• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Επέστρεψε όλα τα χρήματα του ELA

    Φραγκιαδάκης Εθνική

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας


    Το δρόμο για την πλήρη απεξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA δείχνει στις άλλες τράπεζες η Εθνική Τράπεζα, η οποία ήδη από τα τέλη του 2017 όχι μόνο “ξεμπέρδεψε” με τον… ακριβό ELA, αλλά διαθέτει πλέον και ένα επαρκές “μαξιλάρι” πλεονάζουσας ρευστότητας για το δυσμενές σενάριο της επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά.

    Πώς το κατάφερε αυτό; Χάρη στην αύξηση των καταθέσεων, αλλά και χάρη στην αυξημένη χρηματοδότηση που έλαβε μέσω repos στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους από τη διατραπεζική αγορά, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος.

    Ήδη άλλωστε από το τρίτο τρίμηνο του 2017 η Εθνική Τράπεζα είχε προχωρήσει σε έκδοση καλυμμένων ομολόγων στις διεθνείς αγορές, την πρώτη εδώ και εννέα χρόνια, με τριετές ομόλογο ύψους 750 εκατ. ευρώ, με απόδοση 2,90%. Τότε, μάλιστα, το 85% της έκδοσης είχε καλυφθεί από ξένους επενδυτές. Η έκδοση εκείνη αποτέλεσε σημείο καμπής για την αποδέσμευση της τράπεζας από τον ELA, με την εξάρτηση της Εθνικής από τον μηχανισμό να συρρικνώνεται μόλις στο 1 δισ. ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο, όταν στα τέλη του 2016 ξεπερνούσε τα 5,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η χρηματοδότησή της από το Ευρωσύστημα στο πρώτο εννεάμηνο του 2017 είχε διαμορφωθεί στα 4,7 δισ. ευρώ, σχεδόν υποτριπλάσια σε σχέση με το 2016, ενώ παράγοντας που θα λειτουργήσει επίσης υποστηρικτικά στη ρευστότητα της τράπεζας είναι οι πωλήσεις θυγατρικών της (Εθνική Ασφαλιστική, Banca Romaneasca, Vojvodjanska Banka) που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

    Πλέον, το “μπαλάκι” πέφτει στις άλλες συστημικές τράπεζες, που καλούνται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Εθνικής και να μηδενίσουν την έκθεσή τους στον ELA, δείχνοντας το δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Γεγονός είναι πάντως ότι συνολικά η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα έχει περιοριστεί θεαματικά τον τελευταίο χρόνο, από τα 60 σχεδόν δισ. ευρώ στα τέλη του 2016, στα 41,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017 (σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία), ενώ ειδικά από τον ELA η χρηματοδότηση έχει μειωθεί μέσα σε πέντε μήνες (Ιούνιος-Νοέμβριος 2017) κατά 18 δισ. ευρώ, πάνω από το μισό (τον Ιούνιο του 2017 ήταν στα 37,9 δισ. ευρώ).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ευρωπαίος αξιωματούχος: Η Ελλάδα βγαίνει από το τούνελ των Μνημονίων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βόμβα» Χουλιαράκη: Πιθανός ο εκτροχιασμός της ελληνικής οικονομίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: S&P: Η ώρα της κρίσης για την ελληνική οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ