• Τράπεζες

    «Ηρακλής ΙΙ»: Μέχρι τις 15 Απριλίου η ψήφιση του νόμου – Τι συζητήθηκε στην κλειστή σύσκεψη υπό τον Γιώργο Ζαββό

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ηρακλής Ζαββός

    Ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κ. Γιώργος Ζαββό


    Μέχρι τις 15 Απριλίου θα ψηφιστεί ο νόμος για τον «Ηρακλή ΙΙ» που έρχεται να απαλλάξει τις τράπεζες τόσο από παλαιά «κόκκινα» δάνεια, όσο και από κορωνοδάνεια, συνολικού  ύψους τουλάχιστον 30 δισ ευρώ.

    Η επιτυχία του προγράμματος είναι αναμφισβήτητη. Πριν τεθεί ακόμα σε εφαρμογή ο «Ηρακλής ΙΙ», οι τράπεζες Eurobank και Πειραιώς δήλωσαν ότι ετοιμάζουν τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους πάνω από 10 δισ. ευρώ. Την τιτλοποίηση «Mexico» ύψους 3,3 δισ. ευρώ η  Eurobank και την «Sunrise 1», ύψους 7 δισ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς, ανέφερε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός, μιλώντας σε κλειστή συνάντηση στο περιθώριο του NPL Summit 2021.

    Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τον νόμο για την επέκταση του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων, ώστε όλα να είναι έτοιμα και μόλις έρθει η έγκριση από την Κομισιον –κάτι που αναμένεται την πρώτη βδομάδα του Απριλίου- το νομοθέτημα να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή για να ψηφιστεί άμεσα.

    Τα θέματα του «Ηρακλή ΙΙ», οι μεταρρυθμίσεις δηλαδή που εισάγει σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος, συζητήθηκαν χθες το απόγευμα στην κλειστή Συνάντηση Εργασίας υψηλόβαθμων στελεχών εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια, και της κτηματαγοράς με θεσμικούς φορείς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σ΄ αυτήν τη κλειστή συνάντηση ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις του νέου νόμου. Όπως για παράδειγμα η επέκταση της περιόδου χάριτος για τους servicers, ενδεχομένως στους 36 μήνες από 24 που είναι σήμερα, σε ότι αφορά τις ποινές αν δεν πιάσουν τους στόχους ανακτήσεων, αλλά και η δυνατότητα των servicers να δημιουργήσουν εταιρείες διαχείρισης ακινήτων.

    Ο κ.Ζαββός ανέφερε σ’ αυτήν την κλειστή συνάντηση πως με τον  «Ηρακλή ΙΙ» το τραπεζικό σύστημα γυρίζει σελίδα και μπορεί να προσβλέπει με αισιοδοξία στη επόμενη μέρα της πανδημίας. Και ότι οι  ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες για «το κρίσιμο ραντεβού της δεκαετίας», να διοχετεύσουν  αποτελεσματικά στην πραγματική οικονομία τους τεράστιους πόρους που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Με την επέκταση του «Ηρακλή ΙΙ»  για  18 μήνες (Απρίλιος 2021 – Οκτώβριος 2022), στόχος είναι η  μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά  32 δισ ευρώ, ώστε το 2022  και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να έχουν μονοψήφια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων και αφού απαλλαγούν από τον βραχνά των προβληματικών δανείων, να χορηγήσουν και πάλι  ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Το ύψος των εγγυήσεων του «Ηρακλή ΙΙ» θα διαμορφωθεί στα 12 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    – Πανούσης (doValue): Οι πλειστηριασμοί μέσο πίεσης για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

    – Επίσημο αίτημα στην DG Comp για παράταση του «Ηρακλή»

    – Γιώργος Ζαββός: Μέσα στο 2022 οι συστημικές τράπεζες θα έχουν επιτύχει μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ