• Τράπεζες

    Μιχάλης Σάλλας: Σε κάποια φάση οι τράπεζες θα χρειαστούν ενίσχυση κεφαλαίων

    • NewsRoom
    Μιχάλης Σάλλας. Tραπεζίτης

    Μιχάλης Σάλλας. Tραπεζίτης


    Την αισιοδοξία του για τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, η οποία εξέρχεται σταδιακά από την κρίση του κορονοϊού, εξέφρασε μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρόεδρος του Ομίλου Lyktos, Μιχάλης Σάλλας.

    Ο κ. Σάλλας τόνισε πως η αντίδραση τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πρωτοφανής. Παράλληλα, όπως ανέφερε,  πολλοί κλάδοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει.

    Παρά την  ύφεση που την τοποθέτησε στο 8%, «η οικονομία θα εκτοξευθεί σαν ελατήριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Lyktos Group, ο οποίος τόνισε πως έχει αλλάξει η φιλοσοφία όλου του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών. Υποστήριξε μάλιστα πως η ύφεση θα  ήταν πολύ μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε η «σοβαρή κυβερνητική παρέμβαση», διευκρινίζοντας παράλληλα πως το τελικό αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί από τις δημόσιες δαπάνες και τις μεταβιβαστικές πληρωμές. Είναι χαρακτηριστικό όπως ο ίδιος είπε , πως στην προηγούμενη κρίση  η Ελλάδα έχασε εάν συνυπολογίσουμε και τη  παραοικονομία το 35% του ΑΕΠ της.

    Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Σάλλας σημείωσε,  πως στην προηγούμενη κρίση δεν είχαν τις βοήθειες και τις δυνατότητες που έχουν σήμερα, ενώ υπήρξε και μια τάση στοχοποίησής τους . Σήμερα,  η χαλάρωση των δεικτών οι δυνατότητες επέκτασης και δημιουργίας κέρδους με τη χορήγηση δανείων δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν παραγωγικά την κρίση.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε διαχειρίσιμα τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν από την πανδημία , από τη στιγμή που η δυναμική των τραπεζών μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες,  ενώ έχουν δημιουργηθεί τα εργαλεία για να προχωρήσει η εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών από τα NPEs όπως ο Ηρακλής.

    Και ενώ πριν μια 10ετία δεν είχαμε τα ίδια εφόδια, σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει και αυτό φαίνεται στην  είσοδο των μεγάλων ξένων επενδυτών στη συγκεκριμένη  αγορά (των κόκκινων δανείων).

    Σε ότι αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο,  ο κ. Σάλλας σημείωσε πως είναι ένα πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης καθώς προκειμένου να αποτραπεί η κρατικοποίηση των τραπεζών,  τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να δημιουργήσουν κέρδη περίπου 56 δισ. ευρώ για τα επόμενα 16-18 χρόνια ώστε να διατηρήσουν τα 16 δισ. ευρώ κεφάλαια που προκύπτουν από το DTC.

    «Oι τράπεζες δεν θα χρειαστούν στην παρούσα φάση ανακεφαλαιοποίηση ούτε ασφαλώς τα χρήματα των καταθετών κινδυνεύουν» τόνισε ο τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας. Η χαλάρωση των δεικτών και οι καινούριες εργασίες των τραπεζών που θα δημιουργήσουν κέρδη είναι παράγοντες που εξασφαλίζουν την κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων. «Ωστόσο σε κάποια φάση θα χρειαστεί ενίσχυση κεφαλαίων», είπε ο κ. Σάλλας.

    Ερωτώμενος για την είσοδο νέων τραπεζών στην αγορά απάντησε πως 2,3,4 τράπεζες δεν αλλάζουν τη δομή του τραπεζικού συστήματος. Εκείνο που χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα είναι ευελιξία και ταχύτητα για να ανταποκριθούν  στα αιτήματα της εποχής και να χρηματοδοτήσουν σωστά την οικονομία.

    Αν δεν ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση οι τράπεζες ούτως ή άλλως δεν έχουν μέλλον επεσήμανε ο κ. Σάλλας. Ασφαλώς υπάρχουν υγιή κεφάλαια και ισχυροί κλάδοι οι οποίοι δεν έχουν προσεγγιστεί όσο θα έπρεπε από τις τράπεζες μετά την κρίση. Είναι τομείς που πρέπει να βοηθηθούν όπως  η πράσινη οικονομία για την οποία θα απαιτηθούν επενδύσεις 40 δισ. ευρώ ως το 2030. Τα τρόφιμα και η μεταποιητική βιομηχανία ο τουρισμός με ότι αυτός συμπεριλαμβάνει στην ευρύτερη έννοια από τις μεταφορές ως την αναψυχή αποτελούν επίσης τομείς που πρέπει να χρηματοδοτηθεί η δραστηριότητά τους, είπε.

    «Η Ελλάδα έχει κατακτήσει την εικόνα μιας σοβαρής χώρας όπως φάνηκε από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει την κρίση έδειξε ότι υπάρχει ένας συγκροτημένος λαός και μια συγκροτημένη κυβέρνηση, αποφασισμένοι κλάδοι και αποφασισμένοι επιχειρηματίες και όλοι μαζί μπορούμε με τη βοήθεια της Ε.Ε να αλλάξουμε και να εκσυγχρονίσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο. Με αφορμή τον κορωνοϊό αλλάζει η Ελλάδα», κατέληξε.



    ΣΧΟΛΙΑ