• Top Stories

    Κατσέλη: Όχι στις μαζικές κατασχέσεις- Αισιοδοξία για την ΑΜΚ

    • NewsRoom

    Λούκα Κατσέλη, Πρόεδρος ΕΤΕ


    Ευοίωνες οι προοπτικές για την Εθνική ενώ μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι πιο ισχυρή από ποτέ και έτοιμη να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, είπε η πρόεδρος της Τράπεζας Λούκα Κατσέλη.Μιλώντας στη ΓΣ της Εθνικής υπογράμμισε ότι είναι μεγάλο το ενδιαφέρον για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. «Η τύχη του τραπεζικού συστήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το σταθερό πολιτικό περιβάλλον», τόνισε στην ομιλία της ενώ τόνισε ότι οι τελευταίοι μήνες ήταν πολύ δύσκολοι για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο βρέθηκε σε ασφυκτικό περιβάλλον ρευστότητας.

    H ΕΤΕ ανταποκρίθηκε άριστα στην πρόκληση των capital control

    “Ανταποκρίθηκε στην πρόκληση, κάτι που έπραξαν και οι συναλλασσόμενοι, οι οποίοι επέδειξαν σημαντική προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα των capital control,” διαπίστωσε η κυρία Κατσέλη.

    Εφεξής οι προκλήσεις του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι, όπως επεσήμανε η πρόεδρος του ομίλου της ΕΤΕ, η επιστροφή των καταθέσεων, η οποία -όπως υπογράμμισε- αποτελεί συλλογική προσπάθεια, και η τόνωση της ρευστότητας, η οποία θα προέλθει από την απευθείας πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από τους ευνοϊκότερους όρους που διαμορφωθούν στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης.

    Σε ότι αφορά τις επισφάλειες, η κ. Κατσέλη είπε ότι σήμερα οι τράπεζες θα ενημερωθούν για το νέο πλαίσιο όσον αφορά τους πλειστηριασμούς και υπογράμμισε: «Οι μαζικές κατασχέσεις ακινήτων αντίκεινται στην ισορροπία του τραπεζικού συστήματος. Όσοι έχουν πραγματικό πρόβλημα θα προστατευθούν, αλλά ευνοϊκότερης αντιμετώπισης θα τύχουν και όσοι είναι συνεπείς αλλά λόγω της κρίσης ζορίζονται στην αποπληρωμή».

    Για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, τόνισε ότι οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν με ενεργό τρόπο αρχικά τα μεγάλα κοινοπρακτικά δάνεια που έχουν δοθεί προς επιχειρηματικούς ομίλους, η άμεση αντιμετώπιση των οποίων συνδέεται με την αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού χάρτη.

    Την επόμενη εβδομάδα η δημόσια πρόταση

    «Οι Έλληνες, μεγάλοι και μικροί μέτοχοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας με δημόσια πρόταση η οποία θα τρέξει την επόμενη εβδομάδα», ανακοίνωσε στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

    Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, η Εθνική κατόπιν και των σχετικών εγκρίσεων από τον SSM μειώνει τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν από ιδιώτες στα 450 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η τράπεζα σκοπεύει να αντλήσει ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 1,45 δισ. ευρώ, ούτως ώστε να ελαχιστοποιήσει την κρατική βοήθεια. Μάλιστα, όπως σημείωσε, τα έσοδα από την πώληση του 100% της Finansbank θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή των CoCos που θα λάβει η τράπεζα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    «Η παρούσα ανακεφαλαιοποίηση θα είναι και η τελευταία», τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Φραγκιαδάκης και επεσήμανε ότι ο όμιλος της Εθνικής θα χρηματοδοτήσει και θα στηρίξει την ελληνική οικονομία καθώς το επιτρέπουν οι βασικοί οικονομικοί δείκτες του ομίλου, ενώ απαντώντας για μια ακόμη φορά για τη Finansbank είπε ότι «δεν είχαμε άλλη επιλογή από την πώλησή της».

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που η Εθνική Τράπεζα αντλήσει ιδιωτικά κεφάλαια 1,45 δισ. ευρώ, όσος δηλαδή είναι ο στόχος, τότε στα ελληνικά χέρια θα περάσει το 10% αυτού του ποσού. Στην περίπτωση που η συνολική άντληση είναι κάτω από το 1,45 δισ., τότε οι Έλληνες μέτοχοι θα βάλουν περίπου 300 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ