• Τράπεζες

    Καυτό Φθινόπωρο: Τι αναμένουν οι τράπεζες από την ΕΚΤ

    • Ευγενία Τζώρτζη

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, και Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Με το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ είναι οι ελληνικές τράπεζες αναμένοντας τις αποφάσεις για τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που έχει προαναγγείλει η Κεντρική Τράπεζα, καθώς και τη χορήγηση άμεσης ρευστότητας στην οικονομία μέσω των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO), στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει από το Σεπτέμβριο. 

    Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η αναταραχή στις αγορές και η καθίζηση των τραπεζικών δεικτών τον Αύγουστο, εκτιμάται ότι θα επισπεύσει τις αποφάσεις για ένα νέο επιθετικό QE και ενδεχόμενη χαλάρωση των κριτηρίων για την αγορά κρατικών τίτλων, μέσω των οποίων οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν να ωφεληθούν πολλαπλώς, εάν οι αποφάσεις αυτές συνδυαστούν με την παροχή της δυνατότητας να αυξήσουν το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων που έχουν στους ισολογισμούς τους.

    Στο παζλ των εξελίξεων για το τραπεζικό σύστημα προστίθεται ο καθορισμός από τον SSM στα τέλη του χρόνου των κεφαλαιακών απαιτήσεων για την επόμενη χρονιά, στις οποίες θα προστεθεί η υποχρέωση για τον εμπλουτισμό των ιδίων κεφαλαίων με ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (Tier II).

    Έως τα τέλη του χρόνου η Ευρωπαϊκή Αρχή για τις τράπεζες (EBA) αναμένεται επίσης να οριστικοποιήσει τη μεθοδολογία για τα stress test του 2020, τα οποία θα βασιστούν  στα αποτελέσματα του 2019 με στόχο την ανακοίνωσή τους τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς.

    Αν και η υποχρέωση εμπλουτισμού των ιδίων κεφαλαίων εκτείνεται σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι τράπεζες έχουν ήδη βάλει στα επιχειρησιακά τους πλάνα την προσφυγή στις αγορές για την έκδοση ομολόγων Tier II και σύμφωνα με εκτιμήσεις της Axia Research, ο στόχος για την Alpha Bank τίθεται στα 930 εκατ. ευρώ, για την Εθνική τράπεζα στα 626 εκατ. ευρώ (στο ποσό περιλαμβάνεται η πρόσφατη έκδοση της τράπεζας) και για την τράπεζα Πειραιώς στα 984 εκατ. ευρώ.

    Ο σχεδιασμός σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις παραπέμπεται για την επόμενη χρονιά στο βαθμό που η προσφυγή στις αγορές υπονομεύεται από το κακό κλίμα που διαμορφώνεται συνολικά για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, η κερδοφορία του οποίου εμφανίζεται ασθενική λόγω και της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Σύμφωνα με την ανάλυση της Axia οι ελληνικές τράπεζες  είναι πάνω από τα απαιτούμενα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας και το διαθέσιμο μαξιλάρι κυμαίνεται από 600 εκατ. ευρώ για την τράπεζα Πειραιώς, στα 700 εκατ. ευρώ για την Εθνική, στο 1 δισ. ευρώ για τη Eurobank και στο 1,5 δισ. ευρώ για την Alpha Bank.

    Οι δρομολογούμενες εκδόσεις ομολογιών προσδιορίζονται στα 2,5 δισ. ευρώ περίπου και βασική παράμετρος που θα καθορίσει τις περαιτέρω κινήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι το κόστος χρήματος για την πρόσβαση στις αγορές που παραμένει υψηλό. Σύμφωνα με στοιχεία της Axia ο μέσος όρος για τις ισπανικές ή τις πορτογαλικές τράπεζες διαμορφώνεται στο 5,3%, αλλά είναι σαφές ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να προσεγγίσει αυτό το επίπεδο και θα «συμβιβαστεί» σε ακριβότερες εκδόσεις.

    Να σημειωθεί ότι η έκδοση της τράπεζας Πειραιώς τιμολογήθηκε στο 9,75% και της Εθνικής τράπεζας στο 8,25% και ο «πήχυς» για τις επόμενες κινήσεις, τίθεται πλέον κάτω από το 8%, έτσι ώστε να περιοριστεί η επίπτωση στα έξοδα από τόκους.



    ΣΧΟΛΙΑ