• Τράπεζες

    Υπεγράφησαν οι εγγυήσεις του «Ηρακλή ΙΙ»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Υπεγράφη η εγγύηση 12 δισ. ευρώ για τον «Ηρακλή ΙΙ» ενώ μέσα στην εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης προχωράει και η ψήφιση του θεσμικού πλαισίου.

    Αυτό σημαίνει πως το πρόγραμμα «Ηρακλής» συνεχίζει απρόσκοπτα την λειτουργία του και πως οι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν στις τιτλοποιήσεις τους.

    Το APS «Ηρακλής» και κατά το δεύτερο μέρος του θα υπηρετεί δύο καίριες προϋποθέσεις, όπως άλλωστε συνέβη και ως προς το πρώτο σκέλος του:

    – Καμία ενέργεια που να αφορά τις τιτλοποιήσεις δεν πρόκειται να παραβιάσει τον κανόνα του state aid free, δηλαδή δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα που να μπορεί δυνητικά να ερμηνευτεί από την Κομισιόν ως κρατική βοήθεια, καθώς κάτι τέτοιο ακυρώνει αυτομάτως το project.

    – Οποιαδήποτε αλλαγή λόγω συνθηκών συντελεστεί στον τρόπο που θα λειτουργήσουν τράπεζες και διαχειριστές δανείων δεν πρόκειται να θίξει την αξιοπιστία του senior tranche, στοιχείο το οποίο θα κρίνεται σε κάθε αλλαγή από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που έχουν βαθμολογήσει την τιτλοποίηση πριν από την αλλαγή αυτή.

    Τα θέματα αυτά είναι εξόχως σημαντικά για την αξιοπιστία του εγχειρήματος και της δευτερογενούς αγοράς δανείων που δημιουργείται.

    Μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τις τέσσερις συστημικές ανέρχεται σε περίπου 18,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 δισ. αφορούν στην Τράπεζα Πειραιώς τιτλοποιήσεις 1,5 δισ. ευρώ την Εθνική Τράπεζα.

    Στο επίπεδο των 3 δισ. ευρώ κυμαίνονται οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις από Alpha Bank και Eurobank. Τ
    Το πρόγραμμα μπορεί να καλύψει τιτλοποιήσεις που ξεπερνούν τα 33 δισ. ευρώ.

    Δείτε το ΦΕΚ

    Διαβάστε επίσης:

    Επιδοτήσεις και νέα δάνεια για την επανεκκίνηση του τουρισμού – Κάτω από 5 δισ. ευρώ τα νέα «κόκκινα» των τραπεζών

    Φάμπιο Πανέτα: Τα δύσκολα για τον τουρισμό στον Ευρωπαϊκό Νότο

    Κριστίν Λαγκάρντ: Παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και μετά τον Μάρτιο του 2022



    ΣΧΟΛΙΑ