• Τράπεζες

    Μικρότερο ή καθόλου μέρισμα για τη χρήση του 2022; Τι θα κάνουν Eurobank και Εθνική

    Παύλος Μυλωνάς - Φωκίων Καραβίας

    Παύλος Μυλωνάς – Φωκίων Καραβίας


    Αν και η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα διαθέτουν τις προϋποθέσεις και κυρίως την επάρκεια κεφαλαίων για να προχωρήσουν σε διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022, ο SSM βάζει μια σειρά από ερωτήματα για να το μπλοκάρει…

    Επικαλείται τον πληθωρισμό, την άνοδο των επιτοκίων, την ενεργειακή κρίση, που μπορεί να «κτυπήσουν» την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

    Ο προβληματισμός του επόπτη είναι έντονος, ειδικά για τις τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου. Και ο φόβος έντονος μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει νέο κύμα «κόκκινων» δανείων.

    Οι τοποθετήσεις από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι συνεχείς το τελευταίο διάστημα, προσφάτως η κα Κέρστιν αφ Χιογνικ, Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, παραδέχθηκε μιλώντας σε ιταλική εφημερίδα πως: οι τράπεζες είναι γενικά καλά κεφαλαιοποιημένες, οι θέσεις ρευστότητας είναι καλές και τα επίπεδα NPL είναι χαμηλά. Ωστόσο, οι οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί σημαντικά στην Ευρώπη και παγκοσμίως τους τελευταίους μήνες. Και για το λόγο αυτό, συνέχισε, ζητήσαμε ενημέρωση για την κεφαλαιακή επάρκεια τους σε ένα πιθανό περιβάλλον ύφεσης.

    Και ενώ διευκρίνισε ότι: Δεν σκοπεύουμε να προτείνουμε στις τράπεζες να μην διανείμουν μέρισμα, όπως κάναμε στην πανδημία.

    Όμως συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: Ως επόπτες, θέλουμε πραγματικά να δούμε, συζητώντας διμερώς με τις τράπεζες, ότι θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ένα δυσμενές σενάριο. Οι εποχές που έρχονται δεν θα είναι εύκολες για την οικονομία της ζώνης του ευρώ, υπάρχουν περίπλοκες προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν.

    Για τις ελληνικές τράπεζες η διανομή μερίσματος θα είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι επιστρέφουν στην κανονικότητα. Και θα διανείμουν μέρισμα ύστερα από 15 ολόκληρα χρόνια, καθώς τελευταία φορά που έδωσαν μέρισμα ήταν το 2008 για τη χρήση του 2007.

    Το πιθανότερο είναι η Eurobank να προχωρήσει σε διανομή μερίσματος – από τα κέρδη της χρήσης του 2022, της τάξης του 0,17 ευρώ ανά μετοχή-, και όπως ανέφερε ο κ. Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank (στην ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου 2022), «στην τελευταία συνάντηση με τον SSM συμφωνήθηκε η σχετική απόφαση να ληφθεί στις αρχές του 2023 όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της χρήσης του 2022 και θα υπάρχει καλύτερη ορατότητα για τις προκλήσεις της επόμενης χρονιάς».

    Ανάλογη πρόθεση έχει εκφράσει και η Εθνική Τράπεζα, που όμως παραμένει ακόμα μπλοκαρισμένη καθώς το ΤΧΣ ελέγχει το 40,39% της τράπεζας.

    Σύμφωνα με τον CEO της Alpha Bank κ. Βασίλη Ψάλτη, η τράπεζα σχεδιάζει να διανείμει μέρισμα στους μετόχους της για τη χρήση του 2023, της τάξης του 20% – 30% των κερδών.

    Στην ίδια γραμμή, για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023, είναι και η Τράπεζα Πειραιώς, και όπως ανέφερε ο CEO κ. Χρήστος Μεγάλου «ανάλογα με την κατάσταση που θα διαμορφωθεί το 2023, και με βάση τα «μαξιλάρια» και την κερδοφορία που θα έχουμε, θα ενημερώσουμε για τη διανομή μερίσματος το 2023».

    Από την πλευρά του ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, επανειλημμένα έχει συστήσει στις τράπεζες να είναι προσεκτικές σε ότι έχει να κάνει με τη διαχείριση των δανειακών χαρτοφυλακίων τους για να μην δημιουργηθεί νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, λόγω της δυσμενούς παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας.

    Πάντως προς το παρόν η ΕΚΤ δεν φαίνεται να προσανατολίζεται σε οριζόντια απαγόρευση διανομής μερισμάτων, ωστόσο δεν αποκλείεται να «μπλοκάρει» τη διανομή για εκείνες τις τράπεζες που θεωρεί ότι βρίσκονται σε πιο ευάλωτη κεφαλαιακά θέση.

    Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να επιτρέψει την διανομή μερίσματος, όμως αυτό να είναι μικρότερο σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

    Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν το επόμενο τρίμηνο και πάντα σε συνάρτηση με τις οικονομικές εξελίξεις στην ΕΕ.

    Διαβάστε επίσης:

    Κων. Βασιλείου: Στα 18 δισ. ευρώ το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο της Eurobank το 2025 – Οι πέντε πυλώνες ανάπτυξης

    Morgan Stanley: Ποιος θα δει ποιον στο roadshow του Λονδίνου



    ΣΧΟΛΙΑ