• Τράπεζες

    Οι διεθνείς επενδυτές «ακτινογραφούν» τις αντοχές των τραπεζών


    Συνάντηση με εκπροσώπους των θεσμών έχουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, με τα ραντεβού να ξεκινούν από αύριο Τετάρτη με τα κλιμάκια του ΔΝΤ. Την ίδια ώρα οι διεθνείς οίκοι, αλλά και τα funds, έχουν προσηλωμένο το βλέμμα στις ελληνικές τράπεζες, τις οποίες θεωρούν ότι είναι ο «καθρέφτης» που απεικονίζει την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Αυτές τις μέρες εξάλλου βρίσκονται σε εξέλιξη τα road shows στο Λονδίνο και σύμφωνα με τραπεζίτες, που έλαβαν μέρος στο συνέδριο της JP Morgan (10-13 Σεπτεμβρίου), η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, καθησύχασε τα funds καθώς απομάκρυνε τον «φόβο» προεκλογικής παροχολογίας.

    Το σημαντικό είναι -σύμφωνα με Έλληνες τραπεζίτες- ότι τόσο στο χρηματοοικονομικό συνέδριο της HSBC (στις 5 Σεπτεμβρίου), όσο και της JP Morgan, που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ξένοι επενδυτές αλλά και οι αναλυτές παραδέχονται πως έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος.

    Ένα από τα θέματα που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των τραπεζικών στελεχών και εκπροσώπων των funds είναι και ο έλεγχος της ποιότητας των κεφαλαίων τους, το γνωστό SREP, στο οποίο θα υποβληθούν οι τράπεζες τον Νοέμβριο.

    Ωστόσο «βαρόμετρο» σε ό,τι αφορά την εικόνα της τραπεζικής αγοράς θα είναι το μεγάλο ετήσιο χρηματοοικονομικό συνέδριο της Bank of America Merrill Lynch, που θα λάβει χώρα στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο.

    Προς το παρόν, οι διεθνείς επενδυτές «ακτινογραφούν» τις αντοχές των τραπεζών στην εκτός μνημονίου εποχή, και μάλιστα σε μία περίοδο που δεν είναι ευνοϊκή για να απευθυνθούν οι τράπεζες στις αγορές.

    Και φυσικά το «μεγάλο αγκάθι» εξακολουθούν να είναι τα προβληματικά δάνεια. Μάλιστα σε έκθεση της η Citi σημειώνει πως μέχρι το τέλος του 2021 οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 59,6δισ ευρώ.

    «Το πρώτο εξάμηνο, οι τέσσερις τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά 5,7 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τους στόχους από 300 εκατ. (Alpha) ως 1,3 δισ. (Εθνική. Οι τράπεζες δεσμεύτηκαν να μειώσουν τα NPLs κατά 7 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο και κατά 16,6 δισ. ευρώ το 2019.

    Πιστεύουμε ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα διατηρήσουν την πίεση στις τράπεζες να εντατικοποιήσουν το ξεκαθάρισμα του ισολογισμού τους, σημειώνει η Citi, εκτιμώντας ότι ο κλάδος θα χρειαστεί να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά επιπλέον 36 δισ. ευρώ το 2020-2021, για να μειωθεί ο δείκτης NPE στο 15%. Μια τέτοια μείωση θα απαιτήσει υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον, ορατή ανάκαμψη στην αγορά real estate και αυξημένη δραστηριοποίηση στη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων».



    ΣΧΟΛΙΑ