• Τράπεζες

    Glass Lewis: Στηρίζει τους όρους αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς

    Τράπεζα Πειραιώς: Ενεργός συμμετοχή στις διεργασίες που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την προώθηση των Αρχών Ενδυνάμωσης των Γυναικών

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Υπερ των επικείμενων κινήσεων της Τράπεζας Πειραιώς για αύξηση κεφαλαίου 1 δισ. τάσσεται η Glass Lewis που λειτουργεί ως proxy advisor στους μετόχους που ψηφίζουν με εξουσιοδότηση για την ΑΜΚ.

    Προηγήθηκε αντίστοιχη έκθεση της ISS. Η Glass Lewis επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η πρόσβαση σε επαρκή κεφάλαια είναι σημαντική για να διασφαλιστεί ότι μια εταιρεία έχει την ευελιξία να χρηματοδοτεί επιχειρηματικές ευκαιρίες. Παράλληλα θεωρεί ότι οι εκδόσεις χωρίς δικαιώματα προαίρεσης θα πρέπει να περιορίζονται στο 20% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου, θέση που ευθυγραμμίζεται με την επικρατούσα πρακτική της αγοράς για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

    NPE

    Η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία αναδιάρθρωσης με στόχο τον μετριασμό των NPE και τη βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης και της συνολικής χρηματοοικονομικής σταθερότητας της τράπεζας. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν αφορά μόνο την Τράπεζα Πειραιώς. Αντιθέτως, όπως έχει αναφερθεί ευρέως, οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα επισφαλή δάνεια παραμένουν στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, με την κυβέρνηση να προχωρά:

    (i) στη δημιουργία του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ΤΧΣ,  για τη διατήρηση της σταθερότητας στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και

    (ii) στη διατήρηση του συστήματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων με τον «Ηρακλή», έως το 2022 για να βοηθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μειώσουν ουσιαστικά το NPE.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η Glass Lewis αναφέρει ότι η Τράπεζα Πειραιώς στις 16 Μαρτίου υπέβαλε αίτηση για τιτλοποίηση NPE 7 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα «Ηρακλής», ένα αίτημα παρόμοιας κλίμακας με αυτό που υπέβαλε η Εθνική Τράπεζα τον Ιανουάριο του 2021.

    Η συγκεκριμένη έκδοση, είναι ως επί το πλείστον ένα ακόμα εργαλείο στο πλαίσιο μιας από τις πολλές μεγάλες ελληνικές τράπεζες που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση και επιδιώκουν να επαναπροσδιορίσουν ριζικά τα κόκκινα δάνεια και να ενισχύσουν τα κεφάλαια σε ταχεία βάση.

    O ρόλος του ΤΧΣ

    Συμπερασματικά, αν και όπως αναφέρει ο proxy advisor, ορισμένοι επενδυτές θα μπορούσαν να δουν πιθανή αρνητική επίδραση της προσφοράς μετοχών χωρίς δικαιώματα προτίμησης τέτοιου μεγέθους, θεωρεί ότι οι τρέχουσες συνθήκες δικαιολογούν μια απόκλιση. Σημειώνει επίσης ότι το ΤΧΣ, ως ο μεγαλύτερος επενδυτής της τράπεζας, έχει υποστηρίξει πλήρως την πρωτοβουλία άντλησης κεφαλαίων. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, πιστεύει ότι οι μέτοχοι έχουν επαρκείς λόγους να υποστηρίξουν την αρμόδια αρχή και τις σχετικές αποφάσεις αυτή τη στιγμή.

    Συνιστά στους μετόχους να ψηφίσουν υπερ της πρότασης όπως επίσης και υπερ του reverse stock split. Συμφωνεί ότι η προνομιακή κατανομή των υφιστάμενων μετόχων θα πρέπει να αποφασιστεί από το διοικητικό συμβούλιο και η γενική συνέλευση θα πρέπει να δώσει την αντίστοιχη εξουσιοδότηση.

    Ωστόσο τονίζει ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις δεν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στα ίδια κεφάλαια ή το δικαίωμα ψήφου των μετόχων στην Εταιρεία και αποσκοπούν στη διευκόλυνση των προτεινόμενων μέτρων αύξησης κεφαλαίου. Ως εκ τούτου, δεν θεωρεί ότι υπάρχει αιτία ανησυχίας για τους μετόχους.

    Διαβάστε ακόμα:

    Πειραιώς: Μείωσε τη short θέση η Lansdowne- Τι θα κοστίσει στους Έλληνες επενδυτές η συμμετοχή στην ΑΜΚ

    ISS για Τράπεζα Πειραιώς: Θετική για την αύξηση του 1 δισ. – Όλη η ατζέντα και οι προτάσεις της 7ης Απριλίου

    Τράπεζα Πειραιώς: Το story της «καθαρής» τράπεζας, ο πόνος των μετόχων και οι τιμές που θέλουν τα funds για την ΑΜΚ



    ΣΧΟΛΙΑ