• Τράπεζες

    Εθνική Ασφαλιστική: Συνεχίζεται η πώληση δήλωσε ο CEO της ΕΤΕ – Σε απομείωση της αξιας της προχώρησε η τράπεζα

    Εθνική Τράπεζα: Στις 30 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Ζημιά της τάξης των 500 εκατ. ευρώ έχει υπολογίσει η Εθνική τράπεζα στα βιβλία της από την Εθνική Ασφαλιστική, «η διαδικασία για την πώληση της οποίας συνεχίζεται κανονικά». Αυτό δήλωσε χθες ο επικεφαλής του ομίλου Παύλος Μυλωνάς στο πλαίσιο της ενημέρωσης επενδυτών, σημειώνοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας εξετάζει τις προσφορές που έχουν κατατεθεί.

    Η απομείωση της αξίας, βάσει της οποίας η Εθνική τράπεζα έχει αποτιμήσει την Εθνική Ασφαλιστική, ανοίγει σύμφωνα με εκτιμήσεις το δρόμο για την πώληση της εταιρείας σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που είχε αρχικά σχεδιαστεί, χωρίς αυτό να προεξοφλεί ότι η πώληση θα ολοκληρωθεί στο πλαίσιο του εν εξελίξει διαγωνισμού.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, η Εθνική τράπεζα έχει σταματήσει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, έως ότου λήξει η κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορoνοϊού. Η διοίκηση της τράπεζας, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, προσανατολίζεται στην αναστολή της πώλησης και στην επανεκκίνηση της διαδικασίας όταν η κατάσταση στην οικονομία σταθεροποιηθεί, με δεδομένο όπως αναφέρει ότι οι προσφορές υπολείπονται του στόχου που έχει θέσει η διοίκηση της ΕΤΕ. Το Bloomberg κατονομάζει ως ενδιαφερόμενο το CVC Capital Partners, σημειώνοντας ότι τόσο η κινεζική Fosun όσο και το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Varde αποχώρησαν από τη διαδικασία και σημειώνει ότι «οι προσφορές που κατατέθηκαν ήταν κάτω των 600 εκατ. ευρώ».

    Να σημειωθεί ότι η Εθνική Ασφαλιστική, ανακοίνωσε χθες αποτελέσματα με βάση τα οποία τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας διαμορφώθηκαν σε 1,1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 258,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2018, χρονιά κατά την οποία τα ίδια κεφάλαια είχαν διαμορφωθεί στα 803,8 εκατ. ευρώ. Η αύξηση της καθαρής θέσης είναι αποτέλεσμα της συρρίκνωση του πιστωτικού περιθωρίου κυρίως του χαρτοφυλακίου ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και των ελληνικών εταιρικών ομολόγων, η οποία αντιστάθμισε την επιβάρυνση που επέφερε η μείωση των επιτοκίων άνευ κινδύνου στα ασφαλιστικά αποθέματα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας τα κέρδη προ φόρων κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση ανήλθαν στα 96,7 εκατ. ευρώ έναντι 63,1 εκατ. ευρώ το 12μηνο του 2018. Στο τελικό αποτέλεσμα δεν λαμβάνεται υπόψη το κόστος του προγράμματος εθελούσιας εξόδου του προσωπικού, μετά τον υπολογισμό του οποίου, η κερδοφορία της προηγούμενης οικονομικής χρήσης διαμορφώνεται σε 81,6 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες παρουσίασαν αύξηση κατά 22,4% σε σχέση με το 2018 και τα ασφάλιστρα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης ανήλθαν σε 740,6 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής αυξήθηκαν κατά 31,3% και ανήλθαν στα 572,6 εκατ. ευρώ έναντι 436 εκατ. ευρώ του 2018. Η αύξηση οφείλεται στις πωλήσεις του προϊόντος εφάπαξ καταβολής αλλά και στην καλή πορεία των κλασικών ατομικών προϊόντων περιοδικών και εφάπαξ καταβολών ζωής και υγείας. Σταθερή παρέμεινε η παραγωγή των κλάδων γενικών ασφαλίσεων με τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και δικαιώματα να ανέρχονται σε 168 εκατ. ευρώ έναντι 168,9 εκατ. ευρώ το 12μηνο του 2018.

    Το 2019 η Εθνική Ασφαλιστική ολοκλήρωσε το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης του προσωπικού της, στο οποίο συμμετείχαν 117 εργαζόμενοι, με συνολικό κόστος 15,1 εκατ. ευρώ. Η κίνηση οδηγεί στη μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 8 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα βελτιώσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της Εταιρίας, δημιουργώντας ταυτόχρονα ευκαιρίες ανέλιξης για το υφιστάμενο προσωπικό.



    ΣΧΟΛΙΑ