• Τράπεζες

    Εξωδικαστικός Μηχανισμός: 35.000 κόκκινοι οφειλέτες παίρνουν σειρά για κούρεμα και ρύθμιση του χρέους τους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Εξωδικαστικός Μηχανισμός: 35.000 «κόκκινοι» οφειλέτες παίρνουν σειρά για «κούρεμα» και ρύθμιση του χρέους τους

    Φώτης Κουρμούσης, επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους


    Τριάντα πέντε χιλιάδες δανειολήπτες έχουν ανεβάσει τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού της Δεύτερης Ευκαιρίας, του νέου πτωχευτικού, όμως καθυστερούν να πατήσουν το κουμπί περιμένοντας να δουν πόσο βιώσιμες και ρεαλιστικές είναι οι λύσεις του αλγόριθμου.

    Οι πρώτες 23 ρυθμίσεις -για υποθέσεις που ολοκληρώθηκαν- ανακοινώθηκαν χθες με μόλις 8 από αυτές να δίνουν και γενναίο «κούρεμα» της τάξης του 80% σε οφειλές από «κόκκινα» δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και «κούρεμα» 40% σε οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Ωστόσο άλλες 13 υποθέσεις δεν τελεσφόρησαν και ο λόγος ήταν ένας. Ο εγγυητής του δανείου δεν έδωσε την συγκατάθεση του για την άρση του τραπεζικού απορρήτου και τον έλεγχο της περιουσίας.

    Και όπως χαρακτηριστικά λέει στο mononews ο κ. Φώτης Κουρμούσης, επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους «η συναίνεση για την άρση του τραπεζικού απορρήτου και από τον εγγυητή είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία».

    Και στο ερώτημα τι γίνεται αν απορριφθεί το αίτημα, απαντά πως ο οφειλέτης μπορεί να επανέλθει με νέα αίτηση ύστερα από 18 μήνες.

    Χθες για την υπόθεση αυτών των ρυθμίσεων υπήρξε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, των τραπεζών, των servicers.

    Ωστόσο ο υπουργός μάλλον εξεπλάγην καθώς 17 μήνες μετά την ψήφιση του νέου πτωχευτικού και 4 μήνες μετά την υποβολή των πρώτων αιτημάτων στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μόλις 23 υποθέσεις έχουν ολοκληρωθεί…

    Από την πλευρά τους τραπεζίτες και servicers ανέφεραν ότι οι πρώτες λύσεις, καθώς πρόσφεραν «κούρεμα» και μικρές μηνιαίες δόσεις για την εξυπηρέτηση των οφειλών, θα κινητοποιήσουν πολλούς περισσότερους οφειλέτες για να ρυθμίσουν εξωδικαστικά τα χρέη τους.

    Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα 600 οφειλέτες έχουν ολοκληρώσει την υποβολή των στοιχείων στην πλατφόρμα της Δεύτερης Ευκαιρίας, αιτήματα που θα δρομολογηθούν προς ρύθμιση, αναδιάρθρωση και ενδεχομένως «κούρεμα». Ενώ 35.000 δανειολήπτες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία συγκέντρωσης και υποβολής των στοιχείων τους στην πλατφόρμα και προχωρούν βήμα- βήμα.

    Σε μία από τις περιπτώσεις που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο, ο αλγόριθμος «κούρεψε» το 80% «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων –προς δύο πιστωτές (τράπεζα και εταιρεία διαχείρισης) με την οφειλή από τις 136.000 να μειώνεται στις 27.200 ευρώ καθώς διαγράφηκαν οι 108.800 ευρώ. Οι 27.200 ευρώ ρυθμίστηκαν σε βάθος 20ετίας με μηνιαία δόση 233 ευρώ. Ο ίδιος οφειλέτης είχε και ληξιπρόθεσμο χρέος 118 χιλιάδες ευρώ προς το δημόσιο, ο αλγόριθμος διέγραψε τις 73 χιλιάδες και αποπληρωμή σε 20 χρόνια με δόση 221 ευρώ.

    Όπως αναφέρουν τραπεζίτες και servicers αυτές οι πρώτες ρυθμίσεις θα είναι καθοριστικές για τη δυναμική της εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών.

    Οι «κόκκινοι» οφειλέτες προσδοκούν και σε «κούρεμα» της οφειλής τους αν το δάνειο είναι μεγαλύτερο από την αξία της περιουσίας τους. Ενώ θα έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους έως 420 δόσεις προς τις τράπεζες και ως 240 δόσεις προς το Δημόσιο.

    Διαβάστε επίσης

    Εξωδικαστικός μηχανισμός: «Κούρεμα» χρέους 80% και ρύθμιση σε 240 δόσεις



    ΣΧΟΛΙΑ