• Τράπεζες

    Κόκκινα δάνεια και κερδοφορία στην ατζέντα του επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, με τους Έλληνες τραπεζίτες

    • Της Εφης Καραγεώργου

    Αντρέα Ενρία, επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ


    Με ατζέντα που περιλαμβάνει τα «κόκκινα» δάνεια, την ηλεκτρονική πλατφόρμα, τους πλειστηριασμούς, αλλά και την επιστροφή στην κερδοφορία για τις τράπεζες ο κ. Αντρέα Ενρία, επικεφαλής του SSM (Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας) έρχεται στην Αθήνα και θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών το πρωί της Τρίτης 9 Ιουλίου.

    Βέβαια στην ατζέντα περιλαμβάνονται και άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα αυτά που αφορούν την εταιρική διακυβέρνηση, συμμόρφωση και διαφάνεια. Σύμφωνα δε με καλά πληροφορημένες πηγές ο SSM έχει ζητήσει να προχωρήσουν αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο σε συστημική τράπεζα.

    Οι τέσσερις CEOs των ελληνικών τραπεζών κ.κ. Φωκίων Καραβίας της Eurobank, Χρήστος Μεγάλου της Πειραιώς, Βασίλης Ψάλτης της Alpha Bank, Πάυλος Μυλωνάς της Εθνικής, ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και Πρόεδρος Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια Θόδωρος Καλαντώνης, όπως και οι πρόεδροι των συστημικών τραπεζών θα συναντηθούν με τον κ. Ενρία και θα συζητήσουν κυρίως για:

    Την πορεία των «κόκκινων» δανείων και τα «εργαλεία» που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να πετύχουν τους αναθεωρημένους στόχους μείωσης τους.

    Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει στην λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας υποβάλλονται τα αιτήματα για την προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση το νέο νόμο 4605/2019. Μάλιστα ο επόπτης έχει ζητήσει διαρκή ενημέρωση για το θέμα καθώς μέσω της πλατφόρμας αναμένεται να επανέλθουν στην κανονικότητα καθυστερούμενα δάνεια ύψους 11δις ευρώ. Ταυτόχρονα έχουν θεσμοθετηθεί ισχυροί κόφτες για να αποκλείονται από την πρόνοια του νόμου οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

    Μάλιστα ειδικά για την λειτουργία της πλατφόρμας ο κ. Καλαντώνης έχει δηλώσει πως: Η εύρυθμη λειτουργία της πλατφόρμας, αλλά και η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα ενός πλαισίου στήριξης των πραγματικά αδύναμων», υπογραμμίζοντας πως: Κύριο μέλημα τόσο των τραπεζών όσο και όλων των εμπλεκόμενων φορέων ήταν η διασφάλιση της λειτουργικότητας της πλατφόρμας που όπως αποδεικνύεται στην πράξη επιτεύχθηκε, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

    Από την πλευρά του ο SSM έχει ζητήσει από τις τράπεζες ποσοτικοποιημένα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει βελτίωση της κατάστασης σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια πρώτης κατοικίας, ενώ ενημερώνεται και για την πορεία των εκκρεμών υποθέσεων του παλαιού νόμου Κατσέλη, για τις υποθέσεις δηλαδή που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα προστασίας του ν. 3869/2010 χωρίς όμως να έχουν ακόμα εκδικαστεί.

    Στην ενότητα «κόκκινα» δάνεια περιλαμβάνονται φυσικά και οι πλειστηριασμοί καθώς σήμερα το 80% με 85% των ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί, τα αποκτούν οι ίδιες οι τράπεζες, με αποτέλεσμα να διαθέτουν ήδη στοκ από 30.000 ακίνητα στα χαρτοφυλάκια τους. Και όπως είναι γνωστό ανά τρίµηνο ενημερώνουν τον SSM για τη διαχείριση αυτών των ακινήτων. Ενώ συζήτηση θα γίνει και για τις τιτλοποιήσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί από τις τράπεζες και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ξεπεράσουν τα 25δις ευρώ.

    Τα σχέδια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδος, που στοχεύουν επίσης στον περιορισμό των προβληματικών χαρτοφυλακίων και αναμένουν έγκριση από την DGComp για να τεθούν σε εφαρμογή, περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συζήτησης.

    Από τα βασικά θέματα της συνάντησης θα είναι και η ενίσχυση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, έσοδα και κέρδη θα πρέπει να αυξηθούν και να περιοριστούν τα κόστη. Το θέμα της κερδοφορίας απασχολεί τον SSM σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς όπως μετέδωσε χθες το Reuters ο επικεφαλής του SSM αναμένει ότι φέτος τα κέρδη του τραπεζικού τομέα της ευρωζώνης θα υποχωρήσουν κατά 5,4% (η πτώση πέρυσι ήταν 6,7%), ωστόσο τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει άνοδος πάνω από 7%.



    ΣΧΟΛΙΑ