• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Συνεχίζεται το σίριαλ της αντιπαράθεσης ΕΤΕ-συνταξιούχων για το ΛΕΠΕΤΕ

    Εθνική Τράπεζα


    Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η χθεσινή προγραμματισμένη συνάντηση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νότη Μηταράκη, με τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, τους εκπροσώπους των συλλόγων εργαζομένων της τράπεζας (ΣΥΕΤΕ), τους συνταξιούχους, καθώς και το ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών).

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, η πλευρά της Εθνικής Τράπεζας ενώ είχε δεσμευτεί κατά την προηγούμενη συνάντηση να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ποσοτικοποιημένα στοιχεία σχετικά με το ποσό που θα μπορούσε να εισφέρει η τράπεζα για την ένταξη των συνταξιούχων στο ΕΤΕΑΕΠ, τελικά κάτι τέτοιο στην χθεσινή συνάντηση δεν συνέβη.

    Έγκυρες πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν οτι ο αρμόδιος υφυπουργός Νότης Μηταράκης στην προηγούμενη συνάντηση πρότεινε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ εργαζόμενων και Εθνικής Τράπεζας, νωρίτερα από την τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα επαγγελματικό ταμείο “Νέο ΛΕΠΕΤΕ” που θα χρηματοδοτείται από τις εισφορές της ΕΤΕ και των εργαζομένων και θα παρέχει πρόσθετη επικουρική και παράλληλα το ΕΤΕΑΕΠ να παρέχει στους δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ επικουρική σύνταξη κατά μέσο όρο 168 ευρώ το μήνα όπως και στους υπόλοιπους τραπεζοϋπαλλήλους.

    Το υπουργείο εμφανίστηκε διατεθειμένο να εισφέρει στην χρηματοδότηση του ΕΤΕΑΕΠ με 12,5 εκατ. ευρώ ετησίως, ζητώντας από την πλευρά της τράπεζας να προτείνει το ύψος των κεφαλαίων που μπορεί να καταβάλει, προκειμένου να υπολογιστούν οι μελλοντικές επικουρικές συντάξεις. Σημειώνεται οτι για την καταβολή των συντάξεων από το ΕΤΕΑΕΠ ύψος 168 ευρώ απαιτούνται περίπου 25 εκατ. ευρώ.

    Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, θα ζητήσει νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς στόχος του υπουργείου είναι να κλείσει άμεσα το θέμα και να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

    Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική δεν κατέβαλε τα χρήματα για την αποπληρωμή των αναδρομικών των 16.500 συνταξιούχων έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

    Όπως έγραψε το mononews.gr την περασμένη Πέμπτη, αναλυτικά η πρόταση προς τους συνταξιούχους είναι:

    -να λάβουν χαμηλότερο ποσό επικουρικής σύνταξης

    -να ενταχθούν οριστικά στο ΕΤΕΑΕΠ (και όχι με προσωρινή ένταξη όπως ισχύει σήμερα)

    -μέρος της διαφοράς θα το καλύπτει η Εθνική Τράπεζα, η οποία θα δημιουργήσει και θα χρηματοδοτεί νέο λογαριασμό επικούρησης, δηλαδή ένα «νέο ΛΕΠΕΤΕ».

    Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προσέγγισε -δεδομένου ότι εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις για το ΛΕΠΕΤΕ- τους συνταξιούχους με πρόταση συμβιβασμού και, συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τράπεζα προτίθεται να δημιουργήσει νέο λογαριασμό επικούρησης τύπου ΛΕΠΕΤΕ, τη χρηματοδότηση του οποίου θα καλύπτει πλήρως η ίδια.

    Καθώς, λοιπόν, τον ερχόμενο Δεκέμβριο αναμένονται δύο σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, αφενός για το θέμα της αντισυνταγματικότητας ή μη του νόμου Πετρόπουλου και αφετέρου για το ύψος των συντάξεων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι της Εθνικής, και οι δύο πλευρές, η διοίκηση της Εθνικής και οι συνταξιούχοι, κάθονται στο τραπέζι των συζητήσεων με στόχο να βρουν κοινά αποδεκτή συμβιβαστική λύση.

    Οι συνταξιούχοι επιδιώκουν οι νέες μειώσεις των αποδοχών επικουρικής σύνταξης να είναι μικρές.

    Η τράπεζα έχει στόχο να γράφει όσο το δυνατόν μικρότερες προβλέψεις στον ισολογισμό της για την χρηματοδότηση του ταμείου επικούρησης.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr, από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας διευκρινίζεται ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας, η ΕΤΕ υποχρεούται να καταβάλει τα αναδρομικά του 2018 στους συνταξιούχους τμηματικά έως 31/12/2020.

    Διευκρινίζεται, επίσης, ότι δεν εκκρεμεί κάποια εγκύκλιος από την πλευρά του υπουργείου.

    Υπενθυμίζεται ότι η νομοθετική διάταξη που ρύθμιζε το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ (4618/2019), μεταφέροντας την πληρωμή των επικουρικών του λογαριασμού επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ) στο ΕΤΕΑΕΠ, ψηφίστηκε λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, παρά τις ενστάσεις που προέβαλε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βρισκόταν, ούτως ή άλλως, σε διαπραγματεύσεις με τους συνταξιούχους για το θέμα.

    Σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε η νομοθεσία, οι συνταξιούχοι έπρεπε να λάβουν αναδρομικά τις επικουρικές για το 2019, κάτι που έγινε μέσα στο καλοκαίρι, όπως και για το 2018 σε 5 δόσεις μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, η διοίκηση της ΕΤΕ δεν κατέβαλε τα αναδρομικά για το 2018, με αποτέλεσμα το θέμα να επανέρχεται για μία ακόμη φορά στην επικαιρότητα, μετά την αποστολή εξωδίκου από τον Σύλλογο Συνταξιούχων της ΕΤΕ (ΣΣΕΤΕ) κατά της διοίκησης της τράπεζας.



    ΣΧΟΛΙΑ