώς το ΕΤΕΑΕΠ πρέπει να έχει μηδενικό έλλειμμα και δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Εκφράζεται η ανησυχία ότι το ΕΤΕΑΠ θα αντιμετωπίσει μελλοντικά πρόβλημα από την «μεταφορά» συνταξιούχων. Να σημειωθεί ότι ο νόμος για τη λειτουργία του ΕΤΕΑΠ προβλέπει μηδενική συμμετοχή από το κράτος.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τροπολογία Πετρόπουλου, η ΕΤΕ θα συμμετείχε με 40εκατ ευρώ το χρόνο για το διάστημα 2019 -2023 και στη συνέχεια η συμμετοχή της θα καθοριζόταν με βάση αναλογιστική μελέτη και αφορούσε συνταξιούχους που είχαν υποβάλει αίτημα μέχρι τέλος Ιουνίου 2019.

    Ωστόσο με δεδομένο ότι η βιωσιμότητα του ΛΕΠΕΤΕ ήταν σε βάθος 60 ετών (2060) η ΕΤΕ θα έπρεπε να εγγράψει πρόσθετες προβλέψεις ύψους 500-700 εκατ ευρώ.

    Νωρίτερα το mononews.gr έγραψε ότι κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία, από τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας που ρυθμίζει την εκκρεμότητα που υπήρχε με τον Ειδικό Λογαριασμό Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Tράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ).



    ΣΧΟΛΙΑ