• Τράπεζες

    Attica Bank: Ποια αναλαμβάνει CEO, τι λέει η ΤτΕ – Όλο το παρασκήνιο

    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής ΤτΕ

    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής ΤτΕ


    Άρωμα γυναίκας στην Attica Bank.

    Μια ικανή τραπεζίτης, που έχει θητεύσει σε κορυφαία θέση συστημικής τράπεζας και προσφάτως (τον Μάιο του 2022) ανέλαβε εξίσου σημαντικά καθήκοντα σε εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία εκτός τραπεζικού κλάδου, θα είναι η νέα CEO της Attica Bank και εκείνη που θα αναλάβει να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά» και να φέρει σε ορθή πορεία την τράπεζα των μηχανικών.

    Eπιλογή που έχει και την έγκριση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) , Γιάννη Στουρνάρα.

    Μάλιστα οι πληροφορίες του mononews.gr αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας ήταν εκείνος που πίεσε την τραπεζίτισσα να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση, καθώς έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητές της, προκειμένου να βγεί η τράπεζα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει τους τελευταίους μήνες.

    Ο κ. Στουρνάρας γνωρίζει την επόμενη CEO της Αττικής από τη θητεία της σε συστημική τράπεζα, από την οποία αποχώρησε στις αρχές του 2022.

    Τι λένε στην ΤτΕ

    Πηγές της ΤτΕ που μίλησαν κατ’ αποκλειστικότητα στο mononews.gr εξήγησαν ότι «η συγκεκριμένη τραπεζίτης έχει και τη φιλοδοξία και την ικανότητα να βγάλει την Τράπεζα Αττικής από το αδιέξοδο.

    Είναι στέλεχος που μπορεί να συγκεράσει τις αντίθετες απόψεις μεταξύ στρατηγικού επενδυτή, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδος”.

    Το «στοίχημα» που έχει μπροστά της και πρέπει να κερδίσει η ικανή τραπεζίτης, δεν είναι μόνο δύσκολο αλλά και χρονικά πιεστικό.

    Θα πρέπει να «τρέξει» σε όλα τα επίπεδα καθώς εκκρεμεί η ένταξη των τιτλοποιήσεων της Attica, συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ, στο πρόγραμμα εγγυήσεων του «Ηρακλή», η νέα ΑΜΚ που υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ αλλά και να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στον στρατηγικό επενδυτή, δηλαδή την κοινοπραξία ΤΜΕΔΕ – Ellington, και το ΤΧΣ, ώστε να ολοκληρωθεί η ιδιιωτικοποίηση της τράπεζας, το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους.

    Όπως είναι γνωστό, ο νυν διευθύνων Σύμβουλος Μιχάλης Ανδρεάδης είχε τοποθετηθεί ως προσωρινός CEO στην τράπεζα και ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν και αποχώρησε ο Θεόδωρος Πανταλάκης.

    Το ζήτημα των ζημιών και το business plan

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr, το ύψος των ζημιών της Attica Bank  –σημαντικά υψηλότερες από τα 360 εκατ ευρώ που είχαν αρχικά υπολογισθεί- αλλά και οι καθυστερήσεις για τη διενέργεια της νέας ΑΜΚ, έχουν δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις στους Αμερικανούς του Ellington, που κατέχουν το 9,9% της τράπεζας σε ρόλο στρατηγικού επενδυτή.

    Οι Αμερικανοί που είχαν έρθει ως στρατηγικοί επενδυτές τον περασμένο Δεκέμβριο για να σώσουν την τράπεζα, διαδίδεται (χωρίς να επιβεβαιώνεται από τους ίδιους) ότι μάλλον υπαναχωρούν.

    Η κατάσταση είχε χαρακτηρισθεί ως έκρυθμη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή  να «σπάσει», καθώς θεωρούν ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι της αρχικής συμφωνίας –του περασμένου Δεκεμβρίου δηλαδή-, που ήταν σε σύντομο χρόνο να προχωρήσει η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Attica, αλλά και ως προς το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν.

    Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις –όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές- ξεπερνά τα 300 εκατ ευρώ η  ζημιά της τιτλοποίησης  «Omega» (πρόκειται για την  πρώτη τιτλοποίηση «Artemis» των 1,3 δισ. ευρώ).

    Ανάλογου ύψους ζημιές, δηλαδή σχεδόν άλλα 300 εκατ. ευρώ «γράφουν» και οι άλλες τρεις τιτλοποιήσεις, που είναι οι  «Astir I & II» συνολικού ύψους 690 εκατ. ευρώ και η  «Metexelixis» των 700 εκατ. ευρώ.

    Και θα πρέπει να σημειωθεί πως λόγω της δομής της η «Metexelixis» είναι αποκλεισμένη από το πρόγραμμα «Ηρακλής».

    H Attica Bank σε πρόσφατη ανακοίνωσή της είχε αναφέρει πως «ολοκληρώνεται η διαδικασία υλοποίησης των ενεργειών ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων βάσει του σχετικού προγράμματος με την ενσωμάτωση των αντληθέντων στοιχείων στο capital plan και το business plan της Attica Bank, τα οποία αναμένεται να τεθούν στα εσωτερικά όργανα της Τράπεζας και στις αρμόδιες εποπτικές αρχές στο προσεχές χρονικό διάστημα».

    Παράλληλα, η Attica Bank ανακοίνωσε  στις 10 Αυγούστου πως ολοκληρώθηκε η έκδοση 271.448.946 δωρεάν (άνευ αντιπαροχής) παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Attica Bank: Σε εξέλιξη το capital plan – Πλήρης επιβεβαίωση του mononews

    Μάικλ Βράνος: Από το στοίχημα της Attica στη χρυσή συνταγή των ’90s, τα στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ

    Attica Bank: Εκδόθηκαν τα warrants υπέρ του Δημοσίου



    ΣΧΟΛΙΑ