• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Τι λένε στο Μέγαρο Μαξίμου για placement και τον CEO Παύλο Μυλωνά- Τι συμβαίνει με τον MSCI και τη μετοχή

    Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα


    Δίχως καμιά αμφιβολία η ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί ζήτημα κορυφαίας προτεραιότητας για την κυβέρνηση αλλά και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 40,5% των μετοχών.

    Η Eθνική Τράπεζα ΕΤΕ 4,02% 7,51 και η Αττική οδός είναι τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης.

    Ειδικά μετά την επιτυχία της ΔΕΗ, την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie και της ΔΕΠΑ Υποδομών σε Italgas – όμιλο Κοπελούζου, αλλά και την έκβαση των αυξήσεων κεφαλαίου-μαμούθ των τραπεζών Πειραιώς και Alpha, που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

    Την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής και την πώληση του 20% των μετοχών της,  θα την χειριστεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπό τον Ηλία Ξηρουχάκη.

    Στο τιμόνι της τράπεζας πως όλα δείχνουν θα βρίσκεται και το 2022 ο Παύλος Μυλωνάς καθώς κορυφαίες κυβερνητικές πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν  ότι «ο γνωστός τραπεζίτης δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με την κυβέρνηση και πολύ περισσότερο με τον πρωθυπουργό».

    Η ίδια κορυφαία πηγή εξηγεί ότι : “όσα έχουν ακουστεί παλαιοτέρα περί προβλημάτων στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Μυλωνά δεν ισχύουν».

    Το ίδιο στέλεχος ξεκαθαρίζει ότι «H κυβέρνηση δεν παρέμβαινε στις τράπεζες και στις διοικήσεις τους.

    Όπως δεν υπήρξε παρέμβαση και στην τοποθέτηση του κ. Γκίκα Χαρδουβελη στην προεδρία της Εθνικής τράπεζας».

    Άλλωστε η θητεία του κ. Μυλωνά από το 2021 έχει ανανεωθεί για 3 χρόνια ακόμα.

    Το μείζον ερώτημα είναι τι θα γίνει με το placement του 20%, πότε θα πραγματοποιηθεί και σε ποια τιμή.

    Και το σημαντικότερο από όλα ποιος θα αναλάβει να το τρέξει.

    Η κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν ευνοεί την επιλογή της Goldman Sachs η της JP Morgan, αν και η δεύτερη  ειδικά μετα την έλευση του επικεφαλής της Jamie Dimon  στην Αθήνα και μετα την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,  φαίνεται να ισχυροποιείται περαιτέρω.

    Η Goldman Sachs ήταν η μεγάλη ευνοημένη του 2021 με τις 3 μεγάλες δουλειές που πήρε (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και ΔΕΗ) όμως τώρα φαίνεται ότι ήλθε η ώρα της JP MORGAN

    Εθνική Τράπεζα: To Placement

    Σύμφωνα με το ΤΧΣ η υπόθεση ιδιωτικοποίησης της Εθνικής, περνάει μέσα από την πώληση (μέσω placement) αρχικά του 20% των μετοχών της τράπεζας (από το 40,5% που κατέχει το ΤΧΣ) σε ιδιώτες, Έλληνες και ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες.

    Στην συνέχεια εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 1 δισ. ευρώ.

    Ενώ λοιπόν επίκεται το Placement το οποίο θα γίνει μετά την ψήφιση του νομοσχέδιου για την λειτουργία του ΤΧΣ και τον διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου,  δηλαδή περί τον Μάρτιο Απρίλιο , η Εθνική τράπεζα βάζει υποψηφιότητα για να ενταχθεί στον MSCI στις 9 Φεβρουαρίου 2022.

    Η μετοχή

    Πάνω από 14 εκατ. ευρώ καθαρές εισροές κεφαλαίων μετράει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σε τρεις μόλις συνεδριάσεις, με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να σκαρφαλώνει πάνω από τα 3 δισ. ευρώ, το χαρτί να κλείνει σε υψηλά 3,5 ετών.

    Όπως πριν από μία εβδομάδα, η Alpha αποτελούσε το μόνιμο αντικείμενο συζήτησης με την μεγάλη εμπορευσιμότητα και την υψηλότερη απόδοση σχεδόν 19% από την αρχή του χρόνου, τη σκυτάλη έχει παραλάβει, όπως φαίνεται από τη συμπεριφορά της μετοχής η Εθνική.

    Οι εξελίξεις για το placement είναι προφανές ότι αργούν, αφού μια σειρά από θεσμικές αλλαγές που συνδέονται με το ΤΧΣ, αλλά και την DG Comp, ως προς την τύχη πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, πηγαίνουν πίσω τη διαδικασία.

    Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μπροστά ευνοϊκές προοπτικές που αφορούν στη μετοχική συμπεριφορά της μετοχής της τράπεζας.

    Κι αυτό το γνωρίζει καλά ο διευθύνων σύμβουλος κ. Παύλος Μυλωνάς, αφού στις εκθέσεις τους οι ξένοι έχουν αναβαθμίσει από την αρχή της χρονιάς τη μετοχή πάνω από τα 4,5 ευρώ.

    Η προοπτική διανομής μερίσματος, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό, συμβάλλουν στο turnaround story της μετοχής, αλλά και της αγοράς.

    Δεν είναι τυχαίο ότι χθεσινή άνοδος του δείκτη βασίστηκε καθαρά στην νέα κούρσα κατά 2,4% της ΕΤΕ, την μόνη μετοχή από την big cap με τέτοιο ποσοστό ανόδου.

    Εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΕΤΕ δεν θα αφήσει να πάει χαμένη η επικείμενη αναθεώρηση, τριμηνιαία, των δεικτών της Morgan Stanley.

    Mε την Eurobank και την Alpha εντός MSCI, μάλιστα η τελευταία μπήκε σε έκτακτη αναθεώρηση τον περασμένο Ιούλιο, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, δημιουργείται ζήτημα για την απουσία της “μεγάλης μας φίλης”, σύμφωνα με το παλιό διαφημιστικό σποτ.

    Με την κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ στα επίπεδα άνω των 3 δις. Ευρώ, χωρίς να μετρηθεί η σημερινή συνεδρίαση, το καθαρό σταθμισμένο free float διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1,8 δις. Ευρώ, ή πάνω από 2 δις. δολάρια, αφαιρουμένου του ποσοστού 40,5 που κατέχει το ΤΧΣ.

    Αν και είναι πρόωρη η διεξαγωγή συμπεράσματος για την ένταξη ή μη της ΕΤΕ κατά την τριμηνιαία αναθεώρηση του MSCI, ωστόσο η κίνηση στο χαρτί, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

    Μόλις προσφάτως, η Euroxx έδωσε τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα τα 4,20 ευρώ από 3,40 ευρώ με σύσταση υπεραπόδοσης.

    Η HSBC έδωσε τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα τα 3,55 ευρώ, ενώ η Eurobank Equities έδωσε τιμή στόχο τα 4,2 ευρώ για την Εθνική με σύσταση αγοράς.

    Τέλος, η Pantelakis Sec. έδωσε σύσταση υπεραπόδοσης τα 4,40 ευρώ για την Εθνική.

     



    ΣΧΟΛΙΑ