• Τράπεζες

    Επιδοτήσεις και νέα δάνεια για την επανεκκίνηση του τουρισμού – Κάτω από 5 δισ. ευρώ τα νέα «κόκκινα» των τραπεζών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Κάτω από 5 δισ. ευρώ θα είναι τα νέα Covid δάνεια, σύμφωνα με όσα χθες δήλωσαν οι τραπεζίτες στη σύσκεψη, η οποία έλαβε χώρα, όπως κάθε Τρίτη, στο Υπουργείο Οικονομικών.

    Έτσι η εικόνα διαμορφώνεται σε ασφαλώς καλύτερα επίπεδα με τις αρχικές εκτιμήσεις των 10 δισ. ευρώ μιας και στο ποσό των 5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται όλα τα δάνεια που βρέθηκαν σε μορατόρια και στην παρούσα φάση αναμένεται να «κοκκινίσουν» ή έχουν ήδη «κοκκινίσει».

    Ωστόσο, προϊόντα και υπηρεσίες που ήδη οι τράπεζες προσφέρουν στους πελάτες τους βοηθούν στον έλεγχο των προβληματικών δανείων. Προς την ίδια κατεύθυνση βοηθούν και τα επιδοτούμενα προγράμματα, όπως το Γέφυρα ΙΙ κλπ..

    Η εικόνα αυτή βοηθάει αισθητά στον προγραμματισμό των τραπεζών και δείχνει πως οι επιλογές χρηματοδότησης υπήρξαν στοχευμένες.

    Επιδοτήσεις και δάνεια για την επανεκκίνηση του τουρισμού

    Μείζον θέμα αποτελούν τα τουριστικά δάνεια. Το κεφάλαιο τουρισμόςεστίαση είναι ένα από τα σημαντικότερα για τη χώρα μας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι προβλέψεις που διατυπώνονται από τα στελέχη της ΕΚΤ είναι πολύ συγκρατημένες για την τρέχουσα χρονιά.

    Όπως ανακοινώθηκε ήδη δια στόματος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επιδοτήσεις 600 εκατ. ευρώ προορίζονται για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων αυτών.

    Στη χθεσινή σύσκεψη διευκρινίστηκε πως τα 300 εκατ. ευρώ δεν θα περάσουν μέσα από τις τράπεζες, αλλά πρόκειται για επιδοτήσεις που θα δοθούν στις τουριστικές επιχειρήσεις για την επανεκκίνησή τους μέσα από ΕΣΠΑ.

    Συγχρόνως, ωστόσο, οι τράπεζες δίπλα σε αυτά τα κεφάλαια θα προσθέσουν τα δικά τους προγράμματα που αφορούν την επανεκκίνηση των τουριστικών επιχειρήσεων με δάνεια που έχουν όρους ευνοϊκούς.

    Ήδη η Eurobank για τους δικούς της πελάτες έχει προβλέψει τη χορήγηση δανείων για την επανεκκίνηση ξενοδοχειακών μονάδων μέσα στο 2021.

    Από την πλευρά της η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει άμεσα νέο πρόγραμμα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται πως κινούνται ή θα κινηθούν και οι λοιπές τράπεζες.

    Σε ότι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται η ανακοίνωση του προγράμματος Tourism Sunrise το οποίο στόχο έχει να παράσχει άμεση ρευστότητα με κεφάλαιο κίνησης για την επανεκκίνηση των επιχειρηματικών σχεδίων των τουριστικών επιχειρήσεων.

    Η πορεία των τουριστικών επιχειρήσεων αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο για την αγορά και για το ΑΕΠ της χώρας εξού και τα πιστωτικά ιδρύματα στέκονται με πολύ μεγάλη προσοχή πάνω από τον συγκεκριμένο κλάδο.

     Διαβάστε επίσης:

    Ξανά στο τραπέζι νέα ρύθμιση για τα κορονο-χρέη

    ΤτΕ: Πώς η πανδημία οδήγησε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη δημιουργία «διχτιού ασφαλείας» – Οι προοπτικές για την ανάκαμψη

    26 Απριλίου το μήνυμα Κομισιόν, EKT και ESM στην Αθήνα



    ΣΧΟΛΙΑ