• Τράπεζες

    JP Morgan: Τι συζήτησε με τους Έλληνες τραπεζίτες

    • NewsRoom
    JP Morgan


    Στα σχέδια και τις εκτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών για το επόμενο διάστημα επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις που είχαν οι Έλληνες τραπεζίτες με την JP Morgan στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες.

    Όπως σημειώνει η JP Morgan, οι ελληνικές τράπεζες εκτιμούν ότι η δυναμική τους θα διατηρηθεί και το τρέχον έτος, καθώς βελτιώνεται η εικόνα των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας, ενώ η πολιτική αστάθεια παραμένει περιορισμένη και οι τράπεζες παραμένουν επικεντρωμένες στα σχέδια επιστροφής στην κανονικότητα.

    Όπως επισημαίνει η JP Morgan, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα ενισχυθεί περίπου στο 2% το 2018, χάρη στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, αλλά και λόγω υποχώρησης της ανεργίας.

    jpmorgan

    Βραχυπρόθεσμα, το ενδιαφέρον της αγοράς θα είναι επικεντρωμένο στα αποτελέσματα των stress tests, αλλά οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αισθάνονται άνετα με τη βελτίωση της κεφαλαιοποίησης και τις καλύτερες μετρήσεις σε μακροοικονομικό επίπεδο, καθώς και σε ό,τι αφορά την ευρωστία του κλάδου σε σύγκριση με το 2015 (καθώς στα stress tests ο μέσος δείκτης CET1 έχει αυξηθεί από 12% το α’ εξάμηνο του 2015 στο 17,6% το γ’ τρίμηνο του 2017).

    Εάν τα stress tests ολοκληρωθούν χωρίς να δείξουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες και η Ελλάδα βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, η επενδυτική εμπιστοσύνη θα ενισχυθεί, κάτι που οι τραπεζίτες θεωρούν κρίσιμο για να αυξηθούν οι καταθέσεις και να βελτιωθεί η πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

    Ωστόσο, όπως τονίζει η JP Morgan, οι τραπεζίτες επανέλαβαν ότι η πολιτική σταθερότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη είναι παράγοντας κρίσιμης σημασίας, καθώς οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους αναμένονται δύσκολες.

    κόκκινα δάνεια δανειολήπτες

    Όπως επισημαίνει η JP Morgan, η ποιότητα ενεργητικού είναι ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα για φέτος καθώς οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα των NPEs κατά περίπου 15 δισ. στα 81,5 δισ. (έναντι συνολικής μείωσης 7,6 δισ. ευρώ το 2017). Οι διοικήσεις των τραπεζών αναγνωρίζουν ότι τα σχέδια αυτά έχουν προκλήσεις, αλλά εμφανίζονται βέβαιες ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι χωρίς να επηρεαστούν τα κεφάλαια. Ενώ αναμένεται να παραμείνει έντονη η ροή λόγω των defaults και των re-defaults, η επικέντρωση των τραπεζών στις αναδιαρθρώσεις θα κρατήσει σταθερό ή και μειούμενο το ύψος των NPEs για κάποιες τράπεζες.

    Έτσι, η καθαρή μείωση των προβληματικών δανείων θα προέρχεται κυρίως από τις υψηλότερες εκκαθαρίσεις (με τη χρησιμοποίηση της νέας πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών), τις πωλήσεις (ως αποτέλεσμα της καλύτερης ψυχολογίας της αγοράς και της ανάπτυξης της δευτερογενούς αγοράς για τα κόκκινα δάνεια) και τις διαγραφές.

    Κάποιες τράπεζες είχαν ήδη προχωρήσει σε σημαντικές πωλήσεις χαρτοφυλακίων αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2017, ενώ νέες συναλλαγές αναμένονται στις αρχές του 2018.  Για τα δάνεια με εξασφαλίσεις, οι τιμές των ακινήτων θα παίξουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά την αξία των collaterals.

    IFRS 9

    Σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό περιβάλλον, ενώ οι διοικήσεις δεν έχουν δώσει αναλυτικές ανακοινώσεις για την υιοθέτηση του IFRS 9, αναμένεται να το χρησιμοποιήσουν ως ευκαιρία για να αυξήσουν τα επίπεδα κάλυψης, δεδομένου ότι η επίπτωση στα κεφάλαια θα απορροφηθεί σε βάθος πενταετίας.

    Στο λειτουργικό μέτωπο, οι τράπεζες αναμένουν ότι οι ισολογισμοί τους θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται, με σημαντικές διαγραφές και πωλήσεις, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη απομόχλευση στον δανεισμό λιανικής, αλλά η ανάκαμψη κατά 1% περίπου στα εταιρικά δάνεια, που είναι και η πρώτη από την αρχή της κρίσης, είναι ενθαρρυντική. Έτσι, τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) αναμένεται να μειωθούν οριακά, αλλά τα αυξημένα έσοδα από προμήθειες που προέρχονται από κεφαλαιαγορές και δραστηριότητες θα στηρίξουν την κερδοφορία των τραπεζών.

    Καταθέσεις

    Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, οι τράπεζες αναμένουν ότι η επιστροφή των καταθέσεων θα συνεχιστεί, αλλά δεν αναμένουν σημαντική επιτάχυνση στο βραχυπρόθεσμο διάστημα. Τα χρήματα σε κυκλοφορία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, στα 36 δισ. τον Νοέμβριο του 2017 (από 50 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2015) αλλά θα χρειαστούν περισσότερα κίνητρα για να επιστρέψουν στις τράπεζες ως καταθέσεις.

    Όπως επισημαίνει η JP Morgan, οι τράπεζες δίνουν έμφαση στη βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος και θεωρούν ότι είναι σε καλή θέση για να μηδενίσουν τον ELA φέτος, ενώ οι περισσότερες αναμένεται να δοκιμάσουν τις αγορές με έκδοση καλυμμένων ομολόγων εντός του έτους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Fitch: Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ