• Τράπεζες

    Eurobank: Επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ σε 6.000 ακίνητα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Σταὐρoς Ιωάννου. Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank


    Με 6.000 ακίνητα –εμβαδού πάνω από 3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα- και αξίας άνω των 2,1 δις ευρώ, η Eurobank είναι σήμερα από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στη χώρα.

    Η τράπεζα προχωρά τώρα στην αξιοποίηση των ακινήτων καθώς πρόκειται για «μία πολλά υποσχόμενη αγορά, η εξέλιξη της οποίας στο επόμενο διάστημα, μπορεί να επιβεβαιώσει, τον έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα που τη διακρίνει, αντικειμενικά και διαχρονικά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πριν από λίγο ο αναπληρωτής CEO της Eurobank Σταύρος Ιωάννου, μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας για την «αγορά ακινήτων –από την ανάκαμψη σε μία βιώσιμη ανάπτυξη».

    Η τράπεζα πρόκειται να υλοποιήσει επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2022, με τα 150 εκατ. ευρώ να αφορούν 3.500 ακίνητα (ανάμεσα τους και οικιστικά) με στόχο να βγουν προς μίσθωση.

    Τα ακίνητα που περιήλθαν στην ιδιοκτησία της τράπεζας είναι σε ένα βαθμό αποτέλεσμα της κρίσης και των «κόκκινων» δανείων. Κυρίως όμως πρόκειται για τα ακίνητα της Grivalia Properties, η συγχώνευση με την οποία ολοκληρώθηκε πέρυσι το Μάιο και η Eurobank απέκτησε το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο άνω του 1,1δις ευρώ, όπως συμμετοχή 25% στην Grivalia, που δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο.

    Μάλιστα για τη συγχώνευση με την Grivalia, ο κ. Γ. Χρυσικός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η πρόταση μας αυτή ξάφνιασε όχι μόνο την ελληνική αγορά, αλλά και τους ξένους. Και έδειξε ότι η ελληνική σκέψη ξεχωρίζει». Ανέφερε ακόμα ότι ο κλάδος των ακινήτων περνά σε έντονο ανοδικό κύκλο.

    «Ξεφύγαμε, με απώλειες είναι η αλήθεια, από μία πρωτοφανή κρίση σε ένταση και διάρκεια. Πλέον σήμερα η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα, κάτι που αναγνωρίζουν και οι πλέον δύσπιστοι», τόνισε ο κ. Ιωάννου και αναφέρθηκε στα σχέδια της Eurobank για την αξιοποίηση μέσω ενεργής διαχείρισης του χαρτοφυλακίου ακινήτων που περιλαμβάνει: οικιστικά, εμπορικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά.

    Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις της τάξης των 500 εκατ ευρώ, ενώ σε προχωρήσει και η ρευστοποίηση μεμονωμένων ακινήτων με εντατικούς ρυθμούς.

    Όπως είπε ο κ. Ιωάννου πέρυσι μεταβιβάστηκαν 1.000 ακίνητα μέσα από τα πακέτα Opus, Resi, Star, ενώ τα έσοδα από ρευστοποίηση χαρτοφυλακίων ξεπέρασαν τα 140 εκατ ευρώ, και έχει δρομολογηθεί μία ακόμα συναλλαγή που αφορά τη μεταβίβαση 250- 300 ακινήτων η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο έτος.



    ΣΧΟΛΙΑ