• Τράπεζες

    Eurobank: Βγάζει προς πώληση μεγάλο χαρτοφυλάκιο 300 ακινήτων συνολικής αξίας 90 εκατ. ευρώ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank


    Το τέταρτο κατά σειρά και μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων βγάζει προς πώληση η Eurobank, η διοίκηση της οποίας υλοποιεί ένα ευρύ πρόγραμμα ελάφρυνσης του ισολογισμού της από τα ακίνητα που έχει στην κατοχή της.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία 9μήνου του 2019, πρόκειται για 5.100 ακίνητα, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται τα ακίνητα της Grivalia και τα οποία έχουν περιέλθει στην κυριότητα της τράπεζας είτε μέσω πλειστηριασμών είτε μέσω κατασχέσεων.

    Το νέο πακέτο που βγαίνει προς πώληση είναι αξίας 80 – 90 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει 250 – 300 ακίνητα όλων των κατηγοριών, δηλαδή σπίτια, εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα. Τα ακίνητα αυτά δεν συνδέονται με δάνεια και ανήκουν στην κυριότητα της τράπεζας.

    Η διαδικασία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, δηλαδή σε φάση premarketing και η υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών αναμένεται εντός του τριμήνου, ενώ η πώληση αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του 2020. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο που βγάζει προς πώληση η τράπεζα, αξιοποιώντας το θετικό κλίμα και το υψηλό ενδιαφέρον που υπάρχει στην αγορά ακινήτων.

    Η νέα κίνηση της Eurobank η οποία μετά τη συγχώνευση και με τη Grivalia αποτελεί από τους ισχυρότερους παίκτες στο χώρο του real estate, εντάσσονται στη στρατηγική που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της τράπεζας «για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κυριότητά της, στοχεύοντας στη μείωση του αριθμού των ακινήτων και στην αποτελεσματική αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρονται στην αγορά».

    Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο για την απορρόφηση της Grivalia, στο τέλος του 2018 το χαρτοφυλάκιο του ομίλου Grivalia περιλάμβανε 116 ακίνητα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα 72 βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών και τα υπόλοιπα 38 βρίσκονται σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και ένα 1 οικόπεδο στην περιοχή των Σπάτων. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ο όμιλος κατέχει 2 εμπορικά ακίνητα στη Σερβία και 3 στη Ρουμανία. Με βάση τα ίδια στοιχεία το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του Ομίλου περιλάμβανε ακίνητα συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 884.558 τ.μ. με εύλογη αξία άνω του 1 δισ. ευρώ.

    Το νέο πακέτο ακινήτων είναι το μεγαλύτερο που βγάζει προς διάθεση σε επενδυτές η τράπεζα, η οποία στην εκπνοή του 2019 ολοκλήρωσε άλλη μια συναλλαγή, μεταβιβάζοντας το πακέτο Star, που αποτελούνται από 642 ακίνητα. Το εν λόγω πακέτο αξίας 26 εκατ. ευρώ περίπου μεταβιβάστηκε στo private equity fund, AP Partners και αν και το τίμημα δεν είναι ανακοινώσιμο, από την πλευρά της τράπεζας δηλώνεται ικανοποίηση, καθώς αποτέλεσε ένα δύσκολο πακέτο με πολλά ακίνητα διασπαρμένα σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα το 50% των ακινήτων βρισκόταν στην περιφέρεια, το 30% στην Αττική, το 10% στη Θεσσαλονίκη και το 10% στα νησιά.

    Το πακέτο Star ήταν μέχρι σήμερα το πιο πλούσιο χαρτοφυλάκιο από άποψη αριθμού ακινήτου, αλλά δεν ήταν το μεγαλύτερο. Το μεγαλύτερο πακέτο που έχει πουλήσει μέχρι σήμερα η Eurobank ήταν το Opus, που περιελάμβανε 200 εμπορικά ακίνητα συνολικής αξίας 75 εκατ. ευρώ, όπως γραφεία, καταστήματα, βιομηχανικά ακίνητα, αποθήκες κ.ά., ορισμένα από τα οποία ήταν ακίνητα φιλέτα. Η πλειονότητα αυτών των ακινήτων και συγκεκριμένα το 58% βρίσκεται στην Αττική, το 18% στη Θεσσαλονίκη, το 19% στη Μακεδονία (πλην Θεσσαλονίκης), στην Κεντρική Ελλάδα και στην Πελοπόννησο και το 5% στη νησιωτική χώρα (Ιόνια νησιά, Αιγαίο και Κρήτη).

    Αγοραστής του πακέτου Opus, καθώς και ενός ακόμη μικρότερου με την επωνυμία Resi, που περιελάμβανε 138 οικιστικά ακίνητα αξίας 9 εκατ. ευρώ ήταν το επενδυτικό fund Brook Lane Capital, που έχει αγοράσει από την Alpha Bank τα ακίνητα που ανήκαν στο παρελθόν στην «Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική», έναντι τιμήματος 95 εκατ. ευρώ, και το κτίριο της Microsoft στη λεωφόρο Κηφισίας έναντι τιμήματος που ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ