• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η λύση για το ΛΕΠΕΤΕ – Τι προτείνει η τράπεζα

    Εθνική Τράπεζα: Στις 30 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Κρίσιμες οι επόμενες τρεις εβδομάδες για το μέλλον του ΛΕΠΕΤΕ.

    Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας περιμένει λύση στην υπόθεση με τροπολογία που θα φέρει η κυβέρνηση. Τροπολογία που όμως θα κατατεθεί ανεξάρτητα και δεν θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο Βρούτση για το ασφαλιστικό, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση.

    Οι συνταξιούχοι -17.000 άτομα- περιμένουν την εκδίκαση της προσφυγής της Εθνικής Τράπεζας στο ΣτΕ, η οποία θα συζητηθεί στις 7 Φεβρουαρίου και οι δικαστές καλούνται να κρίνουν τη συνταγματικότητα του νόμου Πετρόπουλου, την οποία αμφισβητεί η τράπεζα.

    Προ ημερών ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, σε συνάντηση με δημοσιογράφους είχε αναφερθεί στο θέμα του ΛΕΠΕΤΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η Εθνική μπορεί να συμμετέχει με 30-35 εκατ. ευρώ το χρόνο, όχι όμως με τα 40 εκατ. ευρώ της τροπολογίας Πετρόπουλου». Μάλιστα όπως είχε παραδεχθεί «προσδοκία μου είναι το θέμα να έχει διευθετηθεί με τροπολογία που θα φέρει η κυβέρνηση, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019».

    Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο mononews.gr η διοίκηση της Εθνικής έχει προτείνει να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής επί των μισθών (για τους εν ενεργεία) ως επιπλέον εργοδοτική εισφορά.

    Και σε κάθε περίπτωση λέει όχι στην καταβολή των 40 εκατ ευρώ το χρόνο, για την πενταετία 2019 -2023.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι για το θέμα ΛΕΠΕΤΕ, η διοίκηση της Εθνικής, το υπουργείο Εργασίας και οι θεσμοί βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, αναζητώντας λύση. Η εμπλοκή των θεσμών στην υπόθεση ΛΕΠΕΤΕ, αναφέρει η ίδια πηγή, γίνεται για «να μην διογκωθεί το δημοσιονομικό κόστος για τις συντάξεις».

    Το νέο ασφαλιστικό εκτιμάται ότι θα βρίσκεται σε διαβούλευση για τις επόμενες τρεις βδομάδες και εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί μετά τις 20 Φεβρουαρίου.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τροπολογία για το ΛΕΠΕΤΕ θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Και η διοίκηση της ΕΤΕ επιθυμεί να έχει δοθεί λύση πριν από τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2019, που θα γίνει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

    Μάλιστα, η διοίκηση της Εθνικής –στην ενημέρωση διεθνών αναλυτών τον περασμένο Νοέμβριο για τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου 2019- είχε παραδεχθεί, πως έχει ζητήσει από την κυβέρνηση την αναδιατύπωση του νόμου, ώστε να μην είναι αναγκαία (σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα) ο σχηματισμός προβλέψεων για τις μελλοντικές επιβαρύνσεις, καθώς μία τέτοια συνθήκη θα επηρέαζε αρνητικά την επάρκεια ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας.

    Τέλος υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο Πετρόπουλου η ΕΤΕ θα πρέπει να καταβάλει 40 εκατ. ευρώ το χρόνο στο ΕΤΕΑΕΠ για τις επικουρικές συντάξεις έως το 2023, ενώ για τα επόμενα χρόνια η συμμετοχή της θα επαναπροσδιορισθεί, βάσει νέας αναλογιστικής μελέτης.

    Και έτσι από τον περασμένο Ιούλιο, οι συνταξιούχοι πληρώνονται, μέσω του ΕΤΕΑΕΠ, την επικούρηση τους και μάλιστα πήραν και τα αναδρομικά που τους αναλογούσαν από τον Ιανουάριο του 2019.



    ΣΧΟΛΙΑ