• Τράπεζες

    Η Moody’s αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες – Θετικό το outlook

    • NewsRoom
    τραπεζες_Eurobank Equities: Toπ επιλογή η Εθνική Τράπεζα, buy για Πειραιώς, hold για Alpha Bank

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνική Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Στην αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, αλλά και της Attica Bank, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s.

    Ο οίκος αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank σε «Ba3» από «Β2», την Alpha Bank σε «Β1» από «Β2» και την Τράπεζα Πειραιώς σε «Β2» από «Β3».

    Οι προοπτικές σε ό,τι αφορά το long-term deposit rating για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες παραμένουν «θετικές».

    Σε ό,τι αφορά την Attica Bank, ο οίκος αναθεώρησε προς το καλύτερο τη διαβάθμιση της τράπεζας σε «Caa2» από «Caa3», αναθεωρώντας επίσης τις προοπτικές σε «θετικές» από «σταθερές».

    Ο οίκος επιβεβαίωσε επίσης τη διαβάθμιση του «Caa2» της Παγκρήτιας, με το outlook να αλλάζει επίσης σε «θετικό» από «σταθερό».

    Οι λόγοι της αναβάθμισης

    Η σημερινή αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών οφείλεται, σύμφωνα με τη Moody’s:

    1) Στη βελτίωση των συνθηκών στη χώρα σε επίπεδο θεσμών και διακυβέρνησης που φέρνει και την αναβάθμιση του μακροοικονομικού προφίλ της Ελλάδας, η οποία επηρεάζει θετικά τις τράπεζες·

    2) στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021, χάρη στη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας και των πιστοληπτικών συνθηκών και τη συνέχιση της εφαρμογής των σχεδίων μετασχηματισμού τους·

    3) η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Attica Bank οφείλεται κυρίως στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου.

    Το θετικό outlook για όλες τις τράπεζες συνδέεται με την προσδοκία του οίκου ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το πιστωτικό προφίλ τους τους επόμενους 12-18 μήνες και θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν τυχόν νέα προβληματικά δάνεια που μπορεί να προκύψουν ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού και των πληθωριστικών πιέσεων του τελευταίου διαστήματος.

    Επισημαίνεται ακόμη ότι ο οίκος εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε σχετικά καλή θέση να αντιμετωπίσουν τυχόν προκλήσεις στην οικονομία που θα οφείλονται στις πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης ενδεχόμενης επίπτωσης στον τουριστικό κλάδο.

    Ανάπτυξη έως 4% ετησίως την περίοδο 2022-2025

    Σημειώνεται επίσης ότι οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν ανοδικά μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης θα ωφελήσει πιθανότατα σημαντικά το πραγματικό ΑΕΠ στη χώρα, που θα μπορούσε να παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξης του 3-4% κατά μέσον όρο την περίοδο 2022-25, ανοίγοντας στις τράπεζες καλές ευκαιρίες χρηματοπιστωτικής επέκτασης που θα στηρίξουν τα έσοδά τους.

    Σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των συνθηκών στη χώρα σε επίπεδα διακυβέρνησης και θεσμών, αυτή αφορά το πώς αξιολογεί ο οίκος τη δημοσιονομική, τη νομισματική και τη μακροοικονομική πολιτική που εφαρμόζονται. Όπως σημειώνεται, τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν μπει πλέον σε μια πολύ πιο σταθερή τροχιά τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας συνεπή και αυξανόμενα δημοσιονομικά πλεονάσματα την περίοδο 2016-2019 και πρωτογενή πλεονάσματα που υπερβαίνουν τους στόχους που είχαν τεθεί από τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη.

    H Moody’s υπογραμμίζει επίσης στο report της τη βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών στη χώρα, όπως φαίνεται από τη σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων στο τραπεζικό σύστημα.

    Διαβάστε επίσης:

    AXIA: Χαμηλώνει ο πήχης για τις ελληνικές τράπεζες, παραμένουν τα υψηλά περιθώρια ανόδου έως 70%



    ΣΧΟΛΙΑ