• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Στα ‎€260 εκατ. οι χρηματοδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ

    Εθνική Τράπεζα: Στις 30 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Στα 260 εκατ. ευρώ θα «κλειδώσουν» τελικά οι χρηματοδοτήσεις της Εθνικής Τράπεζας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η επεξεργασία των αιτημάτων της ΕΤΕ ολοκληρώνεται σήμερα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και συνολικά 2.570 αιτήματα έχουν λάβει έγκριση. Τις επόμενες μέρες θα υπογραφούν οι συμβάσεις και θα ξεκινήσει η εκταμίευση των ποσών.

    Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές όλες οι χρηματοδοτήσεις για κεφάλαιο κίνησης με πλήρη επιδότηση του επιτοκίου για 2 χρόνια της Εθνικής Τράπεζας κατευθύνθηκαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το μέσο ύψος των δανείων να διαμορφώνεται στην περιοχή των 100.000 ευρώ.

    «Είχαμε στόχο τα ποσά του ΤΕΠΙΧ ΙΙ να δοθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν πραγματικά ανάγκη από κεφάλαια κίνησης» αναφέρει πηγή με γνώση του θέματος και συμπληρώνει πως:

    Από την πρώτη στιγμή η στόχευση της ΕΤΕ ήταν τα χρήματα του ΤΕΠΙΧ ΙΙ να πάνε σε ΜμΕ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας σε μεγάλες επιχειρήσεις και με αυτή τη στόχευση κινηθήκαμε.

    Καθώς όμως τα προβλήματα ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι μεγάλα, και πολλοί είναι οι επιχειρηματίες που έμειναν εκτός ΤΕΠΙΧ ΙΙ, η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει νέα προγράμματα δανειοδότησης τους, ενεργοποιώντας κοινοτικά εργαλεία, όπως είναι το πρόγραμμα COSME, που προσομοιάζει με το πρόγραμμα Εγγυοδοσίας και είναι συγχρηματοδοτούμενα δάνεια ύψους μέχρι 150.000 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ ξεκίνησε στις 28 Απριλίου. Σύμφωνα με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, αξιολογήθηκαν 10.700 αιτήσεις χρηματοδότησης συνολικού ποσού 1,4 δισ ευρώ όπως είχαν αποσταλεί από τις συνεργαζόμενες τράπεζες. Αιτήματα συνολικού ύψους 1,29 δισ ευρώ έχουν ήδη προωθηθεί σε όλες τις συνεργαζόμενες τράπεζες ώστε να προχωρήσει η υπογραφή συμβάσεων με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και η εκταμίευση των ποσών.

    Ειδικότερα η Alpha Bank ανακοίνωσε πως –σύμφωνα με τις εγκρίσεις της ΕΑΤ- θα διαχειριστεί το υψηλότερο ποσό, ύψους 390 εκατ ευρώ.

    Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε πως θα διαχειριστεί το 32% των αιτήσεων αυτών και συγκεκριμένα, 3.200 αιτήσεις ύψους 385 εκατ ευρώ.

    Η Eurobank 2.322 αιτήματα συνολικού ύψους 360 εκατ ευρώ.

    Αναφορικά τώρα με το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας, το οποίο είναι συνολικού ύψους €3,55 δισ. ευρώ, η τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε να χορηγήσει €1,04 δισ., η Εθνική €810 εκατ., η Eurobank €769 εκατ. και η Alpha Bank €796 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ