• Τράπεζες

    Κων. Βασιλείου: Στα 18 δισ. ευρώ το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο της Eurobank το 2025 – Οι πέντε πυλώνες ανάπτυξης

    O Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Eurobank κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου

    O Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Eurobank κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου


    Στον διπλασιασμό του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου της στα 18 δισ. ευρώ το 2025,  από τα 9 δισ. ευρώ του 2019 παραμένει εστιασμένη η Eurobank, όπως ανέφερε χθες, σε συνάντηση εργασίας  ο  Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, επικεφαλής Corporate & Investment Banking, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου. Φέτος το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο θα κλείσει στα 14,5 δισ. ευρώ εμφανίζοντας 50% άνοδο σε σχέση με το 2019.

    Ενώ ο CEO της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας δεσμεύτηκε ότι οι νέες χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις θα είναι τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2025.

    Να σημειωθεί ότι φέτος η καθαρή πιστωτική επέκταση της τράπεζας προς τις επιχειρήσεις αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 δις ευρώ.

    O κ. Βασιλείου χθες παρουσίασε το χρηματοδοτικό σχεδιασμό της τράπεζας και τις σημαντικότερες επενδύσεις στους πέντε πυλώνες που στηρίζουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και πρωταγωνιστούν στη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

    Οι πυλώνες αυτοί είναι: Υποδομές- real estate- αστικές αναπλάσεις, Ενέργεια και Πράσινη Μετάβαση, Τηλεπικοινωνίες- ψηφιακή αναβάθμιση, Τουρισμός- ξενοδοχειακές μονάδες και δομές ευεξίας, Βιομηχανία- αναβάθμιση παραγωγικού ιστού.

    Την περίοδο 2023-2025 οι συνολικές χρηματοδοτήσεις θα ανέλθουν στα 32 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 24 δισ από τράπεζες και Ταμείο Ανάκαμψης.  Ειδικότερα η κατανομή θα είναι 5,5 δισ. ευρώ σε υποδομές- real estate, 4,5 δισ. ευρώ σε  τουρισμό, 7 δισ. ευρώ σε ενέργεια, 3 δισ. ευρώ για ψηφιακή αναβάθμιση, 4 δισ. ευρώ σε βιομηχανία.

    Σύμφωνα με την μελέτη της Eurobank, επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 38,5 δισ. ευρώ μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ 55,4 δισ. ευρώ στη δεκαετία και κατά 95,9 δις ευρώ στην εικοσαετία, ενώ στα ίδια τα έργα -και στα υπόλοιπα που θα προκύψουν από αυτά- μπορούν να απασχοληθούν τουλάχιστον 470.000 εργαζόμενοι σε ορίζοντα 10ετίας και 850.000 στην 20ετία.

    Μάλιστα ο κ. Βασιλείου υπογράμμισε  ότι η Eurobank πρωτοστατεί στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σημειώνοντας πως «είναι η πρώτη τράπεζα που έχει ήδη διαθέσει πλήρως την πρώτη δόση των δανείων του ΤΑΑ, και έχει αξιοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης δόσης χρηματοδοτώντας έργα που αφορούν στο σύνολο των παραγωγικών τομέων της οικονομίας».

    Όπως είπε «η Ελλάδα βρίσκεται σε δυναμική πορεία υλοποίησης σημαντικών επενδυτικών σχεδίων και νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση που αποτελούμε εταίρο στη μεγάλη προσπάθεια επιτάχυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Μέσα από τη χρηματοδότηση έργων στρατηγικής σημασίας για τη βελτίωση καίριων υποδομών, την ενεργειακή μετάβαση, την αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής, στοχεύουμε η Ελλάδα να ανταμείβει τον κάτοικο και τον επισκέπτη και να αποτελεί πόλο έλξης ολοένα και περισσότερων εγχώριων και διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων».

    Τόσο ο κ. Καραβίας, όσο και ο κ. Βασιλείου υπογράμμισαν πως η Eurobank αντιμετωπίζει ολιστικά το επενδυτικό οικοσύστημα, «βλέπουμε πώς συνδέεται το ένα σχέδιο με το άλλο και όλα μαζί με την εθνική επενδυτική στρατηγική και τις ανάγκες της χώρας. Έτσι, δεν χρηματοδοτούμε απλώς επενδυτικά σχέδια, αλλά χρηματοδοτούμε μια στρατηγική ανάπτυξης της χώρας».

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank: Σε ποιους 5 κλάδους θα κατευθυνθούν επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ

    Φωκίων Καραβίας: 3,5 δισ. ευρώ νέα δάνεια στην τριετία από την Eurobank



    ΣΧΟΛΙΑ