• Τράπεζες

    Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας: Θα συνεχίσει την αύξηση επιτοκίων ακόμα στην περίπτωση παύσης από την ΕΚΤ;

    • Bloomberg

    Κεντρική Τράπεζα Ελβετίας


    Με την Κριστίν Λαγκάρντ σύμφωνα με τους traders να βρίσκεται σε δίλημμα μεταξύ παύσης και νέας αύξησης στα επιτόκια, ο οικονομολόγος της Credit Suisse Maxime Botteron, βετεράνος παρατηρητής των κινήσεων της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας προειδοποιεί τις αγορές ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανόν να μην ακολουθήσει τον δρόμο της ΕΚΤ.

    «Οι επενδυτές δεν θα πρέπει να υποθέσουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ελβετίας θα ακολουθήσουν τυφλά τις ενέργειες των ομολόγων τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι πρώτοι ενεργούν κατά της αναζωπύρωσης της αύξησης των τιμών», δήλωσε σε συνέντευξή του στη Ζυρίχη.

    Ο Botteron αναφέρει ότι η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έχει περιθώριο να προχωρήσει σε αυξήσεις, καθώς η ψαλίδα μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών στο άλμα που έχουν καταφέρει στα επιτόκια να παραμένει πολύ μεγάλη.

    Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αυξάνει τα επιτόκια μόνο μία φορά στους τρείς μήνες και το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί στο μισό σε σχέση με αυτό της ΕΚΤ.

    Οι επόμενες κινήσεις

    Βέβαια αυτό δεν εξασφαλίζει μία νέα αύξηση παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας Thomas Jordan, είχε σχεδόν ανακοινώσει μία νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο, ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, όταν είχε ανακοινωθεί η τελευταία απόφαση της κεντρικής τράπεζας σχετικά με τα επιτόκια.

    Από τότε όμως οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό έχουν υποχωρήσει. Ο πληθωρισμός στην Ελβετία βρίσκεται ήδη κάτω από το ανώτατο όριο του 2% της κεντρικής τράπεζας και τα στοιχεία της Παρασκευής ενδέχεται να δείξουν περαιτέρω επιβράδυνση στο 1,5%, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων. Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό σε οποιαδήποτε προηγμένη οικονομία, αλλά η SNB εκτιμά ότι θα επιταχυνθεί και πάλι τους επόμενους μήνες.

    «Η παύση σε μια απόφαση και στη συνέχεια η νέα σύσφιξη θα μπορούσε να είναι ένα σενάριο για την SNB, εάν ο πληθωρισμός εκπλήξει προς τα πάνω», ανέφερε ο Botteron.

    Διαβάστε επίσης:

    Ευρώπη: Πονοκέφαλος για τους δανειολήπτες η αύξηση των επιτοκίων – Έρχονται χρεοκοπίες

    Ebury: Το ράλι του δολαρίου συνεχίζεται καθώς οι αγορές συμφωνούν σε υψηλότερα επιτόκια, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

    Τι κρύβει η σιωπή της Λαγκάρντ για τα επιτόκια της ΕΚΤ



    ΣΧΟΛΙΑ