• Τράπεζες

    Eurobank: Προβάδισμα σε Fortress- doValue για Cairo και FPS

    Eurobank: Πάνω από 1,5 φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ

    Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος Eurobank


    «Ξεκαθαρίζει» το τοπίο για την μεταβίβαση των 7,5 δισ. ευρώ καθυστερούμενων δανείων της Eurobank (project Cairo) με το Fortress- doValue να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την Pimco στο ύψος της προσφοράς.

    Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, καθώς οι ισορροπίες ανάμεσα σε Pimco και στο σχήμα Fortress- doValue άλλαξαν όταν «κλείδωσε» το σχέδιο Ηρακλής.

    Και μέχρι αυτήν την ώρα το Fortress, φέρεται να έχει υποβάλλει καλύτερη προσφορά στην Eurobank για την τιτλοποίηση των 7,5 δισ. ευρώ του Cairo και την απόκτηση του 80% της μονάδας διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών FPS της Eurobank.

    Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Eurobank, ωστόσο όλα ακόμα είναι υπό συζήτηση και δεν αποκλείονται νέες ανατροπές, μέχρι την ψήφιση του νόμου για τον Ηρακλή.

    Συγκεκριμένα οι δύο ενδιαφερόμενοι ενημέρωσαν το management της τράπεζας για το που θα διαμορφωθεί το ύψος των προσφορών τους, με την Pimco να υστερεί, παρότι βελτίωσε κατά τι την αρχική προσφορά της.

    Όπως είναι γνωστό η Pimco ήταν αποκλειστικός συνομιλητής της τράπεζας μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο έχει αναλάβει την τιτλοποίηση των 2 δισ. ευρώ του project Pillar.

    Η αποκλειστική διαπραγμάτευση για το Cairo και την FPS ολοκληρώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου και τότε μπήκε δυναμικά στο «παιχνίδι» και το Fortress- doValue, καθώς το σχέδιο Ηρακλής άλλαξε τα δεδομένα στο κομμάτι των τιτλοποιήσεων.

    Το βέβαιο είναι ότι η συμφωνία θα «κλειδώσει» μετά την ψήφιση του νόμου για το APS του Ηρακλή και την παροχή κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες, καθώς θα μεταβιβαστούν –σε πρώτη φάση- καθυστερούμενα δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ με την εγγύηση του Δημοσίου να ανέρχεται στα 9,5 δισ. ευρώ.

    Στο μεταξύ χθες το ΔΣ της Eurobank έλαβε την απόφαση ότι θα συμμετάσχει στο σχέδιο Ηρακλής για συνολικό ύψος εγγυήσεων 2,5 δισ. ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo θα γίνει με τρόπο έτσι ώστε να «κουμπώσει» στις απαιτήσεις του Ηρακλή, χωρίς ωστόσο αυτό να αλλάζει το βασικό χαρακτηριστικό της συναλλαγής που είναι η διάθεση του 20% του mezzanine τίτλου σε επενδυτές.

    Σύμφωνα άλλωστε με πληροφορίες, η τράπεζα έχει ζητήσει την αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου από την DBRS προκειμένου να αποσπάσει την πολυπόθητη βαθμολογία ΒΒ-, που αποτελεί αναγκαίο όρο ώστε να πάρει την κρατική εγγύηση για τον senior τίτλο του χαρτοφυλακίου που θα τιτλοποιηθεί.

    Η άσκηση θεωρείται κρίσιμη, καθώς η συμμετοχή στον «Ηρακλή» προϋποθέτει ότι η αξιολόγηση θα διενεργείται χωρίς την ωφέλεια της κρατικής εγγύησης, γεγονός που σημαίνει ότι τα δάνεια αυτά θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν «καλά δάνεια», δηλαδή να έχουν μεγάλες πιθανότητες να εισπραχθούν. Να σημειωθεί ότι η Eurobank έχει λάβει πιστοληπτική αξιολόγηση BB- στο πλαίσιο της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Pillar, ύψους 2 δισ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ