• Τράπεζες

    Eurobank: «Πυλώνας» για τη μείωση των NPLs η τιτλοποίηση των στεγαστικών

    Φωκίων Καραβίας

    Φωκίων Καραβίας. Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank


    «Πυλώνα» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της χαρακτηρίζει την τιτλοποίηση των στεγαστικών ύψους 2 δισ. ευρώ η Eurobank. Αυτό ανέφερε χθες η διοίκηση της στη τηλεδιάσκεψη που είχε με ξένους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου.

    Οι επικεφαλής της Eurobank ρωτήθηκαν επανειλημμένα από τους αναλυτές πως «βλέπουν» την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού. Μας παρουσιάστηκε, είπαν,  το σχέδιο την περασμένη βδομάδα από τον κ. Στουρνάρα, ωστόσο θα πρέπει να αξιολογηθεί. Θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με την ΤτΕ και, φυσικά, θα πρέπει να το συζητήσουμε και με τους μετόχους μας.

    Η τηλεδιάσκεψη επικεντρώθηκε στο θέμα των καθυστερούμενων δανείων και  ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Θόδωρος Καλαντώνης, χαρακτήρισε την τιτλοποίηση των στεγαστικών ύψους 2δις ευρώ «πυλώνα» στην προσπάθεια μείωσης των NPEs.

    Η διοίκηση υπογράμμισε ότι ο SSM «είναι ικανοποιημένος» από τους αναθεωρημένους στόχους μείωσης και αναμένεται η τελική έγκριση του το πρώτο τρίμηνο του 2019.

    «Θα πάμε καλύτερα. Στο τέλος του 2021 ο στόχος μείωσης των καθυστερούμενων ανοιγμάτων στο 17%, χωρίς επίπτωση στα κεφάλαια της τράπεζας είναι εφικτός», υπογράμμισαν οι επικεφαλής της Eurobank.

    Σύμφωνα με τον CEO  της τράπεζας κ. Φωκίωνα Καραβία, ο στόχος είναι τα NPEs να μειωθούν κατά 3,7 δισ. ευρώ το 2019.

    «Μέχρι τώρα έχουμε εκπληρώσει όλους τους στόχους  που είχαν τεθεί σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές και πρόσφατα υποβάλαμε ένα νέο σχέδιο για την περίοδο 2019-2021, το οποίο προβλέπει εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs, με στόχο ένα δείκτη NPEs σε επίπεδο Ομίλου περίπου στο 15% στο τέλος της περιόδου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίας.

    Χαρακτηριστικό της προσπάθειας είναι ότι για πρώτη φορά ο δείκτης NPEs «έσπασε» το όριο του 40%, καθώς  διαμορφώθηκε στο 39%.

    Στη μείωση συνέβαλε και η πώληση του  χαρτοφυλακίου καταναλωτικών δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

    Τώρα η τράπεζα εστιάζει στην -πρώτη στην Ελλάδα- τιτλοποίηση κόκκινων στεγαστικών, η οποία  αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2019.

    Η τιτλοποίηση της Eurobank θα αποτελέσει «πιλότο» για όλες τις συστημικές τράπεζες και μάλιστα χθες το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής της τράπεζας,  ο CEO κ. Φωκίων Καραβίας και ο πρόεδρος κ. Νικόλας Καραμούζης με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    Το άλλο θέμα στο οποίο παραμένει προσηλωμένη η τράπεζα είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Όπως ανέφερε η διοίκηση, «υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις με εκταμιεύσεις που θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ το 2018».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Eurobank: Εντυπωσιακή μείωση των NPEs μετά την πώληση του Zenith

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρινγκ σε τράπεζα: Μπουνιές και κλωτσιές από τραπεζίτη σε τραπεζίτη

     



    ΣΧΟΛΙΑ