• Τράπεζες

    Eurobank: Στηρίζει τουρισμό και ξενοδοχεία με «πακέτο» €750 εκατ. μέχρι το τέλος του 2021

    Φωκίων Καραβίας

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank


    To πάγωμα των δόσεων των δανείων για τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2021 ανακοίνωσε πριν λίγο η διοίκηση της Eurobank

    Η αναβολή δόσεων, ύψους 200 εκατ. ευρώ αφορά τους ενήμερους δανειολήπτες έως τις 31-12-2019.

    Η Eurobank θα παρέχει ρευστότητα για κεφάλαια κίνησης αξιοποιώντας μέτρα πολιτείας, για φέτος αλλά και το 2021, με «πακέτο» ύψους 750 εκατ. ευρώ.

    Η διοίκησης της τράπεζας ανέφερε επίσης ότι συνεχίζεται κανονικά η χρηματοδότηση επενδυτικών πλάνων 300 εκ ευρώ +800 εκ για Ελληνικό.

    Όπως ανέφερε ο Κώστας Βασιλείου αναπληρωτής CEO της Eurobank τα δάνεια τουρισμού είναι ύψους 1,75 δισ ευρώ. Το 77% απόλυτα ενήμερα. Το 23% αφορά προβληματικά δάνεια ύψους 370 εκατ. ευρώ. Από αυτά το 80% αφορά 10 μεγάλα ξενοδοχειακά δάνεια.

    «Σε κάθε μία επιχείρηση έχουμε προτείνει λύσεις. Από τις 10 περιπτώσεις τα 7-8 είναι ρυθμισμένα. Σε 2-3 προχωρούν οι νομικές ενέργειες» επεσήμανε ο κ. Βασιλείου.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, χαρακτήρισε «απολύτως αναληθή τα δημοσιεύματα ότι είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία bad bank»

    «Όσο περισσότερα εργαλεία έχουμε για μείωση κόκκινων δανείων τόσο το καλύτερο. Το πρόγραμμα Ηρακλής ήταν το πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Μόλις έχουμε το σχέδιο της Τράπεζας Ελλάδος για bad bank θα το μελετήσουμε και ίσως κάνουμε χρήση του. Στόχος μας είναι να περιορίσουμε τα NPLs κάτω από 5%» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ειδικότερα οι νέες πρωτοβουλίες της Eurobank είναι:

     «Παγώνει» τις δόσεις κεφαλαίου για φέτος και για ολόκληρη την επόμενη χρονιά μέχρι την 31 η Δεκεμβρίου 2021, για δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ήταν ενήμερα την 31 η Δεκεμβρίου 2019.

     Χορηγεί άμεση ρευστότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε κεφάλαια κίνησης για τις συνολικές ανάγκες του 2020, αξιοποιώντας και τα μέτρα της Πολιτείας για στήριξη & ενίσχυση της ρευστότητας που ήδη εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν.

     Παρέχει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ήδη από φέτος, τα κεφάλαια κίνησης που απαιτούνται για την επανεκκίνηση και της επόμενης τουριστικής περιόδου του 2021.

     Συνεχίζει απρόσκοπτα τη χρηματοδότηση εγκεκριμένων επενδύσεων στον κλάδο των ξενοδοχείων, ύψους περίπου 300 εκ. ευρώ.

     Προσφέρει αποκλειστικά σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, προνομιακή τιμολόγηση στο πρόγραμμα πιστοποίησης ”CoVid-Shield“, του πρώτου ολοκληρωμένου σχήματος πιστοποίησης για την κατάλληλη εφαρμογή μέτρων ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού, σε συνεργασία με τον διακεκριμένου κύρους και παγκόσμιας εμβέλειας Οργανισμό Πιστοποίησης ΤÜV AUSTRIA.

    Βοηθά έτσι τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν ευκολότερα τα καινούργια κόστη προσαρμογής στις νέες συνθήκες και να αποκτήσουν σε προσιτή τιμή τη σημαία πιστοποίησης την οποία, φέτος, θα αναζητούν οι τουρίστες κατά την έρευνα αγοράς για τις διακοπές τους στη χώρα μας.

    Οι νέες πρωτοβουλίες της Τράπεζας παρουσιάστηκαν σε Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου και ο Γενικός Διευθυντής Retail Banking της Eurobank, κ. Ιάκωβος Γιαννακλής, παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ. της Τράπεζας, κ. Γεωργίου Ζανιά και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Σταύρου Ιωάννου.



    ΣΧΟΛΙΑ