• Τράπεζες

    Η προστασία της πρώτης κατοικίας αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ενοίκια: Ένα μήνα παράταση για διορθώσεις λαθών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Στη συνάντηση των επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών και των θεσμών την προσεχή εβδομάδα, παραπέμπεται το θέμα του νέου πτωχευτικού νόμου για ιδιώτες και επιχειρήσεις και το πρόγραμμα «γέφυρα» για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς στη χθεσινή συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων.

    Η διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών αφορά στο κατά πόσο η επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου θα καλύψει όλα τα νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση, όπως προτείνει η ελληνική πλευρά ή θα καλύψει πιο ευάλωτες κατηγορίες, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, για την αξία της προστατευόμενης πρώτης κατοικίας και το ύψος της οφειλής, όπως προτείνουν οι θεσμοί.

    Με βάση την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, η επιδότηση θα είναι οριζόντια, ανεξαρτήτως δηλαδή αξίας προστατευόμενης κατοικίας και θα καλύψει 330.000 νοικοκυριά. Θα κλιμακώνεται, ωστόσο, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάθε δάνειο, επιβραβεύοντας με το ανώτατο ποσοστό επιδότησης, που θα φθάνει το 90% της δόσης, όσους ήταν συνεπείς στην αποπληρωμή του δανείου τους, έως ότου ξεσπάσει η πανδημική κρίση.

    Η επιδότηση θα ισχύσει για 9 μήνες και θα βαίνει μειούμενη ανά 3μηνο. Το πρόγραμμα γέφυρα θα υποκαταστήσει την προστασία που παρέχεται σήμερα για συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών στεγαστικών δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία ιδιωτικού Χρέους και η οποία θα πάψει να ισχύει στα τέλη Ιουλίου και θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Αύγουστο.

    Σε ό,τι αφορά στο νέο πτωχευτικό νόμο, αγκάθια στη διαπραγμάτευση μεταξύ θεσμών και υπουργείου Οικονομικών παραμένει το θέμα του Φορέα που θα αγοράζει την πρώτη κατοικία των οφειλετών που πτωχεύουν και το κατά πόσο αυτός θα είναι δημόσιος ή ιδιωτικός. Το θέμα έχει αναλάβει να μελετήσει η PWC και θα παραπεμφθεί πιθανότατα στις συζητήσεις με τους επικεφαλής των δύο πλευρών, ενώ στην αυριανή συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν τεχνικά, αλλά κρίσιμα σημεία του νόμου, όπως το ύψος της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται.

    Με βάση το προσχέδιο του πτωχευτικού, η αξία της προστατευόμενης πρώτης κατοικίας ορίζεται στα 200.000 ευρώ εάν πρόκειται για άγαμο οφειλέτη και προσαυξάνεται κατά 40.000 ευρώ όταν ο οφειλέτης είναι έγγαμος και κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τρία. Οι τράπεζες θεωρούν ότι πρόκειται για «υπερβολικά γενναιόδωρο» όριο και αντιπροτείνουν όριο κάτω των 100.000 ευρώ (πριν από την προσαύξηση με βάση τα προστατευόμενα μέλη), επισημαίνοντας ότι, το 90% των δανείων καλύπτει αξία κατοικίας μικρότερη των 200.000 ευρώ.

    Αγκάθι αποτελεί, επίσης, η δυνατότητα ενός φυσικού προσώπου να ρυθμίσει τα χρέη του εξωδικαστικά, μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί. Το σχέδιο του νέου πτωχευτικού κώδικα δίνει αυτή τη δυνατότητα, τόσο για τα φυσικά, όσο και για τα νομικά πρόσωπα, αλλά η πρόβλεψη αυτή βρίσκει αντίθετες τις τράπεζες, που θεωρούν ότι μπορεί να λειτουργήσει καταχρηστικά από στρατηγικούς κακοπληρωτές, προκειμένου να κερδίζουν χρόνο πριν από την πτώχευση.



    ΣΧΟΛΙΑ