• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Στα €345 εκατ. τα κέρδη το γ’ τρίμηνο

    • NewsRoom

    Λούκα Κατσέλη. Πρόεδρος ΕΤΕ


    Αυξημένα κέρδη ύψους 345 εκατ. ευρώ εμφάνισε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας το γ’ τρίμηνο. Η τράπεζα κατέγραψε αύξηση στις καταθέσεις, αλλά και στα κόκκινα δάνεια, καθώς επηρεάστηκε από τις περιορισμένες τραπεζικές εργασίες, εξαιτίας των capital controls. Σε αυτό συνέβαλε και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας το γ΄τρίμηνο.

    Τα βασικά στοιχεία των αποτελεσμάτων τριμήνου έχουν ως εξής: 

    Δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων CET 1 σχεδόν αμετάβλητος σε τριμηνιαία βάση παρά την πίεση στα εγχώρια έσοδα λόγω της εκτεταμένης τραπεζικής αργίας και των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων

    -O δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων CET 1 διαμορφώθηκε στο 9,6% , αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο

    – Η αρνητική επίπτωση από την υποτίμηση της Τουρκικής Λίρας αντισταθμίστηκε από τη μείωση του σταθμισμένου Ενεργητικού ύψους €2,2 δισ. (συμπεριλαμβανομένης της απομόχλευσης στην Ελλάδα) και τη δημιουργία αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων ύψους €0,5 δισ. (σχετιζόμενη με την αύξηση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις)

    – Μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης για πώληση του 100% της Finansbank, η σχετιζόμενη φήμη και πελατεία (goodwill) ύψους €1,05 δισ. αποσβέστηκε μερικώς (€0.65 δισ.) – καμία επίπτωση στα εποπτικά κεφάλαια.

    Ο δείκτης κάλυψης των καθυστερήσεων άνω των 90 ημερών στο 73% στην Ελλάδα και στο 72% σε επίπεδο Ομίλου, στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου

    – Στην Ελλάδα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αυξήθηκε σε €766 εκατ. τον Ιούλιο, ως άμεσο αποτέλεσμα της εκτεταμένης τραπεζικής αργίας. Άμεση αναστροφή της τάσης κατά τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο (καθαρή μείωση δανείων σε καθυστέρηση συνολικού ύψους €360 εκατ.)

    – Στην Ελλάδα, ο δείκτης καθυστερήσεων άνω των 90 ημερών ανήλθε σε 33,8% από 32,1% κατά το Β΄ τρίμηνο, επηρεαζόμενος επίσης από την απομόχλευση δανείων (60 μ.β.)

    – Το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non performing exposures – NPEs) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση, σε 53% κατά το γ’ τρίμηνo.



    ΣΧΟΛΙΑ