• Τράπεζες

    «Μάχη» των servicers για δάνεια 100 δισ. ευρώ

    πλειστηριασμοί


    Tέλος στις οριζόντιες ρυθμίσεις δανείων μπαίνει με την ανάληψη των δανείων από τα funds, τα οποία έως τα τέλη του χρόνου θα έχουν αγοράσει οφειλές 100 δισ. ευρώ, το σύνολο δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που είχαν στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες.

    Οι τράπεζες, που δέχθηκαν επί σειράν ετών την κριτική για την αποτελεσματικότητά τους στις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων, αποσύρονται οριστικά από το πεδίο αυτό, αφήνοντας την αγορά αυτή στους ειδικούς, δηλαδή στις εταιρείες διαχείρισης, τους servicers, που λειτουργούν όχι ως εντολοδόχοι των τραπεζών όπως συνέβαινε π.χ. με τις εισπρακτικές εταιρείες, αλλά ως εντολοδόχοι των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Αυτοί θα είναι πλέον οι νέοι ιδιοκτήτες των δανείων με πλήρη δικαιώματα στις εξασφαλίσεις, δηλαδή τα ακίνητα, που έχουν αυτά τα δάνεια.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έως τα τέλη του 2019, το ύψος των δανείων που είχαν αναλάβει να διαχειριστούν οι servicers για λογαριασμό funds που είχαν αγοράσει δάνεια μέσω κυρίως πωλήσεων χαρτοφυλακίων, ανήλθε στα 22,5 δισ. ενώ άλλα 46,6 δισ. ήταν τα δάνεια των τραπεζών που είχαν ανατεθεί προς διαχείριση σε servicers. Η εικόνα αυτή θα αλλάξει περαιτέρω μέσα στη χρονιά, καθώς οι τιτλοποιήσεις που έχουν δρομολογηθεί μεταφέρει νέα δάνεια 33 δισ. ευρώ στην κυριότητα των funds και τη διαχείρισή τους σε ανεξάρτητους servicers.

    Πρωταθλητές στη μάχη της διαχείρισης με βάση τα στοιχεία του 2019, αναδεικνύονται οι εταιρείες Intrum, που έχει αναλάβει τη διαχείριση κόκκινων δανείων ύψους 27 δισ. ευρώ της τράπεζας Πειραιώς και η FPS που διαχειρίζεται κόκκινα δάνεια 18 δισ. ευρώ της Eurobank και άλλα 5,2 δισ. ευρώ που εξαγοράστηκαν από funds, εικόνα που αλλάζει μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την doValue.

    Ακολουθεί η Cepal που διαχειρίζεται δάνεια 4,5 δισ. ευρώ που έχουν αγοραστεί από funds, καθώς και 1,6 δισ. ευρώ της Alpha Bank, και αμέσως μετά η Qqaunt που διαχειρίζεται 3,5 δισ. ευρώ που ανήκουν κυρίως σε funds. Υψηλά στην κατάταξη των εταιρειών διαχείρισης με υπολογίσιμο ύψος δανείων υπό διαχείριση είναι η τσέχικη εταιρεία APS Recovery που έχει αναλάβει χαρτοφυλάκιο 2,3 δισ. ευρώ, η νορβηγική B2Kapital με υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο 1,6 δισ. ευρώ, η Special Financial Solutions με 2 δισ. ευρώ και η Θεά Άρτεμις που έχει αναλάβει τη διαχείριση 2 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων της τράπεζας Αττικής.

    Οι εταιρείες διαχείρισης ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα και η αγορά, στην οποία έχουν αδειοδοτηθεί ήδη 23 εταιρείες, μπαίνει σε φάση συγκέντρωσης, προκειμένου είτε να δημιουργηθούν ισχυρά σχήματα είτε εταιρείες με εξειδίκευση σε συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς των κόκκινων δανείων. Οι αυστηρές προϋποθέσεις για τα ποσοστά ανακτήσεων που πρέπει να επιτυγχάνονται για όσα δάνεια τιτλοποιηθούν μέσω του «Ηρακλή» και οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην έξοδο από την αγορά τις εταιρείες που δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους, δημιουργεί φυγόκεντρες δυνάμεις και έντονη κινητικότητα ενόψει του μοιράσματος της πίτας των κόκκινων δανείων.

    Στελέχη της αγοράς εξηγούν ότι, παρά το γεγονός ότι άδεια διαχείρισης έχουν λάβει 23 ξένες ή ελληνικές επιχειρήσεις, αυτές που έχουν ουσιαστική δραστηριότητα δεν είναι πάνω από 10 εταιρείες, προεξοφλώντας αποχωρήσεις, ανακατατάξεις, αλλά και επιθετικότερες επανατοποθετήσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ