• Τράπεζες

    Μάχη επικοινωνίας αλλά και ουσίας για τα «κόκκινα» δάνεια


    Η λύση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό βρίσκεται στα χέρια του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Και εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό για την δραστική μείωση του ιδιωτικού χρέους που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις και παράλληλα θα επιτρέψει και στις τράπεζες να επιταχύνουν το βηματισμό τους προς την κανονικότητα και να αναθερμάνουν την πραγματική οικονομία με νέες χορηγήσεις.

    Βασικό χαρακτηριστικό του νέου νόμου είναι ότι θα κινείται με γνώμονα την κοινωνική πολιτική για τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πραγματικά πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους και προσπαθούν να είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις. Και θα είναι το βαρύ πυροβολικό της κυβέρνησης εν όψει των βουλευτικών εκλογών.

    Όλα δε τα σχέδια για τον περιορισμό των προβληματικών δανείων, είτε αφορούν τιτλοποιήσεις είτε ρυθμίσεις, στόχο έχουν να γίνουν ενήμερα δάνεια, με όσο το δυνατόν μικρότερες επιβαρύνσεις για τις τράπεζες.

    Στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται να έχει προβάδισμα στο νέο νομοσχέδιο το ύψος του υπολειπόμενου δανείου.

    Η πρόταση αυτή συζητήθηκε στην σύσκεψη που είχαν προχθές με τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών. Η άλλη πρόταση που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση συνδέει την προστασία με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας.

    Ωστόσο θα χρειαστεί μία βδομάδα για να οριστικοποιηθεί το σχέδιο, ώστε να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή πριν από το τέλος Φεβρουαρίου.

    Σε κάθε περίπτωση το θετικό είναι ότι με αμοιβαίες υποχωρήσεις, κυβέρνηση και τράπεζες έχουν αμβλύνει τις μεταξύ τους διαφορές. Και στόχο έχουν να καταλήξουν σε έναν νέο νόμο που θα προστατεύει τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες και θα αποκλείει τους στρατηγικά κακοπληρωτές.

    Εν προκειμένω για να αποκλειστούν οι μπαταχτσήδες η ασφαλιστική δικλείδα θα είναι το ύψος του δανείου.

    Δεν αποκλείεται λοιπόν, αν προκριθεί αυτό το κριτήριο, η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να διατηρηθεί υψηλά ακόμα και πάνω από τις 200.000 ευρώ. Και το υπολειπόμενο ποσό του δανείου, που θα είναι και ο «κόφτης» να διαμορφωθεί στην περιοχή των 120.000 ευρώ, ενώ κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι μπορεί να φτάσει και τις 150.000 ευρώ.

    Προς το παρόν τα ποσά δεν έχουν «κλειδώσει», ούτε για το ύψος του δανείου, ούτε για την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας. Για να οριστικοποιηθούν θα πρέπει οι τράπεζες να «τρέξουν» σενάρια προσομοίωσης, να μετρήσουν πόσους δανειολήπτες «πιάνει» ο κόφτης και να υπολογίσουν το κόστος για νέες προβλέψεις. Και φυσικά το σχέδιο θα πρέπει να πάρει την έγκριση του SSM.

    Ήδη τα τραπεζικά επιτελεία συγκεντρώνουν στοιχεία και τρέχουν σενάρια προσομοίωσης, τα οποία θα τα παραδώσουν στο κυβερνητικό επιτελείο στο τέλος της βδομάδας.

    Το ύψος του υπολειπόμενο δανείου σε συνδυασμό με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, αποτελεί σύμφωνα με έγκυρους κύκλους, τη «χρυσή τομή» καθώς είναι μία συμβιβαστική λύση που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, κυβέρνηση και τραπεζίτες.

    Η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι θα προστατεύονται δανειολήπτες με μεσαία και μικρά εισοδήματα, που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις του και πως θα μείνουν εκτός της προστασίας άτομα που σκόπιμα δεν πληρώνουν τα δάνεια τους.

    Να σημειωθεί ότι σήμερα προβληματικά είναι περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια δάνεια όλων των κατηγοριών -επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά, πιστωτικές κάρτες.

    Από αυτά, 300 χιλιάδες και πλέον είναι τα «κόκκινα» στεγαστικά. Ενώ έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα σχεδόν 60.000 αποφάσεις από τα Ειρηνοδικεία που διευθετούν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

    Ταυτόχρονα η επιδότηση της δόσης, κατά το 1/3, για τα δάνεια που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο και θα ρυθμιστούν εξωδικαστικά, μπορεί να ενισχύσει τα έσοδα από τόκους των τραπεζών κατά 200 εκατ. ευρώ το χρόνο (όσο και το κονδύλι που έχει προϋπολογιστεί για την επιδότηση της δόσης). Και θα έδινε κίνητρο σε χιλιάδες δανειολήπτες να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πρώτη κατοικία: Η πρόταση της κυβέρνησης και οι κόκκινες γραμμές των τραπεζών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Folli Follie: Αγωγή από το ΔΣ κατά του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και άλλων δύο διευθυντικών στελεχών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκλειστικό. Άρειος Πάγος: Οριστικό τέλος στο γάμο Κούστα – Γιαννικοπούλου



    ΣΧΟΛΙΑ