• Τράπεζες

    Φωκίων Καραβίας – Παύλος Μυλωνας: Αρκετά απίθανο να δούμε νέα Credit Suisse στην Ευρωζώνη – Τι είπαν για τα κόκκινα δάνεια

    • NewsRoom


    Θετικοί μηνύματα έστειλαν οι επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, Παύλος Μυλωνάς και Φωκίων Καραβίας, γύρω από το ζήτημα της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου, καθώς όπως παρατήρησαν δεν εντοπίζονται  « ανησυχητικά σημάδια».

    Μιλώντας στο Οικονομικών Φόρουμ των Δελφών. ο Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε πως «το πρόβλημα των κόκκινων δανείων έχει εξαφανιστεί από τον ορίζοντα» . Όπως εξήγησε από το 50% στα δανειακά χαρτοφυλάκιά τους, τα NPEs έχουν μειωθεί πλέον σε μερικά εκατομμύρια ευρώ.

    Ο κ. Μυλωνάς αναμένει και το 2023 πιστωτική επέκταση η οποία  όμως  ενδέχεται να είναι μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα 2 χρόνια.  Επεσήμανε πως παρά το διεθνές κλίμα, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα παραμένει υψηλός και υπερβαίνει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Ειδικότερα προέβλεψε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% έως 2,5% ή και υψηλότερα για το τρέχον έτος.

    Από την πλευρά του ο Φωκίων Καραβίας ανέφερε πως θεωρεί «αρκετά απίθανο να δούμε μια νέα Credit Suisse στην Ευρωζώνη», αλλά και πως  υπάρχουν «πολύ μικρές» πιθανότητες για κατάρρευση τράπεζας στην Ελλάδα.

    Όπως εξήγησε, υπάρχει πλέον ένα ισχυρό εποπτικό πλαίσιο που διέπει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, καθώς και το πολύ ισχυρό πλαίσιο παροχής ρευστότητας. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως συχνά οι τράπεζες παραπονιούνται για το μεγάλο βάρος του κανονιστικού πλαισίου όπου υπάγονται, τονίζοντας πως αυτό αποτελεί τελικά και την διασφάλισή τους..

    Ο ίδιος προέβλεψε, πάντως, επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης φέτος σε σύγκριση με τους ισχυρούς ρυθμούς του 2021 και του 2022 εξαιτίας της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων, ως αποτέλεσμα της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης των προηγούμενων μηνών. Μία τάση που έχει γίνει ιδιαίτερα ορατή το πρώτο τρίμηνο του 2023.

    Αναφορικά με τις αυξήσεις επιτοκίων από την  ΕΚΤ, ο κ. Καραβίας ανέφερε πως η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή ενδέχεται να αναγκάσει την ΕΚΤ να μειώσει τον ρυθμό της πιστωτικής σύσφιξης. «Δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε την ΕΚΤ να μειώνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, πχ κατά 25 αντί για 50 μονάδες βάσης, ώστε να αφήσει περισσότερες επιλογές στο τραπέζι», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης:

    Σταϊκούρας: Αυξήσεις μισθών και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών οι προτεραιότητες για τη νέα τετραετία



    ΣΧΟΛΙΑ