• Τράπεζες

    Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Όσες αντέξουν τρία χρόνια, θα χρηματοδοτηθούν ξανά από τις τράπεζες

    Στα 10+ δισ. ο δανεισμός το 2022–Business as usual επιδιώκει το Δημόσιο με το βλέμμα στη Φρανκφούρτη

    Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους


    Τρία χρόνια συνεπείς  στην εξυπηρέτηση των «κόκκινων» δανείων τους θα πρέπει να είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

    Όμως αυτήν την «κόκκινη» κάρτα αποκλεισμού από τον δανεισμό δεν την έχουν βγάλει οι ελληνικές τράπεζες, αλλά ο SSM που απαγορεύει την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που έχουν «κόκκινες» οφειλές. Ο περιορισμός αίρεται αφού το δάνειο εξυπηρετείται για τρία χρόνια.

    Το θέμα της χρηματοδότησης των ΜμΕ –που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό- συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με τους servicers.

    Οι Θοδωρής Καλαντώνης και Τάσος Πανούσης της  doValue (ο κ. Πανούσης είναι και ο πρόεδρος της Ενωσης των εταιρειών διαχείρισης από δάνεια και πιστώσεις), ο Γιώργος Γεωργακόπουλος της  Intrum και ο Θοδωρής Αθανασόπουλος της Cepal, ο Φώτης Κουρμούσης της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που αντάλλαξαν απόψεις με τον κεντρικό τραπεζίτη, ψάχνοντας λύσεις για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων.

    Τα θέματα ήταν δύο, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και η πορεία των τιτλοποιήσεων.

    Ο κ. Στουρνάρας από το βήμα της γενικής συνέλευσης των servicers είχε επισημάνει πως  μέχρι σήμερα καμία από τις εταιρείες διαχείρισης δεν έχει κάνει αίτημα για λήψη άδειας -κατά τα προβλεπόμενα στον Ν. 4354/2015- που θα επιτρέπει την αναχρηματοδότηση επιχειρήσεων, σημειώνοντας πως «σε αρκετές περιπτώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων, η παροχή ρευστότητας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης οφειλών είναι απαραίτητη».

    Ωστόσο οι εταιρείας διαχείρισης, καθώς δεν δέχονται καταθέσεις δεν μπορούν να χρηματοδοτούν, και για το λόγο αυτό προχωρούν σε έμμεση αναχρηματοδότηση των επιχειρήσεων τα δάνεια των οποίων διαχειρίζονται καθώς όπως σημείωσαν εφαρμόζουν τριών κατηγοριών ρυθμίσεις και συγκεκριμένα:

    1. Ρύθμιση χωρίς παροχή νέων χρημάτων, με σημαντικό όμως «κούρεμα» δανείων και μείωση επιτοκίων που επιτρέπουν στις εταιρείες να εξοικονομούν σημαντικούς πόρους.
    2. Ρύθμιση με διατήρηση των ορίων αλληλόχρεων λογαριασμών και των εγγυητικών. Τέτοιου είδους ρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί με την υποστήριξη των υφιστάμενων creditors που διατηρούν τις γραμμές χρηματοδότησης ενεργές και μετά τη ρύθμιση.
    3. Ρύθμιση με την παροχή νέων χρημάτων για τους δανειολήπτες από τράπεζα, επενδυτικό fund με τη μεσολάβηση/αρωγή του servicer.

    Και αυτό σημαίνει ότι μέσα από το «κούρεμα» που προσφέρουν οι servicers στις επιχειρήσεις  και την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους δίνουν την απαραίτητη «ανάσα» να αναχρηματοδοτηθούν μόνοι τους και να αντέξουν την τριετία.

    Διότι στην παρούσα φάση, το κόστος χρήματος για τους ίδιους τους servicers δεν είναι απλώς ακριβό αλλά απαγορευτικό, που σημαίνει ότι τα δάνεια/πιστώσεις που θεωρητικά θα μπορούσαν να χορηγήσουν στην παρούσα φάση θα είχαν πολύ υψηλό επιτόκιο και άρα θα ήταν ασύμφορα για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να ορθοποδήσουν. Έτσι το κόστος δανεισμού θα ήταν πολύ υψηλότερο από το ήδη υψηλά επιτόκια του τραπεζικού δανεισμού.

    Σε ό,τι αφορά τώρα την πορεία των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή», οι servicers ανέφεραν ότι λόγω της πανδημίας οι πλειστηριασμοί είχαν «παγώσει» για μεγάλο διάστημα και έτσι υπήρξαν καθυστερήσεις στις ανακτήσεις και στην επίτευξη των στόχων των business plans.

    Εκτίμησαν όμως ότι το 2022 που θα αρχίσει να λειτουργεί η δευτερογενής αγορά  για τα «κόκκινα» δάνεια η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και μέσα από πωλήσεις σε νέους επενδυτές  εκείνων των δανείων που  έχουν αγοραστεί από funds και βρίσκονται υπό τη διαχείριση των Servicers.



    ΣΧΟΛΙΑ