• Top Stories

    Μεγάλη έρευνα για τους καταθέτες της UBS. Τα χρήματα έφευγαν σε βαλίτσες; Έχουν ταυτοποιηθεί 1500 ονόματα και 2 επιχειρηματίες του αθλητισμού


    Την ώρα που οι οικονομικοί εισαγγελείς που έχουν στα χέρια τους την περίφημη λίστα της Ρηνανίας – Βεστφαλίας (αφορά την τράπεζα UBS) προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς στη διερεύνηση των ονομάτων που περιλαμβάνει, η ΤτΕ είναι έτοιμη να στείλει στους κ. Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρη στοιχεία για όσους έχουν καταθέσεις μεγάλων χρηματικών ποσών τα τελευταία χρόνια στην ελβετική τράπεζα UBS.

    Ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης τις προηγούμενες ημέρες απέστειλε σχετικό αίτημα στην κεντρική τράπεζα η οποία εκτιμάται ότι θα το ικανοποιήσει έως τις αρχές της εβδομάδας. To αίτημα εστάλη μετά την έφοδο που έκαναν οι εισαγγελικές αρχές στα γραφεία αντιπροσωπείας της τράπεζας στην Αθήνα.

    Επί της ουσίας, ο κ. Δραγάτσης παρέδωσε τα ύποπτα ονόματα στις υπηρεσίες της ΤτΕ και ζήτησε τις κινήσεις των λογαριασμών προς και από την UBS. Προφανώς πρόκειται για κινήσεις λογαριασμών προ του 2007 καθώς η λίστα της Γερμανίας περιέχει κινήσεις που έγιναν πριν από αυτή την χρονιά.

    Εκτός εάν τα χρήματα αυτά κατατέθηκαν στην UBS στην Ελβετία χωρίς να περάσουν μέσα από το τραπεζικό σύστημα αλλά έφυγαν μέσω άλλων οδών από την χώρα μας. Αυτό προφανώς είναι και το νόημα της κίνησης Δραγάτση. Επί της ουσίας οι οικονομικοί εισαγγελείς αναζητούν εάν αυτά τα ποσά έφυγαν μέσα σε βαλίτσες.

    bank safe swiss

    Ξέπλυμα μαύρου χρήματος;

    Εάν έχει συμβεί κάτι τέτοιο τότε όσα φυσικά πρόσωπα το έκαναν, θα κατηγορηθούν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Και όχι μόνο αυτοί αλλά και ο εκπρόσωπος (broker) της τράπεζας στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες τακτικές είχαν εφαρμόσει και πριν από πολλά χρόνια οι Έλληνες και Γάλλοι τραπεζίτες που ξέπλεναν τα χρήματα από τις μίζες της Siemens.

    Τα ίδια πρόσωπα σύμφωνα με επίσημες καταθέσεις κατηγορούνται ότι ξέπλεναν και τα χρήματα του Ακη Τσοχατζόπουλου. (Oswald, Λυγινός και ενός ακόμη προσώπου, το οποίο εργαζόταν για πολλά χρόνια στην Morgan Stanley και για μικρό χρονικό διάστημα στην UBS το 2013 και 2014).

    Πηγές του mononews αναφέρουν ότι στο γραφείο του μπρόκερ-συνεργάτη της UBS βρέθηκαν σοβαρά έγγραφα που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις και γεννούν ζητήματα νομικής φύσεως και για τα τραπεζικά ιδρύματα που φιλοξενούσαν τα συγκεκριμένα χρήματα και τους συγκεκριμένους πελάτες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δίδονται σαφείς οδηγίες πως θα αποφευχθούν οι νόμιμοι τρόποι δηλαδή το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

    Γιώργος Βασιλειάδης. Ετών 39. Γενικός γραμματέας Διαφάνειας
    Γιώργος Βασιλειάδης. Ετών 39. Γενικός γραμματέας Διαφάνειας

    Οι επιχειρηματίες που έχουν ταυτοποιηθεί είναι υπεράνω πάσης υποψίας ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκαν στοιχεία για 2 επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον αθλητικό χώρο. Την έρευνα παρακολουθούν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας Γιώργος Βασιλειάδης.

    Πάντως, έτσι όπως εξελίσσονται οι έρευνες, οι εισαγγελείς αναμένεται να αποστείλουν μαζικά κλήσεις σε καταθέτες που είναι στις λίστες, αμέσως μετά τις γιορτές. Κι αν στο μεταξύ ψηφιστεί η λεγόμενη αυτοκαταγγελία, εκτιμάται ότι πολλοί θα σπεύσουν να πληρώσουν και να αποφύγουν τις ποινικές εμπλοκές.

    SWITZERLAND-BANKING- UBS

    Τι βρέθηκε στο γραφείο της UBS στην Αθήνα

    Ο broker που εργάζεται στο γραφείο αντιπροσωπείας της ελβετικής τράπεζας διέθετε όλα τα στοιχεία, ονοματεπώνυμα φυσικών προσώπων, επωνυμίες εξωχώριων εταιρειών, offshore δηλαδή, κωδικούς λογαριασμών και ποσά καταθέσεων για μεγάλο αριθμό Ελλήνων. Το υλικό των αρχείων του, το οποίο βρίσκεται πλέον στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων θεωρείται ότι μπορεί να εντοπίσει ποιοι έβγαλαν μαύρα χρήματα στο εξωτερικό.

    Με το αρχείο του «μπρόκερ» οι οικονομικοί εισαγγελείς ταυτοποιούν έναν προς έναν τους κωδικούς των λογαριασμών της λίστας Βεστφαλίας-Ρηνανίας και έχουν πλέον στα χέρια τους τα φυσικά πρόσωπα, τις εταιρείες και τα ποσά των καταθέσεών τους.
    Οι οικονομικοί εισαγγελείς που έχουν αναλάβει το έργο των ερευνών, Ιωάννης Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Γεώργιος Καλούδης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη εντοπίσει περιπτώσεις μεγαλοκαταθετών που εύκολα μπορεί να κατηγορηθούν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος



    ΣΧΟΛΙΑ