• Τράπεζες

    Γρίφος για δυνατούς λύτες η εξαγορά των στεγαστικών δανείων των στρατιωτικών


    Ανέφικτη για νομικούς, χρηματοοικονομικούς, ενδεχομένως και συνταγματικούς λόγους, καθίσταται στην πράξη η εξαγορά των στεγαστικών δανείων των στρατιωτικών. Αυτό σημειώνουν στο mononews.gr έγκριτοι νομικοί -και του συνταγματικού Δικαίου- όπως και τραπεζίτες. Μάλιστα οι νομικοί είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί κατά πόσο μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τους στρατιωτικούς, καθώς ανάλογη διεκδίκηση θα μπορούσαν στη συνέχεια να εγείρουν και άλλες ομάδες εργαζομένων.

    Την ίδια ώρα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στην οποία απευθύνθηκαν εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας, εκφράζοντας την πρόθεση να «αγοράσει» τα δάνεια των εν ενεργεία στρατιωτικών, αλλά και των απόστρατων ο Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών, παρέπεμψε το θέμα στις τράπεζες μέλη της, οι οποίες και θα απαντήσουν τις επόμενες μέρες προς το υπουργείο.

    Οι εκπρόσωποι του υπουργείου -σύμφωνα με πληροφορίες- στη συνάντηση που είχαν με στελέχη της ΕΕΤ ανέφεραν ότι ο οικοδομικός συνεταιρισμός σκοπεύει να συμφωνήσει με fund προκειμένου αυτό να αγοράσει τα δάνεια των στρατιωτικών στην καλύτερη τιμή.

    Το θέμα της εξαγοράς τόσο των «κόκκινων» όσο και των ενήμερων στεγαστικών δανείων των στρατιωτικών απασχόλησε και τη Βουλή την περασμένη βδομάδα.

    Όμως στην πράξη δεν είναι απλό, ούτε εύκολα υλοποιήσιμο. Οι λόγοι είναι αρκετοί και συγκεκριμένα:

    1. Οι τράπεζες δεν έχουν πουλήσει στεγαστικά δάνεια. Μέχρι στιγμής τα δάνεια που πωλούνται είναι καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις.
    2. Δεν πωλούνται ενήμερα στεγαστικά δάνεια.
    3. Η πώληση δεν γίνεται με απευθείας ανάθεση, αλλά με ανοικτό διαγωνισμό και το πακέτο πηγαίνει στον πλειοδότη. Μάλιστα όπως ανέφεραν νομικοί και τραπεζίτες, αν δεν ακολουθηθεί η ανοικτή διαδικασία, και τα δάνεια δοθούν με απευθείας ανάθεση η διοίκηση της τράπεζας κινδυνεύει να κατηγορηθεί για το αδίκημα της απιστίας.

    Ακόμα σημειώνουν ότι οι διαδικασίες πώλησης των «κόκκινων» δανείων είναι απολύτως διαφανείς και τα fund που ενδιαφέρονται έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τα στοιχεία των προς πώληση χαρτοφυλακίων μέσα από τη διαδικασία των virtual data rooms.

    Τέλος τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως τα στεγαστικά δάνεια των εν ενεργεία στρατιωτικών είναι ενήμερα, καθώς οι δόσεις πληρώνονται απευθείας μέσα από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας και παρατηρούν ότι τα δάνεια των στρατιωτικών «κοκκινίζουν» όταν αυτοί συνταξιοδοτούνται…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Alpha Bank: Οι μυστικές διεργασίες και οι κινήσεις στο παρασκήνιο για τον νέο CEO

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τώρα υπόσχονται ότι τα υπουργεία θα αγοράσουν τα «κόκκινα δάνεια» των υπαλλήλων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εθνική Τράπεζα: Ανοίγει η διαδικασία για την πώληση πακέτου δανείων 5,2 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ