• Τράπεζες

    Eurobank: Το παρασκήνιο για την απόκτηση του δικτύου της BNP Paribas στην Βουλγαρία

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Σταθερά προσηλωμένη στην ανάπτυξη των διεθνών δραστηριοτήτων της παραμένει η Eurobank  και η νέα συμφωνία για την απόκτηση του δικτύου της BNP Paribas στην Βουλγαρία έρχεται να ενδυναμώσει την θέση της στη γειτονική χώρα.

    Μάλιστα οι πρώτες συνομιλίες για την  συμφωνία που ανακοινώθηκε την Παρασκευή ξεκίνησαν τον  περασμένο Μάρτιο που η BNP Paribas αποφάσισε να φύγει από την Βουλγαρία και κίνησε ανοικτή  διαδικασία αποχώρησης.

    Η Eurobank –που η θυγατρική της Postbank  είναι η τέταρτη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας- δήλωσε από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον της.

    Υπέβαλε την προσφορά της, η οποία προκρίθηκε και τον τον περασμένο Ιούλιο  οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια. Βέβαια οι συζητήσεις συνεχίστηκαν και την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε η συμφωνία.

    «Όταν ενημερωθήκαμε για το ενδιαφέρον πώλησης σπεύσαμε, αναφέρει στο mononews.gr πηγή της Eurobank, διότι  ήταν μία ευκαιρία στο πλαίσιο της στρατηγικής μας που είναι η ενδυνάμωση των διεθνών δραστηριοτήτων μας».

    Την συμφωνία είχε προαναγγείλει ο CEO της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας τον περασμένο Οκτώβριο, όταν σε εκδήλωση στη Σόφια για τα 30 χρόνια της Postbank στην χώρα – και στην οποία παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, κ. Rumen Radev- είχε πει χαρακτηριστικά στην ομιλία του:

    «Η Eurobank, ένας διεθνής τραπεζικός όμιλος και ο μόνος ευρωπαϊκός που ήρθε στη Βουλγαρία στη δεκαετία του ’90, υπογραμμίζει τη δέσμευση του στην επένδυσή του στην Postbank. Παραμένουμε ανοιχτοί σε ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης σε αυτή την πολλά υποσχόμενη αγορά, εάν και όταν προκύψουν».

    «Η συμφωνία αυτή είναι άλλη μία απόδειξη ότι η Eurobank παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική ανάπτυξης και δημιουργίας αξίας στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για μία εξαγορά που είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη στρατηγική μας για την ενδυνάμωση της Postbank με περιουσιακά στοιχεία που προσδίδουν αξία τόσο άμεσα όσο και μελλοντικά», δήλωσε με την ανακοίνωση της εξαγοράς ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος (Group Chief Operating Officer -COO) της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου.

    Η ελληνική τράπεζα αναζητά και δηλώνει παρούσα σε κάθε ευκαιρία περαιτέρω ανάπτυξης διεθνώς. Εξάλλου το 30% της κερδοφορίας της να προέρχεται από το δίκτυο εξωτερικού, και όπως προβλέπεται  τα κέρδη το 2022 από τις διεθνείς δραστηριότητες θα ξεπεράσουν τα 200 εκτ ευρώ, από τα 150 εκατ ευρώ το 2021.

    Είναι δε γνωστό πως στρατηγική της  Eurobank είναι ο καταμερισμός του κινδύνου, και για το λόγο αυτό η τράπεζα στηρίζεται και αναπτύσσεται σε τρεις πυλώνες: τις εργασίες στην Ελλάδα, το διεθνές δίκτυο και τα ακίνητα.

    Μάλιστα στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μηνου αναφερεται πως: Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό ήταν κερδοφόρες με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 153εκ. ευρώ  τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, από 111εκ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 16,4% και ανήλθαν σε 223εκ. ευρώ και τα οργανικά λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 44,6% σε 197εκ. ευρώ το εννεάμηνο 2022. Το 46% των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών προήλθε από τις δραστηριότητες στη Βουλγαρία και το 44% από αυτές στην Κύπρο.

    Η Eurobank  έχει παρουσία εκτός από την Ελλάδα σε πέντε ακόμα χώρες: Στη Βουλγαρία με την Postbank, στην  Σερβία με την  Eurobank Serbia, στην Κύπρο με την Ελληνική Τράπεζα στην οποία ελέγχει το 26%, στη Μεγάλη Βρετανία και στο Λουξεμβούργο με την θυγατρική της Eurobank Private Bank Luxembourg.

    Την Παρασκευή η Eurobank ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφώνησε με την BNP Paribas Personal Finance για την εξαγορά από τη θυγατρική της στη Βουλγαρία, Eurobank Bulgaria AD (Postbank) της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria.

    Από το 2007, η BNP Paribas Personal Finance έχτισε ισχυρή παρουσία στην αγορά καταναλωτικής πίστης της Βουλγαρίας. Λειτουργεί μέσω ενός δικτύου 44 υποκαταστημάτων και κατά το τέλος του Σεπτεμβρίου 2022 είχε σύνολο περιουσιακών στοιχείων 450 εκατ ευρώ  και καταθέσεις κοντά στα 100 εκατ., με ισχυρή κερδοφορία.

    Η συναλλαγή αυτή ενδυναμώνει τη θέση της Postbank στη λιανική τραπεζική της Βουλγαρίας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες σταυροειδών πωλήσεων, δεδομένης της πελατειακής βάσης της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria, που ξεπερνά τις 270 χιλιάδες πελάτες.

    Διαβάστε επίσης

    Βασιλείου (Eurobank): Ερχονται επενδύσεις 32 δισ. στην Ελλάδα την επόμενη τριετία

    Attica Bank: Έκτακτη ΓΣ για ΑΜΚ έως 490 εκατ. ευρώ

    JP Morgan: Προτιμώμενη αγορά στην αναδυόμενη Ευρώπη η Ελλάδα – Η Alpha Bank στα top picks



    ΣΧΟΛΙΑ