• Τράπεζες

    «Φραγή» στα δικηγορικά γραφεία που λειτουργούν ως εισπρακτικές βάζει ο Άδωνις Γεωργιάδης

    • Έφη Καραγεώργου
    Αδ. Γεωργιάδης: Θέμα εβδομάδων η κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας στα αρμόδια δικαστήρια

    Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης


    «Φραγή» στις αθέμιτες πρακτικές δικηγορικών γραφείων που λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρείες έρχεται να βάλει νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Αυτό ανέφερε  ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας  σε σχετική ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και σύντομα πρόκειται να φέρει νέο νόμο, που θα καθορίζει σαφές πλαίσιο και θα θέτει συγκεκριμένους κανόνες, που θα πρέπει να τηρούν τα  δικηγορικά γραφεία, τα οποία αναλαμβάνουν και ρόλο εισπρακτικών εταιρειών.

    «Η πολιτική μας βούληση είναι ασφαλώς και να παρέμβουμε» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης και σημείωσε πως πράγματι υπάρχουν καταγγελίες πολιτών για δικηγορικά γραφεία που ασκούν πιέσεις σε οφειλέτες, υπερβαίνοντας  σε κάποιες περιπτώσεις τα όρια.

    Ακόμα σημείωσε πως όντως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ετοιμάσει νομοσχέδιο -με 12 άρθρα- για το θέμα, ωστόσο ουδέποτε το έφερε προς ψήφιση και συμπλήρωσε: «Σε κάποια από τα άρθρα, ναι συμφωνούμε, σε κάποια άλλα όχι. Σε κάθε περίπτωση, σε έξι μήνες θα έχουμε έτοιμο το νομοσχέδιο που θα λύνει το θέμα, σε συνεργασία και με το Δικηγορικό Σύλλογο».

    Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες συχνά χρησιμοποιούν για την ενημέρωση των «κόκκινων» δανειοληπτών τους δικηγορικά γραφεία, οι εκπρόσωποι των οποίων συχνά ασκούν μεγαλύτερη ψυχολογική πίεση στους οφειλέτες. Οι δε καταναλωτές στο άκουσμα ότι η ενημέρωση γίνεται από δικηγορικό γραφείο, φοβούνται ότι οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει νομικές ενέργειες σε βάρος τους.

    Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος σε παραδείγματα άσκησης πίεσης σε βάρος δανειοληπτών σημείωσε χαρακτηριστικά: «Συμβαίνουν, εγώ θα σας πω ότι συμβαίνουν και καταχρηστικά, ταλαιπωρούν και κόσμο, ο οποίος πράγματι δεν είναι στρατηγικός κακοπληρωτής, αλλά δεν έχει να πληρώσει».

    «Το θέμα» συνέχισε «μας απασχολεί ως κυβέρνηση και αναμένεται τέτοιου είδους πρωτοβουλία από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης, για να ρυθμιστεί αυτό το γκρίζο σημείο που δυστυχώς από το 2009 και από το 2012 μέχρι σήμερα -2019- δεν έχει ρυθμιστεί. Δεν ρυθμίστηκε ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη γνώμη μου κακώς. Άρα, να αναμένετε σχετική πρωτοβουλία που θα βάζει κανόνες και ως προς τις δικηγορικές εταιρείες και τους δικηγόρους στο κομμάτι της προσπάθειας εισπράξεων των χρεών των δανειοληπτών».

    Μάλιστα, ο  υπουργός στην ομιλία του έκανε λόγο για μία «νομική γκρίζα ζώνη», καθώς ο νόμος του 2009, που αφορά στις εισπρακτικές εταιρείες, δεν έχει ως πεδίο εφαρμογής τους δικηγόρους. Ήδη από το 2012 που ετέθη ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κατόπιν -τότε- καταγγελιών πολιτών για την εμπλοκή δικηγορικών γραφείων και τη μετατροπή τους σε εισπρακτικές εταιρείες, με ομόφωνη γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο κατέληξε ότι οι δικηγόροι και τα δικηγορικά γραφεία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής ασκήσεως του ν. 3758/2009.

    Και διευκρίνισε πως το υπουργείο Ανάπτυξης  δεν μπορεί να παρέμβει, διότι, είναι αρμοδιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης το ρυθμιστικό πλαίσιο  μέσα στο οποίο λειτουργούν τα δικηγορικά γραφεία.



    ΣΧΟΛΙΑ