• Τράπεζες

    Eurobank: Στο 8% τα «κόκκινα» δάνεια ως το τέλος του έτους, βλέψεις για επέκταση δραστηριοτήτων στο εξωτερικό

    Φωκίων Καραβίας: Η στήριξη της ανάπτυξης αποτελεί προτεραιότητα για τη Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Τι είπε η διοίκηση της Eurobank για τη δραστηριότητα της τράπεζας

    Mονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων (8%) θα επιτύχει η Eurobank μέσα στο έτος, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 κινείται στο 13%.

    Την ίδια ώρα, η ποιότητα ενεργητικού της τράπεζας κρίνεται πολύ ικανοποιητική.

    Παράλληλα, η διοίκηση της Eurobank έκανε λόγο και για επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό, ακόμη και με περαιτέρω εξαγορές και συγχωνεύσεις.

    Έμφαση σε «πράσινη» ανάπτυξη, ESG και ΑΠΕ

    Η τράπεζα δίνει έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, όπως ξεκαθάρισε η διοίκησή της στο teleconference με τους διεθνείς αναλυτές για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της, ενώ χρηματοδοτεί καίριους κλάδους της οικονομίας.

    Η Eurobank συμμετέχει στη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης Αττικής με δάνειο 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες υποθαλάσσιες διασυνδέσεις ηλεκτρισμού παγκοσμίως, ισχύος 1000 MW, με καλώδια συνολικού μήκους 400 χλμ., εκ των οποίων τα 330 υποθαλάσσια.

    Επίσης συμμετέχει στη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η φάση Α της ανάπτυξης του Ελληνικού είναι ένα μείζονος σημασίας έργο για την Αθήνα με σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία την κοινωνία και το περιβάλλον. Η συμβολή του στην ελληνική οικονομία είναι η δημιουργία 75.000 νέων θέσεων εργασίας, 2,4% θα είναι η συμβολή του στο εγχώριο ΑΕΠ ενώ θα συγκεντρώσει πάνω από 14 δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα και αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 1 εκατ. ξένους επισκέπτες.

    Από την παρουσίαση της Eurobank

    Όπως τονίστηκε, η τράπεζα δίνει έμφαση στη βιώσιμη χρηματοδότηση ώστε να ανταποκριθεί στις τάσεις της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό τα κριτήρια ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) βρίσκονται στο επίκεντρο της θέσης της στην αγορά και στην ανάπτυξη του πλαισίου των χρηματοοικονομικών της αποφάσεων για να προωθήσει περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

    Από την παρουσίαση της τράπεζας

    Η προώθηση της χρηματοδότηση με κριτήρια ESG και των αντίστοιχων επενδύσεων θα βοηθήσουν στη μετάβαση των πελατών σε αυτά τα δάνεια. Στο πλαίσιο αυτό, θα σχεδιάσει και θα προσφέρει προϊόντα για χρηματοδοτήσεις όπως για παράδειγμα βιώσιμο πλαίσιο ομολόγων που θα επιτρέψει στου πελάτες της τράπεζας να αδράξουν τους καρπούς της πράσινης μετάβασης και να επωφεληθούν από την επίδειξη ισχυρών επιδόσεων ESG.

    H τράπεζα θα μετέχει επίσης σε μεγάλες πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, όπως το UNEP FI, για την υπεύθυνη τραπεζική.

    Καθώς οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταλαμβάνουν σημαντική θέση στη στρατηγική της Eurobank.

    Εχουν χρηματοδοτηθεί έργα ΑΠΕ 0,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020.

    Στον τομέα των φωτοβολταϊκών, η τράπεζα λειτουργεί σαν επικεφαλής συντονιστής σε projects ύψους 105 εκατ. ευρώ τα οποία θα δοθούν σε οχήματα ειδικού σκοπού που θα αναλάβουν την ανάπτυξη την κατασκευή και λειτουργία 3 φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 230 MW

    Παράλληλα, περίπου 500 εκατ. ευρώ ESG ομόλογα διακρατώνται από την τράπεζα.

    Στήριξη στον ελληνικό τουρισμό

    Η τράπεζα στήριξε τον ελληνικό τουρισμό μέσω μέτρων για την επανέναρξη για της λειτουργίας του τουρισμού συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ.

    Εκανε δε συμφωνία με το ΕΤΕΑΝ για τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.



    ΣΧΟΛΙΑ