• Οικονομία

    S&P: Η ώρα της κρίσης για την ελληνική οικονομία

    • NewsRoom
    s&p


    Με το βλέμμα στον διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P Global Ratings θα κινηθούν σήμερα οι επενδυτές, εν αναμονή της ετυμηγορίας του οίκου για την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία.

    Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, η Ελλάδα, τα οικονομικά προβλήματα της οποίας οδήγησαν την Ευρωζώνη στα πρόθυρα της κατάρρευσης πριν από λίγα χρόνια, παλεύει να ξανακερδίσει τον σεβασμό των αγορών. Και σήμερα οι επενδυτές θα μάθουν πόση ακριβώς πρόοδο έχει σημειώσει στην προσπάθειά της να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της.

    Κρίνοντας από την αγορά ομολόγων, υπάρχει πιθανότητα ο οίκος S&P να αναβαθμίσει την Ελλάδα από την κατηγορία «B-» στην οποία βρίσκεται σήμερα.  Και τούτο γιατί η Ελλάδα ήταν, όπως έχει επισημάνει επανειλημμένα, ένα από τα λίγα «αστέρια» της αγοράς ομολόγων το τελευταίο διάστημα, καθώς η επενδυτική ζήτηση έχει φέρει την απόδοση του 10ετούς τίτλου του ελληνικού Δημοσίου στο 3,80%, από το περυσινό υψηλό του 7,84% που είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο.

    s&p

    Επιπλέον, η ελληνική οικονομία αναμένεται να «τρέξει» φέτος με ρυθμό 2,2%, όπως και η Ευρωζώνη συνολικά, υπογραμμίζει το Bloomberg.

    Το ερώτημα, ωστόσο, που τίθεται είναι αν ο οίκος θα αποφασίσει να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία κατά μία ή ακόμη κατά δύο μονάδες, μία πιθανότητα που συγκεντρώνει επίσης αρκετές πιθανότητες, αφού η σημερινή διαβάθμιση του «B-» περιλαμβάνεται βαθιά στην κατηγορία «junk» (σκουπίδια).

    Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Αύγουστο, ο οίκος Fitch Ratings αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση της Ελλάδας σε «B-» από «CCC» με θετικές προοπτικές, ενώ τον Ιούνιο ο οίκος Moody’s είχε αναβαθμίσει τη χώρα σε «Caa2» από «Caa3».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρωπαίος αξιωματούχος: Η Ελλάδα βγαίνει από το τούνελ των Μνημονίων

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τα 10 βήματα για έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο ισχυρό σήμα για έξοδο στις αγορές: Κάτω από το 1% το επιτόκιο των Εντόκων Γραμματίων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τζέρι Ράις (ΔΝΤ): «Περιμένουμε το Eurogroup για να προχωρήσουμε»



    ΣΧΟΛΙΑ