• Τράπεζες

    Γέφυρα Ι & ΙΙ: Με τροπολογία παρατείνονται μέχρι το τέλος του έτους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γέφυρα Ι & ΙΙ: Με τροπολογία παρατείνονται μέχρι το τέλος του έτους

    Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας


    Δόθηκε η τρίμηνη παράταση – μέχρι το τέλος του χρόνου- της επιδότησης για τα στεγαστικά δάνεια στους πληττόμενους από τον Covid-19 δανειολήπτες που είναι δικαιούχοι του προγράμματος Γέφυρα Ι.

    Ωστόσο τα ποσοστά επιδότησης είναι σημαντικά μειωμένα και διαμορφώνονται στο 40% για τα ενήμερα δάνεια, στο 35% για τα μη εξυπηρετούμενα και στο 20% για τα καταγγελμένα.

    Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών  κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή (περιελήφθει στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον  Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας), δίνεται τρίμηνη ανάσα στα πληγέντα από την πανδημία νοικοκυριά. Και με την ίδια τροπολογία παρατείνεται μέχρι το τέλος του χρόνου το δικαίωμα αναδιάρθρωσης  «κόκκινων» οφειλών (που είναι σε καθυστέρηση πάνω από 3 μήνες) που είναι επιλέξιμες και έχουν καταθέσει αίτημα υπαγωγής στο πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ.

    Με την τροπολογία θεωρείται εκπρόθεσμος και χάνει το προνόμιο της επιδότησης ο δανειολήπτης που δεν θα καταβάλλει το ισόποσο 2 μηνιαίων δόσεων, ενώ μέχρι τώρα η επιδότηση έπαυε αν υπήρχε εκπρόθεσμη οφειλή ύψους 150 ευρώ.

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία με τα νέα άρθρα που προστίθενται λαμβάνεται μέριμνα ώστε να «μην απεντάσσονται από το πρόγραμμα οφειλέτες, οι οποίοι καταβάλλουν με ολιγοήμερη καθυστέρηση».

    Επισημαίνεται ότι με τις τροποποιήσεις αυτές, ενισχύεται η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου, εμπεδώνεται η κουλτούρα ρύθμισης των οφειλών και τονίζεται ότι με τις διατάξεις αυτές διαμορφώνονται οι κατάλληλες συνθήκες, να μειωθεί το υψηλό ιδιωτικό χρέος, αλλά και να αποτραπεί η δημιουργία νέου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην  ενίσχυση της ρευστότητας στην  πραγματική οικονομία.

    Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται πως: Το  πρόγραμμα «Γέψυρα» πέτυχε, καθώς έχουν υποβληθεί πάνω από 160.000 αιτήσεις, μέχρι και καταληκτική προθεσμία του προγράμματος ( Οκτώβριος 2020).

    Και ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις:

    α) επεκτείνεται επιδότηση των αιτούντων, που είχαν κριθεί ως δικαιούχοι του προγράμματος, για τρεις επιπλέον μήνες

    β) τροποποιείται το  ύψος που θεωρείται ως εμπρόθεσμη καταβολή στο πλαίσιο τήρησης των υποχρεώσεων του οφειλέτη από τα 150 ευρώ  στο ισόποσο των 2 μηνιαίων δόσεων.

    Σημειώνεται ότι η 9μηνη επιδότηση του Γέφυρα Ι για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια ξεκινούσε από το 90% και μειωνόταν σταδιακά στο 70% και πλέον στην παράταση της θα επιδοτεί το 40% της δόσης.   Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεκινούσε από το 80% της δόσης του δανείου και μειωνόταν στο 60% και με την επέκταση της θα επιδοτεί το 35% μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Τέλος για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί ξεκινούσε από το 60% της δόσης του δανείου και μειωνόταν στο 30% και πλέον θα διαμορφωθεί στο 20% για τους τρεις τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους.

    Διαβάστε επίσης

    Στεγαστική πίστη: Σε φάση ανάπτυξης μετά από μια 10ετία – Οι εκτιμήσεις των τραπεζών

    ΥΠΟΙΚ: Κατατέθηκε η τροπολογία για τους πληττόμενους από τον Covid-19

    Σταϊκούρας: Από το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» θα επωφεληθούν πάνω από 100.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες

     



    ΣΧΟΛΙΑ