• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Στον δρόμο της μεγάλης φυγής τα διευθυντικά στελέχη

    Εθνική Τράπεζα: Στις 30 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Βγήκαν τα μαχαίρια στην Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ)… Και έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την καρατόμηση υψηλόβαθμων στελεχών, όπως είναι οι γενικοί διευθυντές της τράπεζας και οι βοηθοί γενικοί διευθυντές. Πρόκειται για αρκετά στελέχη, εκ των οποίων τέσσερις είναι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας, που σημαίνει ότι προσώρας είναι «προστατευμένοι». Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους υπόλοιπους. Και οι φήμες που κατακλύζουν γραφεία και διαδρόμους της Εθνικής θέλουν τους περισσότερους να βρίσκονται εκτός νυμφώνος…

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι 9 στους 10 θα φύγουν, με αποτέλεσμα η Εθνική Τράπεζα να θυμίζει το τελευταίο διάστημα καζάνι που βράζει.

    Την ίδια ώρα, η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει, με τη βοήθεια της Egon Zehnder, το «ψάρεμα» ικανών στελεχών από την αγορά και από τις υπόλοιπες τράπεζες. Πρόσφατη είναι η μεταγραφή στην ΕΤΕ της Φωτεινής Ιωάννου από την Τράπεζα Πειραιώς, όπου ήταν γενική διευθύντρια corporate και investment banking.

    Επίσης προσέγγισε το ανώτερο στέλεχος Μιχάλη Τσαρμπόπουλο, αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Eurobank,  για να τον εντάξει στο δυναμικό της ΕΤΕ. Εκείνος προτίμησε να μείνει στην Eurobank και μάλιστα από την 1η Απριλίου θα είναι επικεφαλής του Digital  της τράπεζας (Chief Digital Officer) και παράλληλα θα διατηρήσει τη θέση του επικεφαλής του τομέα  Global Transaction Banking.

    Η αναταραχή μεταξύ των στελεχών στην Εθνική είναι μεγάλη. Όπως και η αγωνία για το τι τους ξημερώνει. Διότι γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι στρατηγική απόφαση της διοίκησης είναι να αλλάξει το top management.

    Κάποιοι λοιπόν φεύγουν νύκτα, παίρνοντας ωστόσο το πακέτο της εθελούσιας, που παραμένει ανοικτή για τέτοιες περιπτώσεις.

    Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι γενικοί διευθυντές υπέγραφαν ετήσιες συμβάσεις με την τράπεζα, που τώρα έχουν γίνει τρίμηνες. Άλλο ένα στοιχείο που δείχνει ότι έχουν ξεκινήσει οι εκκαθαρίσεις από τα υψηλά κλιμάκια…

    Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, η διοίκηση της ΕΤΕ, ο CEO, Παύλος Μυλωνάς, και ο πρόεδρος, Κώστας Μιχαηλίδης, οργάνωσαν μία εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, με στόχο να υπάρξει δέσιμο, αλληλεπίδραση μεταξύ των στελεχών. Αυτή ήταν η γνωστή εκδήλωση με τα τουμπερλάκια, τα τύμπανα και τις καστανιέτες, που τα χτύπαγαν 100 και βάλε στελέχη της ιστορικής τράπεζας.

    «Πόνεσαν τα χέρια μου να βαράω το τουμπερλέκι» είχε πει στο mononews.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής, μετά την εκδήλωση.

    Σε εκείνη την εκδήλωση είχε αναλυθεί το σχέδιο στρατηγικού μετασχηματισμού της τράπεζας από τον κ. Μυλωνά, ο οποίος είχε ακόμα σημειώσει ότι ανοίγει νέος κύκλος αποχωρήσεων εργαζομένων από την τράπεζα. Και λίγες μέρες αργότερα ο κ. Μιχαηλίδης είχε μιλήσει για τη φυγή 2.000 υπαλλήλων.

    Στον αριθμό αυτό θα προστεθούν και μερικά στελέχη πρώτης γραμμής της Εθνικής.

    Ο Σύλλογος των Εργαζομένων κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα και ασκεί βέτο όπου μπορεί. Όπως έγινε με την περίπτωση της κ. Χατζηιωάννου, για την οποία οι αντιδράσεις ήταν πολύπλευρες.

    Σύμφωνα με το οργανόγραμμα της τράπεζας, όπως είναι αναρτημένο στο site της (Διοίκηση και Οργανωτική Δομή) ανώτερα στελέχη που έχουν το βαθμό του γενικού διευθυντή και του βοηθού γενικού διευθυντή είναι:

    • ​Ο κ. Ιωάννης Βαγιονίτης  Γενικός Διευθυντής Chief Credit Officer. Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της τράπεζας. Εντάχθηκε στην ΕΤΕ το 2004.
    • Η κ. Χριστίνα Θεοφιλίδη, Γενική Διευθλυντρια Λιανικής Τραπεζικής. Εντάχθηκε στην ΕΤΕ στο τέλος του 2018. Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.
    • Ο κ. Ιωάννης Κυριακόπουλος,  Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, από το 2015. Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.
    • Ο κ.  Γεώργιος Τριανταφυλλάκης ορίστηκε Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών τον Απρίλιο του 2017. Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.
    • O κ. Κωνσταντίνος Βόσικας,  Γενικός Διευθυντής Εταιρικών Πιστοδοτήσεων Ειδικής Διαχείρισης. Εντάχθηκε στο δυναμικό της Εθνικής Τράπεζας το 2005.
    • Ο κ.  Γεώργιος Καλορίτης, Γενικός Διευθυντής Εσωτερικού Ελέγχου  της Τράπεζας και του Ομίλου. Εντάχθηκε στην Εθνική Τράπεζα το Σεπτέμβριο του 2006.
    • Η κα χαρά Νταλέκου, Γενική Διευθύντρια Marketing του ομίλου. Εντάχθηκε στις αρχές του χρόνου στην τράπεζα, προερχόμενη από την Aegean.
    • Ο Μαρίνης Στρατόπουλος,  Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας από  το Νοέμβριο του 2018 και παράλληλα διατηρεί τη θέση του Γενικού Διευθυντή Δραστηριοτήτων Εξωτερικού στην οποία ορίστηκε τον Απρίλιο του 2014.
    • ​Η κ. Εύη Χατζηιωάννου, Γενική Διευθύντρια  Στρατηγικής και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΤΕ και του ομίλου. Στις αρχές του χρόνου εντάχθηκε στην ΕΤΕ προερχόμενη από την Barilla. Ωστόσο, με πρόσφατη πράξη του διευθύνοντος συμβούλου, τα καθήκοντα που της ανατέθηκαν είναι αυτά της στρατηγικής και της εκπαίδευσης προσωπικού και όχι το αμιγές κομμάτι της διαχείρισης των σχέσεων με τους εργαζομένους για το οποίο έχουν επιφορτιστεί δύο άλλα στελέχη της τράπεζας.
    • Ο κ. Άρης Δίβαρης, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών στην Εθνική Τράπεζα από  τον Νοέμβριο του 2018. Εντάχθηκε στον Όμιλο της ΕΤΕ τον Νοέμβριο του 2009.
    • ​Ο κ. Βασίλειος Κάβαλος τον Ιούνιο του 2015, ορίστηκε Βοηθός Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων και Χρηματαγοράς. Προσλήφθηκε στην Εθνική Τράπεζα με τον δημόσιο διαγωνισμό του 1981 και τοποθετήθηκε στο Kατ/μα Σταδίου 38, όπου και παρέμεινε για δέκα χρόνια θητεύοντας στις υπηρεσίες εξαγωγών και τις χορηγήσεων.
    • Η κ. Ελλη Κακούλλου, Βοηθός Γενική Διευθύντρια ακίνητης περιουσίας της τράπεζας και του ομίλου.
    • Ο κ. Βασίλης Καραμούζης, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα από τον Σεπτέμβριο του 2017.
    • O κ. Γεώργιος Κουτσουδάκης, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα από τον Ιανουάριο του 2014.
    • Ο κ.  Γεώργιος Μαλιγιάννης, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Απαιτήσεων Λιανικής Τραπεζικής από τον Απρίλιο του 2016.
    • Ο κ. Βασίλειος Μαστρόκαλος, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής της  Τράπεζας & Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας από τον Ιούνιο του 2015. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην Εθνική Τράπεζα τον Φεβρουάριο του 1984.
    • Ο κ. Ευστράτιος Μολυβιάτης, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Πληροφορικής της τράπεζας και του ομίλου  από τον Αύγουστο του 2018, υπεύθυνος για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των Διευθύνσεων Επιχειρηματικής Ανάλυσης, Εφαρμογών και Υποδομών. Επίσης διευθύνει τον Τομέα Διακυβέρνησης Πληροφορικής.
    • Ο κ. Βασίλης Σκιαδιώτης, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής από  τον Ιούνιο  του 2015. Υπηρετεί στην Εθνική Τράπεζα από το 1984 (προσλήφθηκε με τον δημόσιο διαγωνισμό του 1983).

    Απομένει λοιπόν να δούμε πόσα από τα στελέχη που κατέχουν τις θέσεις ευθύνης θα κρατήσουν τις καρέκλες τους και πόσα θα δουν την έξοδο…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί γκρινιάζουν στην Εθνική από την επιστροφή της Φωτεινής Ιωάννου – Θα την αντικαταστήσει πρόσωπο έκπληξη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Τράπεζα: Με… τουμπερλέκια, ντέφια και καστανιέτες ξεκινά ο στρατηγικός μετασχηματισμός



    ΣΧΟΛΙΑ