• Τράπεζες

    Μέχρι 200.000 δανειολήπτες στο νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία


    Μέχρι 200.000 δανειολήπτες θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που έρχεται να διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και τράπεζες.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πάσης φύσεως δάνεια που έχουν εγγύηση (προσημείωση) πρώτης κατοικίας (μικρά επιχειρηματικά, επαγγελματικά, καταναλωτικά και στεγαστικά) ανέρχονται στα 240.000 και είναι συνολικό ύψους 24 δισ. ευρώ. Από αυτά, επιλέξιμο με βάση τα κριτήρια που συμφωνήθηκαν είναι το 80%, δηλαδή 200.000 δάνεια.

    Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το ύψος των δανείων αυτών είναι πολύ μικρότερο, αφού ανέρχεται συνολικά σε 10-11 δισ. ευρώ.

    Τα δάνεια αυτά είναι επιλέξιμα τόσο για «κούρεμα» όσο και για επιδότηση δόσης.

    Αυτό που παραμένει, άγνωστο, ωστόσο είναι το τι θα συμβεί με τις 134.929 (στις 31/12/2018) εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη. Υποθέσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμη τελεσιδικήσει σε ό,τι αφορά την ένταξή τους στο παλαιό καθεστώς ρύθμισης και είναι άγνωστο ακόμη αν θα ενταχθούν στο νέο.

    Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον νέο νόμο, θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία η αντικειμενική αξία της οποίας δεν θα ξεπερνά τις 250.000 ευρώ. Για να εισέλθει κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει το υπολειπόμενο δάνειο του να είναι έως 130.000 ευρώ.

    To οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 12.500 χιλιάδες ευρώ για τον άγαμο και τις 22.000 ευρώ για ζευγάρι ενώ  θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, κάτι που σημαίνει πως θα διαμορφώνεται στα 36.000 ευρώ για οικογένεια με 3 παιδιά.

    Σύμφωνα με την κυβέρνηση αυτά τα κριτήρια καλύπτουν το 90% των δανειοληπτών.

    Θα υπάρχει επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου έως 25 επιπλέον χρόνια με την προϋπόθεση ωστόσο πως η ηλικία του δανειολήπτη δεν θα υπερβαίνει τα 80 έτη στη λήξη του δανείου.

    Παράλληλα συμφωνήθηκε μειωμένο επιτόκιο 2%, από 4 που ισχύει σήμερα. Το επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο euribor (αρνητικό σήμερα), με επιπλέον περιθώριο 2 μονάδες.

    Στον νέο νόμο θα ενταχθούν δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες.

    Οι δανειολήπτες που θα πληρούν τα κριτήρια και θα θελήσουν να ενταχθούν στο νέο νόμο  θα πρέπει να υποβάλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά στην νέα online πλατφόρμα που θα δημιουργήσουν οι τράπεζες, ενώ η ρύθμιση θα γίνεται εξωδικαστικά.

    Να σημειωθεί ότι στην πλατφόρμα θα ενημερωθεί με τα πλήρη στοιχεία των δανειοληπτών από τις τράπεζες και την ΑΑΔΕ ώστε να δημιουργηθεί ένα πλήρες οικονομικό και περιουσιακό προφίλ για κάθε δανειολήπτη. Άλλωστε, το «κούρεμα» δεν θα είναι οριζόντιο,  αλλά θα εφαρμόζεται κατά περίπτωση  ανάλογα με το προφίλ αυτό. 

    «Κούρεμα» θα εφαρμόζεται σε δάνεια το ύψος των οποίων υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

    Επιδότηση κατά το 1/3 της δόσης του στεγαστικού δανείου θα δικαιούνται τα φτωχότερα νοικοκυριά, όπως προκύπτει από το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα μυστικά της συμφωνίας κυβέρνησης-τραπεζών για την προστασία της πρώτης κατοικίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η «αγία οικογένεια» των Κουτσολιούτσων και τα κόλπα για να αποφύγει τη φυλακή



    ΣΧΟΛΙΑ