• Τράπεζες

    H DG Comp, το CVC και ο Αρτέμης Μάτσας του ιατρικού κλάδου

    H DG Comp, το CVC και ο Αρτέμης Μάτσας του ιατρικού κλάδου

    Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς


    Τι τρέχει τελικά με την Εθνική Ασφαλιστική, το CVC και την DG Comp; Και γιατί οι τελικές υπογραφές θα πέσουν μέσα στο 2022;

    Όπως όλα δείχνουν η τελική συμφωνία για τη μεταβίβαση της ασφαλιστικής εταιρείας θα πάει για τις αρχές του 2022, δηλαδή ένα χρόνο μετά την έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στην ΕΤΕ και το fund και επτά ολόκληρα χρόνια μετά το 2015, που οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να απαλλαγούν από τις μη τραπεζικές τους δραστηριότητες.

    Και όλα αυτά επειδή εταιρείες του ιατρικού χώρου ενοχλήθηκαν από την συμφωνία και απευθύνθηκαν στις ευρωπαϊκές αρχές, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο η ένωση της Εθνικής Ασφαλιστικής με το CVC ενισχύει περαιτέρω τη δεσπόζουσα θέση που έχει το fund στο κομμάτι της υγείας και αν δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού.

    Κάπως έτσι η DG Comp μπήκε στο πλάνο και έστειλε γράμμα στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας κάποιες επιπλέον πληροφορίες.

    Ενώ η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού δηλώνει ότι δεν εμπλέκεται στην ιστορία, καθώς λόγω μεγέθους των εταιρειών τον λόγο έχει η DG Comp.

    Οπότε θα υπάρξουν και κάποια νέα επεισόδια στο σίριαλ της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, που για μία επταετία πέρασε από σαράντα κύματα.

    Και θα παίξουν νέες καθυστερήσεις για την υπογραφή της τελικής συμφωνίας.

    Βέβαια η αγορά εκτιμά ότι το deal θα ολοκληρωθεί και ότι πρόκειται για διαδικαστικά θέματα, που ναι μεν θα επιλυθούν, αλλά αυτό δεν θα γίνει σε μία δύο βδομάδες, αλλά θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο.

    Οπότε πάμε για το 2022.

    Η Εθνική Τράπεζα δεν σχολιάζει τα όσα υποτίθεται ότι συμβαίνουν

    Εξάλλου όπως σημείωνε στις 26 Μαρτίου 2021 στην ανακοίνωσή της για τη συμφωνία με το CVC «η  ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις αναβλητικές αιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων ρυθμιστικών αρχών και αρχών ανταγωνισμού».

    Η Εθνική Τράπεζα  είχε μία υποχρέωση απέναντι στον επόπτη. Να δώσει την Εθνική Ασφαλιστική. Και αυτή ακριβώς η διαδικασία πώλησης πέρασε από σαράντα κύματα με υποψήφιους Κινέζους και Ελληνοαμερικανούς επενδυτές. Η συμφωνία έκλεισε τον περασμένο Μάρτιο με το CVC, το  fund που έχει εξαγοράσει Ελλάδα το νοσηλευτήριο Υγεία, το Μητέρα, το πρώην  ΙΑΣΩ General και το Metropolitan.

    Και τώρα οι ανταγωνιστές στον χώρο της υγείας «φοβούνται» ότι μέσω της ασφαλιστικής θα υπάρξει νόθευση του ανταγωνισμού…

    Το μπαλάκι είναι το γήπεδο της DG Comp και αυτή θα πρέπει να αποφανθεί, υπάρχει κίνδυνος σε επίπεδο ανταγωνισμού;

    Όπως είναι γνωστό η Εθνική Τράπεζα έχει υπογράψει δεσμευτική συμφωνία με το CVC για την πώληση του 90, 01% της Εθνικής Ασφαλιστικής με  τίμημα 454 εκατ ευρώ (το 100% της  εταιρείας  αποτιμήθηκε στα 505 εκατ. ευρω).

    Από το μέρος του τιμήματος, μέχρι και 120 εκατ. ευρώ, συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026.

    Διαβάστε επίσης:

    CVC Capital: Προχωρά στην εξαγορά της Glendower Capital

    Intrum Hellas: Υπογραφή της πρώτης Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας



    ΣΧΟΛΙΑ