• Τράπεζες

    Οι νέες καταθέσεις «ανάσα» στο τραπεζικό σύστημα της χώρας


    Την ώρα που τα επιτόκια στους λογαριασμούς Ταμιευτηρίου φτάνουν δεν φτάνουν το 0,10% και στις προθεσμιακές καταθέσεις το 0,55% με 0,60%, το «φρέσκο» χρήμα που έρχεται στα τραπεζικά γκισέ έχει μπόνους επιστροφής. Οι νέες καταθέσεις προθεσμίας δίνουν επιτόκια που διαμορφώνονται από το 1,20% μέχρι και το 1,6%, ανάλογα πάντα με το ύψος της κατάθεσης.

    Βέβαια αυτά τα επιτόκια αφορούν ποσά που είτε θα βγουν από στρώματα και θυρίδες, είτε θα επαναπατριστούν από το εξωτερικό, ή ακόμα θα προέλθουν από «σπάσιμο» αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων και θα κατατεθούν στις τράπεζες.

    Εξάλλου από το περασμένο καλοκαίρι, τα ποσά που κατατίθενται στις τράπεζες θεωρούνται «νέο» χρήμα. Και έχουν αρκετά προνόμια. Δηλαδή είναι ελεύθερη η ανάληψη για το σύνολο του ποσού της νέας κατάθεσης, ενώ έχουν και ελκυστική τιμολόγηση, αφού τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας είναι ακόμα και τριπλάσια σε σχέση με τους υφιστάμενους προθεσμιακούς λογαριασμούς.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο τον Φεβρουάριο 2018 στο 0,28%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,09%, ενώ το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από επιχειρήσεις παρέμεινε σταθερό στο 0,15%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά ήταν επίσης σχεδόν αμετάβλητο στο 0,59%.

    Μόλις προχθές, η η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, λάνσαρε νέα προθεσμιακή κατάθεση με επιτόκια που φτάνουν έως και το 1,50% και με προκαταβολή των τόκων. Πρόκειται για την προθεσμιακή κατάθεση «Εξαρχής», με ελάχιστο ποσό κατάθεσης τα 1.000 ευρώ,  ελάχιστη διάρκεια κατάθεσης τους 3 μήνες και μέγιστη τους 12 μήνες. Οι τόκοι αποδίδονται προκαταβολικά κατά την έναρξη της συμφωνημένης διάρκειας της κατάθεσης.

    Επίσης η Attica Bank λάνσαρε την κατάθεση Attica Flex Profit, που προσφέρει επιτόκιο που μπορεί υπό προϋποθέσεις να αυξηθεί μέχρι 1,6% για «φρέσκο» χρήμα που επιστρέφει στην τράπεζα. Το ελάχιστο ποσό της κατάθεσης είναι τα 50.000 ευρώ, ενώ η διάρκειά της μπορεί να είναι 1 μήνας, 2 μήνες ή 3 μήνες.

    Σήμερα, το μεγάλο στοίχημα για τους τραπεζίτες –και με  την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η  βελτίωση του οικονομικού κλίματος- είναι να επαναφέρουν στο σύστημα μέχρι το τέλος του 2019 περί τα 25 δισ ευρώ καταθέσεων. Τόσα χρήματα υπολογίζουν ότι συνεχίζουν να είναι «κρυμμένα» σε σεντούκια (10δις ευρώ), ή σε τράπεζες του εξωτερικού από εταιρείες και ιδιώτες (15δις ευρω).

    Πέρυσι το τραπεζικό σύστημα έμεινε προσηλωμένο στην πορεία ανάκαμψης του. Η βελτίωση σε επίπεδο οικονομίας και η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος συνέβαλαν στην εμπέδωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

    Έτσι οι τράπεζες κατάφεραν να βελτιώσουν σημαντικά τη ρευστότητα τους, καθώς η χρηματοδότηση τους από το ευρωσύστημα μειώθηκε στα 11 δισ ευρώ (από 23 δισ ευρώ που ήταν στο τέλος του 2016) και περιόρισαν την εξάρτησή τους από το μηχανισμό παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα ( ELA) στα 15 δισ ευρώ από 43,6δισ ευρώ που ήταν στο τέλος του 2016.

    Το σημαντικό είναι ότι οι  ελληνικές τράπεζες ανέκτησαν την πρόσβασή τους στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές με την έκδοση καλυμμένων ομολογιών. Ενώ το 2017 συνεχίστηκε η αύξηση των καταθέσεων, η επιστροφή χρημάτων στα τραπεζικά γκισέ ήταν εντονότερη το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι.

    Η βελτίωση της ρευστότητας σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές της οικονομίας, είχαν σαν αποτέλεσμα η χρηματοδότηση προς τις ελληνικές επιχειρήσεις να διαμορφωθεί το 2017, έστω και οριακά, σε θετικό έδαφος. Διότι το μεγάλο ζητούμενο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι η απρόσκοπτη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι τραπεζίτες.



    ΣΧΟΛΙΑ